Kloosterburen mist een Ton Koster

Afbeelding

Wereldgoal ‘Robin’ Ozinga baat niet; onbestrafte actie doelman SVMH zet duel op zijn kop

KLOOSTERBUREN – Het leek zo mooi te gaan voor Kloosterburen dat al in de eerste minuut een voorsprong nam tegen SVMH. De flets startende Nieberters kregen na de drinkpauze de geest en  kwamen nog voor rust op gelijke hoogte, om vervolgens in de tweede helft een tandje bij te schakelen, waar Kloosterburen geen antwoord op had: 1-4.
Bepalend moment was de actie van SVMH- doelman Jeff Aalders die de doorgebroken Sebastiaan Frik torpedeerde. Daarvoor staat maar één straf: rood. De keeper kwam weg met geel. Kloosterburen kreeg vervolgens een tik doordat SVMH op 1-1 kwam en de wedstrijd volledig naar zijn hand zette. Daar leek het in de eerste helft bepaald niet naar. Kloosterburen kende een droomstart.  Marco Bos bracht de bal voor het doel, Anne Jan Ozinga nam het speeltuig meteen en vol op de slof: 1-0! Een doelpunt à la Van Persie tegen Ecuador. De gasten  uit het zuidelijk deel van het Westerkwartier probeerden het op identieke wijze, maar de lepe Ton Koster raakte de bal net niet. “Het eerste gewin is kattegespin”, haalde een Kloosterburen-aanhanger de uitdrukking aan.  Oftewel: een 1-0 stelt nog niks voor. Het geheel in zwart gestoken SVMH overtuigde bepaald niet. Kloosterburen had iets meer in huis. Meer creativiteit en meer dreiging. Maar de gastheren kwamen niet of nauwelijks door de granietharde verdediging.  Vlak voor tijd een tweede discutabel moment. Peter Reitsma- de beste voetballer van de Westerkloosters- kon uitbreken nadat enkele spelers over de bal maaiden. Vlak voor het zestienmetergebied werd de aanvaller neergelegd. Ook dader Mark Pastoor kwam goed weg met geel. De vrije trap werd zwak ingeschoten door Arjan van der Klei en dat was niet de eerste keer deze middag. Aan het eind van de eerste helft kansen aan beide zijden. Een vrije trap van Ton Koster werd knap uit de hoek gewerkt door Lex Stok. Namens Kloosterburen kwam Sebastiaan Frik in kansrijke positie, maar schoot te snel, de bal rolde naast. In blessuretijd kreeg Kloosterburen het deksel op de neus. Halbin Wiersema zette Bert Mennes van de bal, gaf het crosspassje op Ton Koster, die randje buitenspel wel raad weet met zulke kansen: 1-1. Een domper van jewelste voor de wit-zwarten. In de eerste minuten van de tweede helft liet SVMH al meer zien dan het hele eerste bedrijf. En met name de befaamde spits Ton Koster kwam los. De aanvoerder kapte zich vrij en schoot hard op de vuisten van Stok. Kloosterburen verloor de slag. De ploeg van Patrick van Nimwegen drong steeds meer aan en nadat Gerard Beerlings in een mêlee van verdedigers wilde schieten rolde de bal gelukkig naar de zijkant, waar Koster wederom uithaalde: 1-2. De Westerkloosters waren duidelijk de weg kwijt. Kenmerkend was het wanhopige gebaar van Marco Bos, in balbezit: “Wie dan?”, wist hij niet waar de bal heen moest. Dan toch een periode dat de formatie van Willem Pettinga zich weer in de wedstrijd knokte. En wederom viel een vrije trap van Van der Klei, dit keer harder, recht in handen van Aalders. Kloosterburen probeerde er een slotoffensief uit te persen, gesteund door de beruchte aanhang achter het doel. Er ontstonden enkele kansjes. Een lobpoging van Reitsma belandde net over de deklat. Kloosterburen had er meer moeten uithalen. Met name Anne Jan ‘Robin-  Ozinga genoot veel vrijheid op de vleugel. Zijn voorzetten konden beter. Bij uitvallen kreeg Ozinga nog enkele enorme schietkansen, maar zag zijn inzetten verijdeld. In blessuretijd was het weer Koster, die tussen verdedigers een schot kon loslaten. De sterke spits had weer succes: 1-3. In de 93e minuut werd het nog erger. Halbin Wiersema kopte een voorzet van Jan Koster feilloos binnen: 1-4. De terugwedstrijd lijkt daardoor een kansloze zaak. Willem Pettinga wees terecht nog eens op het moment in de eerste helft. Maar Pettinga gaf toe dat de winst van SVMH (“dat is vijfde klasse optima forma”)  niet onverdiend was. “De strijd is nog niet gestreden, maar we moeten het van ver halen”, dat beseft Pettinga ook. De vierde klasse hangt aan een zijden draad. Dit terwijl de promovendus nog zesde heeft gestaan. Het kan verkeren. Het gebrek aan scorend vermogen, een killer, heeft de zwart-witten meerdere malen opgebroken. Kloosterburen kan op sportpark De Wieken wel weer een beroep doen op Marcel Remijn. De Kloosters zouden graag zien  dat Ton Koster niet meedoet .
KLOOSTERBUREN-SVMH 1-4 (1-1); Scoreverloop: 1. Anne-Jan Ozinga 1-0, 45. Ton Koster 1-1, 60. Ton Koster 1-2, 92. Ton Koster 1-3, 93. Halbin Wiersema 1-4; Scheidsrechter: Koops (Siddeburen); Anne Jan Ozinga (Kloosterburen), Jeff Aalders, Stefan Renkema (SVMH); Toeschouwers: 150
OPSTELLING KLOOSTERBUREN: Lex Stok, Kevin Kat, Bert Mennes, Marco Bos, Olger Jonker (Eelco Korhorn), Peter Reitsma, Sebastiaan Frik, Anne Jan Ozinga, Pieter Meijer, Arno Kuizenga, Arjan van der Klei
STER VAN HET VELD: ANNE-JAN OZINGA (KLOOSTERBUREN). De 22-jarige speler was de speler die de meeste kansen kreeg namens Kloosterburen. Zijn  vroeg doelpunt was van ongekende schoonheid. Al had hij daarna meer kansen moeten verzilveren.