GSVV heeft het geluk van een ‘nummer twee’; OKVC wordt te zwaar gestraft

Afbeelding
voorpagina groningen

OLDEHOVE – Het geluk van de koploper kon je het niet noemen, want zoals volgers van GSVV opmerkten “we zijn geen koploper”, maar het was alleszins een gelukkige overwinning op een OKVC dat vooral tegenslagen kende en meer had verdiend dan een 1-3 nederlaag.

Twee momenten waren bepalend voor de wedstrijd, vond ook trainer Bert de Vries van de thuisclub. “De tweede gele kaart en het doelpunt dat ons onthouden is, anders waren we met een 2-1 voorsprong de rust in gegaan”. Het was inderdaad een cruciaal moment. Na een mooie aanval – de wedstrijd was een half uur op gang- kopte Pieter Sieperda door. Marc van de Beek knikte binnen. Scheidsrechter Rozema ging naar de grensrechter, die zijn vlag omhoog stak. De leidsman keurde de treffer af. Buitenspel “Hij komt achter de man vandaan”, foeterde heel OKVC. En dan was er dat tweede moment. Arbiter Rozema toonde Jasper Jimmink al in de derde minuut een gele kaart. In de tweede helft maakte de middenvelder weer een overtreding en weer werd geel getrokken, waarna de rode volgde. Tot dan toen was het een gelijkwaardige strijd. De man-meer-situatie bepaalde het vervolg. Of rood terecht was? Met geel op zak moet je natuurlijk altijd uitkijken. De nederlaag kun je niet helemaal in de schoenen van de arbiter schuiven,

Voor de pauze was het een rechtvaardige stand. Beide streekploegen hielden elkaar in evenwicht. In een duel der verschillende speelstijlen: OKVC, met het aantrekkelijker voetbal, het stugge GSVV, dat het moet hebben van de omschakeling. “Het is voor ons aansluiten of aanhaken”, wees De Vries vooraf, die tevens vond dat zijn elftal punten heeft laten liggen. Dat geldt niet voor GSVV, dat de wind in de zeilen heeft. “We komen vandaag voor de drie punten, dat is het idee”, stelde collega Gosse Tjalsma. Ondanks meer balbezit was de technische leiding van ‘Olhoof’ niet tevreden. “Arjen, in de voeten. Daar zitten je voeten niet”, mopperde Gerhard van der Zijl. Die voeten waren even daarvoor wel zichtbaar bij. Jimmink die laag inschoot, doelman Van der Meer pareerde eveneens met de voeten. Er volgde een razendsnelle counter via de behendige Marco Kooistra, die terug trok, waarna Wierd Johannes Alink uithaalde. Marko van der Zijl keerde in eerste instantie, maar moest toch vissen nadat Fere Annema in de rebound inschoot: 0-1. De ploeg uit Gerkesklooster en Stroobos (de grensclub is meer Fries dan Gronings getint) was spaarzaam in balbezit, verdedigde resoluut, maar gevaarlijk in de sporadische kansen. De meeste kansen waren voor de Middag-Humsterlanders. Sander de Boer kwam zelfs oog in oog met de keeper, maar Van der Meer won het duel. Na het afgekeurde doelpunt leek GSVV de gelukkige. Vijf minuten voor rust koos Kooistra weer eens het hazenpad, kreeg de bal gelukkig mee, waarna Alink afdrukte. De vuisten van Van der Zijl voorkwamen erger. Op slag van rust toch nog gerechtigheid. Jimmink stond aan de basis en trapte met de binnenkant van de voet voor het doel. Van dichtbij volleerde Pieter Sieperda in het uiterste hoekje: 1-1. Ondanks een man minder kreeg OKVC nog een beste gelegenheid om op voorsprong te komen. Sander de Boer gaf de pass voor het doel, een verdediger voorkwam nog net dat Van de Beek kon scoren. Ondanks de tegenslagen had OKVC aanvankelijk nog aardig de controle. GSVV kreeg wel de ruimte en viel ook aan over meerdere schijven, maar dan was er altijd nog slot op de deur Martijn Delies, de ervaren kracht in het jonge elftal van de ‘oudste club van het Westerkwartier’. Een hoekschop in de 64e minuut bleek de nekslag. De lange Ietze Durk Keuning was mee en knikte genadeloos in de netten: 1-2. De ‘Beertjes van GSVV’ (de beer in het logo ziet er schattig uit), die toch de hele wedstrijd al van zich afbeten, grepen de prooi bij de keel en dreigden die af te slachten. Zo ver kwam het niet. Maar het fysiek beresterke GSVV bleek toch wel te kunnen voetballen en bestormde het zwarte-witte doel in de laatste fase. En uit een vloeiende aanval was het Kooistra die de 1-3 maakte. OKVC gaf zich niet gewonnen. Van de Beek was op weg naar 2-3, maar zijn schot werd gekeerd. Aan de andere kant hield Van der Zijl GSVV van een hogere score af. Al met al een nederlaag met een bittere nasmaak. De bittere realiteit: OKVC haakt dus voorlopig af, GSVV blijft in het spoor van de koploper, Harkema Opeinde. .

OKVC-GSVV 1-3 (1-1); Scoreverloop: 16. Ferre Annema 0-1, 45. Pieter Sieperda 1-1, 64. Ietze Durk Keuning 1-2, 73. Marco Kooistra 1-3; Scheidsrechter: Rozema (Ferwerd); Gele kaart: Lars Nieuwijk (GSVV), Rode kaart: Arjen Weening (OKVC); Toeschouwers: 60

Opstellingen:

OKVC: Marko van der Zijl, Ruben Meijer, Edwin Sieperda (70. Jelmer Korf), Martijn Delies, Arjen Weening, Timon van der Helm, Sander de Boer, Jasper Jimmink (Jan R. de Jager), Danny Mollema, Pieter Sieperda, Marc van der Beek

GSVV: Johannes van der Meer, Andre Laanstra (45. Cor Hoeksma), Oeds Pieter Kuipers, Ietze Durk Keuning, Arjan Storm, Tjipke van der Veen (64. Gerrit Jagersma), Marco Kooistra, Lars Niewijk, Wierd Johannes Alink, Gerbert van der Heide (80. Kevin van der Hoek), Fere Annema