GSVV wint en geeft rode lantaarn af; mentale opkikker LEO en Opende

Voetbaloverzicht

STREEK – Buitenpost houdt stand bovenin na de 1-1 bij Oranje Nassau. ’t Fean ’58 verloor maar net van Zuidhorn (zie verslag elders). Grootegast blijft leider in de derde klasse B. Onderin pakte FC LEO de volle winst, terwijl Opende een punt snoepte. In 4B won GSVV voor de eerste keer en droeg meteen de rode lantaarn over.

Het subtopduel tussen Oranje Nassau en Buitenpost eindigde onbeslist. Buitenpost-trainer Rene van der Weij tekende vooraf voor een punt, achteraf had er een overwinning in gezeten, gezien de kansen aan het eind. Over het geheel was de 1-1 wel terecht. ON was voor rust iets beter. Een wonderschoon doelpunt hielp ON in het zadel. Vijf minuten later bracht Simon Schreiber na een schitterende aanval Buitenpost weer langszij. Rob Dijkstra en Joran Olijve hadden vervolgens de 1-2 op de schoen. In 3B behoudt Grootegast de leiderspositie na de 0-2 bij RWF. Grootegast maakte het zichzelf moeilijk door de kansen niet af te maken tegen een RWF dat in de beginfase een grote kans kreeg op de 1-0. Doordat de gasten verzuimden te scoren- zo miste Ite Hoolsema een strafschop- bleef RWF in de wedstrijd. Pas in de 88e stelde Arjan Veenstra de zege veilig en werd het nog 0-2. Grootegast deed goede zaken en is dichtbij de periode. Grijpskerk won ook, maar met slechts 1-0 van Friese Boys. “Ja, je verwacht een hoge uitslag en ondanks de magere 1-0 is het nooit spannend geweest”, sprak Mark Kroese tevreden . Teie van der Hoek maakte de enige treffer. “We hebben prima gespeeld en zijn niet in de problemen geweest”. Door de aanvalslust van beide elftallen was het publiek de grote winnaar. Onderin ook reden tot juichen vanwege de toch wel verrassende winst van FC LEO tegen het hoger geplaatste Kollum. In de eerste helft schoot Stan Buikema vanaf 11 meter Leens En Omstreken naar 1-0. Beide ploegen kregen kansen. Met tien tegen tien (Buikema kreeg namens LEO zijn tweede gele kaart) was het pompen of verzuipen voor de oranjes, die het hoofd boven water hielden. Uitblinker was doelman Marco Wichers die een belangrijk aandeel had in de overwinning. Opende was al ook goed gehumeurd. De Peendermantsjes leverden ouderwetse strijd tegen Stiens en kregen een punt als beloning. Opende had het in het eerste deel moeilijk en moest wennen aan de hoge ballen van de gasten. Vlak voor rust zorgde Henk ‘de tank’ Veenstra voor 1-0, na een perfecte voorzet van Wietse Eringa. Opende stond verdedigend goed, maar nadat Stiens over ging tot vier spitsen was er geen houden aan: 1-1. In de laatste seconde liet Arnold Oosterbaan de kans op 2-1 liggen. “Zonder de ervaren spelers erbij toch mooi een punt, dat geeft vertrouwen”, weet trainer Wietse van der Veen die nu twee weken rust krijgt. In 3C moest Aduard 2000 de zege laten aan SC Loppersum, bijgenaamd ‘Klein Barcelona’. Aduard was aanvallend onmachtig en liet achterin steken vallen en kon dit niet rechtbreien. In de eerste helft werd het 0-1 door een verkeerde terugspeelbal, de tweede tegentreffer van de Blaugranas viel door een verkeerde opbouw. “En daarmee schoten we onszelf in de voet”, vond Rob Vliek. Vliek hoopt in de beker tegen ACV aanvallend meer te brengen. De Lauwers kwam als een dief in de nacht weg uit Trynwalden. In de eerste helft kreeg de blauw-witte ploeg genoeg kansen, maar na de pauze was de thuisclub oppermachtig en mocht De Lauwers de handen stijf dichtknijpen dat het slechts 1-0 werd. In blessuretijd was het Jeffrey Brink, vorige week ook succesvol, die de gasten een gestolen punt bezorgde. Niekerk was in het oosten van Groningen de baas over Westerlee. Niekerk nam een 1-2 voorsprong mee naar de tweede helft. Westerlee verdiende in het tweede deel meer en kreeg de beloning: 2-2. Voor Niekerk scoorden Dennis van der Velde en Edwin Zwier. Doelman Dennis Ottens was echter de held en voorkwam een nederlaag. In de vijfde klasse won GSVV de degradatiestrijd van Leovardia en de 0-2 bekende ook meteen de eerste overwinning voor de ploeg uit Gerkesklooster en Stroobos, die de rode lantaarn in handen hebben gegeven aan Suameer. Bonard de Haan en Wichard Aling scoorden namens GSVV. VVSV’09 werd in de eerste fase overlopen door De Sweach, maar na de 0-2 gaf Hans Steigstra de kobaltbaluwen weer hoop. Een in de tweede helft dominerend VVSV scoorde een keer, maar kreeg er meer om de oren: 2-5. Verderop had Zoutkamp alle reden tot juichen doordat Zeester het eerste punt binnensleepte. Bij Drogeham werd het 2-2. Op het slechtste moment, kort voor rust, kwamen de Hamsters op 1-0 en daar kwam meteen na rust een tweede klap overheen: 2-0. Zeester toonde vervolgens enorme veerkracht. Tussen de zeventigste en 75e minuut werd de achterstand weggewerkt door Vince van der Veen en Stefan Knol, waarna de rood-witten bloed roken. Het bleef bij 2-2. Daarmee klom Zeester zowaar over aartsrivaal VVSV’09. OKVC versloeg Jistrum met 0-2. OKVC was op alle fronten beter, maar liet na een monsterscore neer te zetten. Bij rust was de stand zelfs nog 0-0. In de tweede helft tekende Timon van der Helm voor de twee enige treffers. Overigens was het al de vierde uitwedstrijd van OKVC. Zondag had Surhuisterveen niet veel te vertellen in de derby tegen Harkema Opeinde. De vierhonderd toeschouwers- er waren meer verwacht- zagen een veel beter Harkema. In de laatste minuten kreeg het duel een sensationele wending na de 1-2. Een frommelgoal van Willem-Jan Snoek leverde Surhuisterveen de 2-2 op. Een duidelijk winstpunt, vond trainer Andre de Vries. Eenrum, op bezoek bij Bellingwolde, was vrijwel de hele wedstrijd de betere partij, maar het veldoverwicht werd niet in doelpunten omgezet. De Oost-Groningers kregen twee kansen, waarvan er één benut werd. De roodbaadjes raakten nog wel een keer de paal en claimden twee keer tevergeefs een strafschop, maar de bal wilde er gewoon niet in. Duur puntenverlies wederom. Kloosterburen rolde na Woltersum ook Farmsum op: 7-1. Peter Reitsma was productief met drie treffers. De Westerkloosters krijgen zicht op de top. GVB had een plezierreisje naar Terschelling, maar ging er wel volledig kopje onder: 10-0. Max Burchgraef nam de halve productie op zijn conto. ,