Grootegast, Niekerk en Zuidhorn met één been in derde klasse

Nacompetitie

STREEK – Het heeft er alle schijn van dat de streek volgend seizoen er drie derde klassers bij heeft.  Door de ruime overwinningen zijn Grootegast, Niekerk en Zuidhorn dichtbij promotie. VVSV’09 maakt een reële kans op promotie naar de vierde klasse, na de 2-2 bij Sleen. Kloosterburen verloor de eerste slag van SVMH (zie verslag elders).
FC GROOTEGAST speelde een matige eerste helft tegen Ouwe Syl in het Friese Oude Biltzijl. De thuisclub kreeg twee grote kansen. Grootegast was echter beter en kreeg wel acht mogelijkheden. Jan Haan scoorde uit een penalty de 0-1. In de rust gooide Marcel Poll de boel om- zo werd het hele centrum achterin vervangen- waardoor FC meer grip kreeg. Johan Beute zorgde voor de bevrijdende 0-2 en Bennie Kits maakte er nog een 0-3 van. Grootegast mag het thuis afmaken. “Het mag niet meer misgaan. We hebben een goede slag geslagen”, stelt Poll. Vorig jaar ging het in Pesse mis. De situatie ligt nu geheel anders. Van  druk zal geen sprake meer zijn. Die is voorbehouden aan Ouwe Syl. ZUIDHORN was heer en meester in Borger. De Drenten waren zeer van onder de indruk van Zuidhorn. Peter Janse en Peter Schultinga tilden de bezoekers naar 0-2. Halverwege de tweede helft bepaalde Chris Sikkema de stand op 0-3. Maar het mooiste slotakkoord kwam van Peter Schultinga die met een lob van 40 meter de keeper het nakijken gaf. “Alles klopte”, stelde trainer Ton Rozema tevreden. Door de 1-5 is de derde klasse bijna een feit. Alleen een 5-0 nederlaag is desastreus, maar daar gelooft vriend en vijand niet in.  NIEKERK voetbalde in de eerste helft niet best bij De Sweach, dat er bovenop zat en de gasten op 0-0 hield. In de tweede helft kwam Niekerk wel aan voetballen toe en scoorde er lustig op los. Mede dankzij een blunderende keeper. Na de 0-4 vergat Niekerk door te drukken en gaf het de Friezen nog hoop doordat het terugkwam tot 2-4 en de thuiswedstrijd nog geen formaliteit is. “Dit moet je niet meer weggeven”, vindt Sjoerd Visser, die er ook niet bang voor is dat het misgaat. VVSV’09 sleepte er op de valreep een gelijkspel uit in Sleen. Tien minuten voor tijd stonden de kobaltblauwen kansloos met 2-0 achter. Het was gelopen koers tegen Sleen dat constant de aanval zocht. In plaats van 3-0 maakte Vince van der Veen de 2-1 en was het Rienk Venhuizen die de return weer alleszins kansrijk maakt. De beslissing valt zaterdag in Ulrum.  EENRUM speelde de eerste nacompetitiewedstrijd voor een plaats in de vierde klasse in en tegen Farmsum. In de eerste helft wilde de bal er voor de Marnebewoners gewoon niet in. Het laatste kwartier voor de pauze nam Farmsum het initiatief over, hetgeen resulteerde in twee doelpunten. Na rust bracht Siebrand Solinger de spanning terug in de wedstrijd. In de blessure- en tijdrektijd trokken de ‘roodbaadjes’ de wedstrijd toch nog naar zich toe. Het was opnieuw Solinger die in de 91e minuut na een lange bal van Sybolt Lindenberg succesvol was. De aanval na de aftrap van Farmsum hierna werd succesvol afgeslagen en via Mattheüs Nube en Solinger werd Milan Rutkowsky vrij voor de keeper gezet.
Die bleef rustig, omspeelde de goalie en schoof tot grote blijdschap de 2-3 binnen. Eenrum kan nu volgende week de tegenstander van 1 juni, SPW uit Stadskanaal, aan het werk zien tegen Farmsum en dus 14 dagen bijkomen van deze enerverende wedstrijd.