Grijpskerk, Zuidhorn en Aduard moeten veer laten; FC LEO dichtbij periode

Voetbaloverzicht

STREEK – In de streekderbyklasse 3C gingen Grijpskerk, Zuidhorn en Aduard allen het schip in. Daarmee is de spanning bovenin wel toegenomen.  Fc Grootegast profiteerde optimaal van het verlies van ONT (zie verslag elders). In de andere streekklasse, 4B, herstelde FC LEO zich, terwijl Niekerk in de laatste minuut door pech een punt moest afstaan, in een doelpuntenfestival bij De Lauwers.  Opende had een vrije zaterdag.
Grijpskerk ging voor drie punten naar het winderige Noordwolde, maar kreeg de wind tegen. De nederlaag was niet nodig geweest. De gasten kregen heel veel kansen, waarna de aloude ongeschreven voetbalwet weer in werking trad. “Het lag ook weer aan de instelling en gemakzucht dat erin sloop”, vond Cedric Eeuwema. In de tweede helft gaf Grijpskerk geen kans weg, maar was zelf niet scherp voorin. “Er had veel meer ingezeten”, vond Eeuwema dan ook. Trainer Henk Buikema verlaat de Enk aan het eind van het seizoen. Buikema gaat terug naar zijn geboortegrond. Dit om gezondheidsredenen en tijdsgebrek. Buikema ging in op de aanbieding van SC Loppersum. Aduard 2000 leed eveneens verlies, tegen de nieuwe fusieclub SC Stadspark, dat daarmee tevens gedeeld eerste is. Auwert liet goed voetbal zien, maar stond bij twee momenten niet goed. Door een dekkingsfout werd het 1-0 in de laatste minuut voor rust. Niet lang na de tweede aftrap werd het op identieke wijze 2-0. Aanvallend speelde Aduard prima, het verschil zat in de kansen: zes voor Aduard, twee voor Stadspark. “Nee, geen optimaal rendement, het was twee keer geluk”, vond Rob Vliek. Vanuit een corner doelpuntte Remco van Merode nog een keer tegen: 2-1. “We hebben onszelf niet beloond voor het goede spel. Maar als we zo doorgaan wordt het nog een leuk jaar”.  Zuidhorn had bovenaan kunnen komen bij winst op De Fivel en kwam van een letterlijk koude kermis thuis: 2-1 nederlaag.  De gasten kwamen al heel vroeg op achterstand. Na rust kwam Zuidhorn veel beter uit de verf en na de 1-1 leek het te gebeuren.  Zuidhorn miste extreem veel kansen. Fouten achterin werden de ploeg van Ton Rozema fataal.  FC LEO herstelde zich keurig na de zeperd in Opende en versloeg GSVV met volle overtuiging: 5-1. De Leensters waren oppermachtig, waar het povere GSVV niets tegen in te brengen had. Bij rust was het al 4-0 door doelpunten van Marco Rietema (twee), Rowan Rozema en een eigen doelpunt. De wedstrijd zat voor LEO in de knip. Volgende week heeft LEO tegen Ropta Boys aan een punt genoeg voor de eerste periode.  Een feestscore in Warfstermolen, 4-4, maar Niekerk had weinig reden tot feesten.  De promovendus leek zeker van de winst en stond vlak voor tijd met 3-4 voor. Maar een eigen doelpunt uit een corner leverde dolle vreugde op voor De Lauwers en mineur bij de gasten, die met name in de eerste helft veel beter waren. In de tweede helft een meer gelijkwaardige strijd. Na de rode kaart – dubieus na een overtreding- voor de invaller-doelman van Niekerk, Marijn Ottens, kende Niekerk zowaar een opleving, maar het mocht niet baten: 4-4. . OKVC trad op oorlogssterkte aan tegen Boerakker, maar het mocht niet baten.  Olhoof keek in de eerste helft voor de derde keer op rij  tegen een 3-0 achterstand aan.  De 0-3 was te veel van het goed. Na rust acteerde OKVC wel beter, maar aan de nederlaag was niet meer te ontkomen: 2-4.  Ondanks het verlies en de daling naar de achtste plaats is het contract met OKVC-hoofdtrainer Wim Nubé verlengd tot en met het seizoen2015/2016. De club heeft vertrouwen in de werkwijze van de trainer en zijn goede relatie met de spelersgroep en de rest van de vereniging.  Rode lantaarndrager Zeester hield de schade beperkt tegen Velocitas. Op eigen veld werd het 2-5 voor de Snelvoetige.  VVSV’09 ging in Delfzijl kopje onder tegen  Wagenborger Boys: 4-1.  Bij rust leidde de thuisclub met 2-0. Na de pauze werd het 3-0. Tot overmaat van ramp moest doelman Martijn Wieringa met rood van het veld. Laatste man Rick Meijer stopte de pingel, maar de nederlaag was niet te voorkomen: 4-1.  Eenrum was lange tijd beter dan lijstaanvoerder MOVV, maar stond na 90 minuten wel weer met lege handen. Na twee minuten  stond het al 0-1. Snel na de pauze werd de score verdubbeld, waarna Milan Rutkowsky voor de aansluitingstreffer zorgde. Vrijwel vanaf de aftrap werd de marge al weer op twee gezet, maar Eenrum weigerde zich over te geven.
Nick Rijzinga scoorde vanaf elfmeter de 2-3. MOVV kwam er niet aan te pas, mede omdat de ‘roodbaadjes’ achterin één op één gingen spelen. Helaas liep het anders. Een beoordelingsfout werd afgestraft, waarna het kort voor tijd ook nog geflatteerd 2-5 werd. Eenrum moet zich nu toch zorgen beginnen te maken, want de ploegen onderin wonnen, zodat er zondag in en tegen Meeden een belangrijke  ‘zespuntenwedstrijd’ op het programma staat.  GVB kwam niet verder dan een gelijkspel tegen nummer laatst Blue Boys. GVB kwam wel met 1-0 voor dankzij Frank Veening. Cruciaal was een gemiste penalty, wat de nekslag was geweest. Dit gebeurde ook tegen Fochteloo. Vervolgens kregen de Grootegaster Voetbal Boys de deksel op de neus: 1-1. Overigens faalde ook Blue Boys vanaf de stip. Beide clubs verdienden het niet te winnen. En GVB? “Ja, we moeten trainen op penaltyschieten”, was Bart Leistra zich bewust. Kloosterburen is na de 5-1 winst op Harkstede weer tweede. In de eerste helft kon Harkstede het nog aardig bijbenen, met als gevolg een 0-0 ruststand. In het tweede bedrijf kende Kloosterburen weinig moeite meer met Harkstede en via Bert Mennes (twee), Jasper Wiersum (twee) en William de Lange werd het een prima overwinning.  Harkstede scoorde tussendoor ook nog een keer: 5-1. Het zondagteam van Zuidhorn kreeg billenkoek van Blauw Geel’15. In Stad werd het 5-0. Door de nederlaag zakte Zuidhorn twee plaatsen en bezet nu de zesde positie. Komende zondag komt Woltersum op visite. De groenhemden zullen getergd aan de start verschijnen.