Grijpskerk verzuimt revanche te nemen op Kollum

Overzicht voetbal

STREEK - De competitie is hervat, maar slechts weinig duels gingen door. Door de overvloedige regenval waren veel velden onbespeelbaar. Grijpskerk mocht wel aantreden en verloor voor de tweede keer dit seizoen van Kollum. FC LEO werd verslagen door Lycurgus. Fc Grootegast behaalde wel een positief resultaat en kwam met een 1-5 winst thuis van Schildwolde. Zuidhorn (za) zette een flinke stap richting kampioenschap (zie verslag elders).

In de heenwedstrijd verloor GRIJPSKERK op eigen terrein van Kollum met overduidelijke cijfers: 1-4. In het Friese- voor slechtst honderd toeschouwers in een stervenskoud Kollum- had Grijpskerk de zaak recht kunnen zetten, maar liet dit na. “Toen we met 1-2 voor kwamen zaten we in een goede fase en denk je: ‘kat in bakkie’. Maar dan geven we twee doelpunten weg en verlies je alsnog. Onvoorstelbaar!”, vond trainer Henk Buikema. Over het geheel was het geen goede wedstrijd, waarin niettemin voor elke meter werd geknokt. “Het besef over het belang van deze wedstrijd drong wel door tot de spelers”, wist Buikema dat het aan de instelling niet lag. Door het verlies van dit zespuntenduel passeerde Kollum Grijpskerk op de ranglijst. FC LEO had geen schijn van kans tegen ‘top 5 ploeg’ Lycurgus en verloor met 2-0. “Terecht”, kon trainer Jan Jaap Zijlstra dan ook moeilijk anders oordelen. “Lycurgus kreeg de meeste kansen; wij hadden aanvallend te weinig in de melk te brokkelen”. Al vond de oefenmeester het gemis van de geblesseerde Rowan Rozema wel een aderlating. “Hij heeft al dertien keer gescoord en is een belangrijk aanspeelpunt. ‘De Trots van de Marne’ kwam vlak voor rust met 1-0 achter via een hoekschop, die door een aantal spelers werd aangeraakt maar niet verwerkt. Diep in de tweede helft kwamen de stadjers op 2-0 en kregen kans op meer. “Ze speelden het niet goed uit”, keek Zijlstra ook met een schuin oog naar de opponent. “Deze wedstrijd vergeten en richten op de volgende”, is het devies van Zijlstra dan ook. FC GROOTEGAST moest het opnemen tegen SGV. “Ik heb er de hele week geen moment rekening gehouden dat het door zou gaan”, zei trainer Marcel Poll, die ook geen rekening had gehouden met een klinkende 1-5 overwinning. “SGV is een ploeg in vorm”. Op een door Poll fraai omschreven ‘goed afgedroogd’ veld van ‘Achter de Juffer’ nam Grootegast bij rust een 0-2 voorsprong, via Ite Hoolsema en een kanonskogel van 30 meter van Rick van Dellen. Na rust kwam SGV met tien man op 1-2, maar dit bracht de groen-witte brigade niet van zijn stuk. Via onder meer twee doelpunten van Van Dellen liep Grootegast uit naar 1-5. “Op basis van inzet en goed voetbal was de zege verdiend”, vond Poll die in zijn nopjes was. In de Vijfde Klasse E ontving VVSV’09 op Toerkamp in Zoutkamp Rood Zwart Baflo. ‘Vol Vertrouwen Samen Verder’ speelde een goede wedstrijd en kwam na de 1-0 ruststand los. Vence van der Veen nam de helft van de productie voor zijn rekening. Hans Steigstra (2 keer) en Marco Dijkstra zorgden voor de uiteindelijke grote 6-1 zege. Door het verlies van zowel Pelikaan S als Stedum naderden de ‘kobaltblauwen’ de subtop. De achterstand is teruggebracht tot vijf punten. ZUIDHORN had het thuis lastig met de tien van Gruno ( de keeper incasseerde zijn tweede gele kaart). De gastheren kwamen zelfs met 1-0 achter, maar Freddie Draaisma zorgde uit een penalty voor een evenwichtige eindstand: 1-1. “We hebben verzaakt zelf te voetballen; we speelden te veel met de lange bal”, vond Ronald Visser. “Je mag nog blij zijn met een punt”. GVB kreeg billenkoek van SVMH: 1-6. “Duidelijke cijfers ja,”, vond ook Sjoerd Visser. Al had GVB na rust nog een hele goede kans op de 2-2. Een volgens Visser discutabele 1-3 (”meters buitenspel”) gaf de doorslag. GVB gooide vervolgens de handdoek in de ring. “SVMH was kwalitatief beter”, gaf Visser wel toe, die wel wees op de conditionele achterstand van zijn spelers. “We hebben twee maanden niet kunnen trainen. De trainingsvelden waren gesloten, vreemd dat je dan wel meteen op het veld een wedstrijd mag spelen”. EENRUM verspeelde een punt bij Zevenhuizen. De rood-zwarte brigade was in de eerste helft iets beter. Na rust dicteerde de thuisclub. Gescoord werd er niet door beide ploegen die onwennig acteerden in een duel waarbij de wind parten speelde. Ronald Bouwman is overigens volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van de vv Eenrum. Bouwman neemt het roer over van Siebrand Solinger, die drie seizoenen hoofdtrainer is geweest. Dit seizoen is Ronald Bouwman trainer van vv Farmsum.