Hans Nijland ziet Zuidhorn winnen van Nijland; Grootegast ten onder in topper

Voetbaloverzicht

STREEK – Periodekampioen Fc Grootegast verloor de topper van Wykels Hallum, maar blijft wel leider. Zuidhorn speelde onder belangstelling van Hans Nijland tegen…Nijland en won. Niekerk verloor opnieuw en moet uitkijken. De hoogste uitslag viel bij Rijperkerk-FC LEO: 9-3. Voor meer over de wedstrijd Grijpskerk-Anjum zie elders in deze krant.

In de eerste klasse E kwam Buitenpost wederom niet tot score. Na de 0-0 tegen Bedum werd het nu 0-0 bij d’Olde Veste. De Blauwkes begonnen wederom slap, maar kwamen als herboren terug voor de tweede helft, waarin het kans op kans kreeg. Achterin werd niks weggeven. De uitslag was dan ook terecht. Na vijf nederlagen eindelijk weer een punt voor ’t Fean ’58, in Oudega tegen De Wâlde: 3-3. De thuisclub vierde de overwinning te vroeg. In de laatste minuut mochten de Feansters nog een hoekschop nemen. De korte corner mondde uit in een wervelende actie van Erwin Tabak die de 3-3 eindstand op het bord zette. De opluchting was groot bij het zo geplaagde vlaggenschip van de Feansters. “Gerechtigheid”, vond oefenmeester Yko de Boer, doelend op de 3-2, die tegen de verhouding in was. Trotse periodekampioen Fc. Grootegast moest in de topper tegen Wykels Hallum haar meerdere erkennen: 2-0. Het betekende de eerste nederlaag. “Wykels heeft verdiend gewonnen. Wij konden het niet afdwingen. Ik had er van te voren al een zwaar hoofd in. We speelden op een nat veld en zijn kunstgras gewend. Wykels maakte daar beter gebruik van. Je hebt dit soort wedstrijden erbij”, zegt Johannes Douma die niet te lang stilstaat bij het verlies. Grootegast behoudt de koppositie. “Hij zit nog in de kantine”, zegt trainer Cees Bouma over FC Groningen-directeur Hans Nijland, die uitgenodigd werd door Zuidhorn, omdat het tegen …Nijland speelde. “Nee, Hans kende de club niet”. Bouma prees voetbalclub Nijland: heel verdedigend en er dan met zijn allen razendsnel uit. En daar had Zuidhorn alle moeite mee. Tien minuten voor tijd kreeg Jan Peter Steenbergen de ploeg uit Wymbritseradiel alsnog op de knieën. Opende-Kollum 1-4. Zo goed als het vorige week was qua werklust zo slecht was het tegen Kollum. “De trainer (Wietse van der Veen, red.) had er de hele week op gehamerd: denk erom, verzaak niet”, vertelt Kees van der Molen. Edwin Siepelenga had al in de eerste minuut kunnen scoren, maar faalde oog in oog met de keeper. Na de 0-1 tekende Arjen Veenstra nog wel voor 1-1, maar een schot op doel waarbij Eppie Pijpker mistastte leidde de ondergang in. De Opende-mouwen moeten weer omhoog”, weet Van der Molen. FC LEO verloor met korbalcijfers van Rijperkerk. “Het was de slechtste wedstrijd van LEO sinds ik voorzitter ben”, sprak Arjen Fledderman. “De 9-3 was niet geflatteerd. LEO begon veel te slap en liet te veel ruimte aan Rijperkerk”, gaf Fledderman de oorzaak weer. Aanvankelijk ging de strijd gelijkop. Maar na de 1-1 van Justin Poort werden drie kansen gepromoveerd tot doelpunten: 5-1. In de tweede helft werd over en weer gescoord. De 6-3 was de nekslag voor de Leensters. Erik Smid debuteerde voor LEO. Hij had een leuker debuut voorgesteld. In 3 C bleef Aduard op 0-0 steken tegen hekkensluiter Mamio. Van beide kanten was het niet goed. “De beste man van het veld was de scheidsrechter die het pittige duel niet uit de hand liet lopen”, complimenteerde Rob Vliek de leidsman. Het staartduel Middelstum-Niekerk eindigde in een victorie voor Middelstum. Volgens oefenmeester Marcel Hiemstra speelde Niekerk ‘een beetje vroeg voor Sinterklaas’. Van de vijf tegendoelpunten waren er twee eigen doelpunten en twee cadeautjes bij. “En dan kun je voetballen tot je een ons weegt”. Na de 1-2 door Edwin Zwier leek er geen vuiltje aan de lucht. Tegen de wind in werd de vlag gehesen. Het wordt tijd dat we punten pakken”, weet Hiemstra hoe laat het is. Na een serie van vijf ongeslagen wedstrijden kwam er een einde aan de status voor De Lauwers dat in het stof beet bij WTOC: 2-0. De Meertenust-ploeg blijft nog wel stevig in de middenmoot. GSVV verloor de derby van ASC dat bezig is met een opmars en voor de vierde keer op rij won. GSVV, dat juist een opleving kende, nadert weer de fatale streep. OKVC stoof Ezinge voorbij: 1-3. Nou stoof, alleen in het begin gaf OKVC vol gas en zat dankzij Christian Usai (assist Sander de Boer) en Jelmer Korff al vroeg op rozen. Daarna was het een slome wedstrijd, waar geen duvel inzat. Pas in het laatste deel leefde het duel op en was het Danny Mollema die via de keeper de 1-3 maakte. VVSV’09 verloor op De Kley met 0-4 van Kootstertille. Rivaal Zeester kon de eerste zege geen vervolg geven. De rood-witten konden het niet bolwerken tegen subtopper Eastermar. Zondag verloor Surhuisterveen op eigen terrein ruim van koploper Jubbega: 1-4. “Het klinkt raar bij een 4-1 verlies, maar wij waren beter dan Jubbega”, sprak Andre de Vries. Vier dikke kansen hadden een ruime voorsprong moeten opleveren, maar werden omzeep geholpen. De individuele klasse van de bezoekers deed Surhuisterveen de das om. In een kwartier tijd werd drie keer gescoord. “Wel de complimenten, niet de punten”, kent De Vries de bekende spreuk. Eenrum verloor opnieuw een wedstrijd waarin men minstens gelijkwaardig aan de tegenstander was en is daarmee in de onderste helft van de ranglijst beland. Mede-middenmoter Engelbert benutte een kans meer. Het werd 2-1. De treffer van de roodbaadjes kwam op naam van Tim Veenstra, die een hoekschop binnenkopte. Het laatste kwartier drongen de Marnebewoners nog fel aan, maar de verdiende gelijkmaker bleef uit. In 5D bleef Kloosterburen in balans met Harkstede: 2-2. Het was 1-1 bij rust. Marcel Remein scoorde namens de gastheren. In deel twee een schitterende vrije trap van voormalig keeper Lex Stok: 2-1. Maar vlak voor tijd maakte Harkstede de gelukkige 2-2. Het was het eerste gelijkspel voor de Westerkloosters, die de zesde plaats bezetten. GVB speelde ook voor de eerste keer gelijk en dat was ook meteen het eerste punt. Tegenstander was TLC, dat eveneens in de onderste regionen spartelt. De Grootegasters begonnen voortvarend en leidden met 0-2. TLC kwam nog voor rust weer op gelijke hoogte. Na rust geen score meer, maar wel een elfmeter in de laatste minuut voor GVB, die echter gestopt werd.