Helden in het zonnetje dankzij Samen Sterker Verder

zuidhorn heldenavond tineke kingma

ADUARD – Tineke Kingma heeft afgelopen donderdag twaalf helden in het zonnetje gezet met haar stichting Samen Sterker Verder. Vorige jaar was de eerste editie van de heldenavond, dit jaar de tweede. Als het aan Kingma ligt volgen er nog veel meer.

“Het was een groot succes!”, aldus Tineke Kingma, initiator van de stichting Samen Sterker Verder. “Iedereen was zo positief en blij, ik kreeg de hele tijd bedankjes.” De helden zijn volgens Kingma helden omdat zij na een vervelende gebeurtenis toch positief zijn gebleven. Zij hebben hun positieve verhaal gedeeld op de website van de stichting en werden daarom in de watten gelegd in Hotel Aduard. “Deze mensen vallen buiten de boot omdat ze een beperking hebben. Het is mijn doel om deze mensen toch een leuke avond te bezorgen. Van een beroerte tot zinloos geweld, iedereen heeft wel iets meegemaakt. Het gaat erom hoe je er daarna mee omgaat.”

De sfeer op de avond was gezellig en positief volgens de optimistische Kingma. “We zijn de avond begonnen met een keuzemenu voor het diner. De helden kregen een driegangenmenu en werden na elke gang vermaakt door goochelaar Peter Woerde. Dat vonden ze geweldig. Ook kwam Siemon Vroom een korte lezing geven. Hij is zo inspirerend! Hij is zelf halfzijdig verlamd en heeft een heleboel handigheidjes moeten vinden in bijvoorbeeld het opvouwen van de was met één hand. Het is hem wel gelukt en hij kan gewoon alles zelf.”

Kingma heeft zelf ook een zware periode achter de rug, maar staat positief in het leven: “Ik ben negen jaar geleden tijdens de huldiging bij een prijsuitreiking van mijn paard gevallen, en toen heb ik in coma gelegen. Ik moest daarna alles opnieuw leren, van praten tot lopen. Ik zie mijn leven als twee levens, mijn leven voor de val en mijn leven na de val. Het is een nieuw leven met beperkingen, maar toch heel mooi en waardevol. Ondanks dit probeer ik toch alles uit het leven te halen en positief te blijven. Daarom ben ik begonnen met Samen Sterker Verder. Ik zie het zo: Ik neem nu niet de snelweg meer om ergens te komen, maar de parallelweg. Het duurt wat langer, maar uiteindelijk kom ik er wel.”