Het ziet er somber uit voor Aduard 2000; Opende met goed voetbal geen winst

Voetbaloverzicht

STREEK – De beslissende weken breken aan. Voor veel streekploegen worden het spannende weken. Aduard staat er slecht voor na verlies tegen Rouveen.  Grijpskerk kan daarentegen weer ademhalen na de zege op ONT. Het gevaar is nog niet geweken voor Opende dat voor de verandering verloor. De ‘wedstrijd van de streek’ was Grootegast-De Lauwers (zie verslag elders).  Kermisachtige taferelen bij GVB, dat de schiettent in Usquert sloot met 8-4.
Het ziet er somber uit voor ADUARD 2000, dat ook SC Rouveen er niet onder kreeg, terwijl de concurrenten wel wonnen. Aduard kwam wel met 0-1 voor in de gemeente Staphorst.  Maar door knullige fouten verdween de voorsprong als sneeuw voor de zon: 2-1. “We moesten in de tweede helft drukken, maar konden niet genoeg kansen afdwingen. Door twee persoonlijke fouten verloren we, dat is wel zuur”, vond Haye van der Werff. “Het wordt moeilijk. Komende week moeten we tegen ONR dat vrijwel veilig is. GRIJPSKERK haalde aan de eigen de Enk de volle winst binnen tegen ONT. Op basis van de tweede helft was de Grijpskerker victorie verdiend. Halverwege de eerste helft stond Grijpskerk nog met 1-0 achter tegen een beter ONT. Door een gelukkig moment (handsbal) kon Wiebe Loonstra vanaf de stip de 1-1 maken. Bert Reitsma bezorgde de rood-witten de volle winst. De ‘Balotelli van het Westerkwartier’ kreeg na een opstootje vervolgens rood. Met tien man trok Grijpskerk de winst over de streep. De twee onderste ploegen, FC LEO en Wykels Hallum maakten er een waar doelpuntenfestijn van in Leens. In een open wedstrijd met scoringskansen over en weer stond het na zes minuten al 1-2. Het leek een enorme walk-over te worden voor de Friezen, maar de Leensters deden volop mee. Rowan Rozema scoorde drie keer voor LEO dat met 3-6 verloor.  De ene week is de andere niet bij OPENDE, dat na de winst van vorige keer weer eens verloor. Op het vertrouwde Olde Wierden ging Leovardia er met de drie punten vandoor: 0-2. Winst met slecht voetbal, verlies met goed voetbal.  Dat is kenmerkend voor Opende momenteel. De thuisclub werd al vroeg op achterstand gezet na een geweldige dreun van 25 meter. Daarna pakte Opende de zaak netjes op, maar kwam er in de voorste linie niets uit. De Peendermantsjes staan op plaats elf. De achterstand op het veilige GSVV is vier punten.  De nummer twaalf speelt promotie/degradatiewedstrijden. ZUIDHORN boekte een regelmatige 0-2 overwinning op Veendam 1894. In de schaduw van ‘De Langeleegte’ nam Erik Beeftink beide doelpunten voor zijn rekening.  “Zuidhorn speelt in feite nergens meer om en dat zag je terug in de wedstrijd”, vertelde Ton Rozema, de roerganger van de zaterdagclub, die al een periode op zak heeft. OKVC-TFS werd van het programma geschrapt doordat TFS niet genoeg spelers op de been kon brengen. Na contact met de KNVB werd voorgesteld om dinsdag in te halen. “Maar ook dit feest gaat niet door, want ook dan hebben ze niet genoeg spelers”, zegt Jurrie Smit, die dan ook niet weet wat er met dit duel gaat gebeuren. In  de vijfde klasse E heeft NIEKERK het kampioensfeest van Pelikaan S nog maar weer eens uitgesteld. Niekerk verspeelde geen punten in Zandeweer. Vlak voor rust kwam Niekerk, dat een schoppend ZEC van zich af moest houden, op 0-2. Na rust werd de score verdubbeld: 0-4. VVSV’09 blijft het uitstekend doen. De geplaagde fusieclub uit De Marne wees ook de fusieclub uit Tolbert en Leek terug: 4-1. Vol Vertrouwen Samen Verder staat nog altijd op een knappe derde plaats, achter Niekerk. Komende zaterdag staat Niekerk-VVSV’09 op het smakelijke menu.  KLOOSTERBUREN leek tegen Zevenhuizen weer niks te krijgen. De gasten uit het Westerkwartier stonden riant voor (0-2). Met negen spelers wist de thuisclub alsnog een punt te pakken. Het was een alleszins rumoerige wedstrijd, geleid door in ogen van Kloosterburen een bedroevend slechte scheidsrechter,Hagenauw die vlak voor rust de strijd staakte doordat een toeschouwer iets riep. Pieter Meijer en Marco Bos van Kloosterburen kregen beiden rechtstreeks rood. Pieter Meijer, vanwege het neerhalen van een doorgebroken speler en Marco Bos, die volgens de scheidsrechter ‘klootzak’ zou hebben geroepen. “Een ander zei dit, hij meende dat Bos het was.”, zegt leider Hans Bolt. Het blijft spannend in de kelder van 4C. Kloosterburen staat voorlopig tiende. EENRUM en SVMH deden in de strijd om de tweede periode slechte zaken door tegen elkaar met 2-2 gelijk te spelen. Eenrum, als vervanger van de aanstaande kampioen Engelbert, als nummer twee in de rangschikking al vrijwel zeker van de eerste periode (maar men verovert liever de tweede periode zelf) speelde vrijwel de gehele wedstrijd ver onder het gebruikelijke niveau. Er werd, door doelpunten van Siebrand Solinger en Milan Rudkowsky, nog wel met een 2-1 voorsprong gerust, maar SVMH, dat net als Eenrum met een gehavend team aantrad, kwam in de tweede helft al spoedig langszij, waar het dus bij bleef.  In dezelfde klasse speelde GVB heel slecht in en tegen Usquert, al zou je dat niet zeggen gezien de uitslag: 4-8. Met name in de tweede helft was de ploeg uit Eemsmond beter. Na de 4-5 hing de 5-5 in de lucht. Na de 4-6 was het klaar. Emiel Geling maakte er vier namens de roodbaadjes, terwijl Frank Vening drie keer scoorde.