Knappe overwinning van Buitenpost op koploper HZVV

BUITENPOST - Buitenpost heeft zaterdag met 2-1 van koploper HZVV gewonnen. Een knappe prestatie, want het was pas de derde nederlaag van de ploeg uit Hoogeveen dit seizoen, die al vanaf de eerste speeldag bovenaan staat. De Blauwkes kwamen al binnen een half uur op een terechte 1-0 voorsprong door een doelpunt van Berend Schootstra. Net voor rust werd een speler van HZVV het veld gestuurd. Ondanks aandringen van de HZVV, lukte het Rudmer Loonstra een kwartier voor tijd uit een van de vele kansen de 2-0 te maken. Lang kon Buitenpost niet genieten van de comfortabele voorsprong, want een paar minuten later maakten de gasten de terechte aansluitingstreffer. Vervolgens kreeg Buitenpost nog volop mogelijkheden om in de omschakeling te wedstrijd definitief te beslissen, maar het duel eindigde uiteindelijk in een verdienstelijke 2-1.
Volgens trainer René van der Weij was Buitenpost goed voorbereid op HZVV. De Blauwkes hadden de heenwedstrijd ook uitstekend gevoetbald tegen de ploeg uit Hoogeveen. “We verloren toen met 2-0 door een penalty en een vrije trap. Nu begonnen we sterk in de duels. We creëerden kansen, terwijl HZVV nauwelijks gevaarlijk kon worden op een kans na vlak voor rust na. Door de rode kaart  besloot HZVV 1:3:3:3 te gaan spelen, dat gaf veel ruimte voor ons.” Van der Weij vond dat zijn ploeg dit na rust sneller had moeten uitbuiten met de vele kansen en mogelijkheden die ze kregen. “HZVV werd wel beter en ging steeds meer aandringen zonder echte kansen te creëren. Na de 2-0 dachten we dat het gespeeld was. Een goede goal van HZVV viel te snel waardoor het toch spannend werd. Op het laatst werd het tegenhouden. We hebben als team ervoor gestreden en de punten over de streep getrokken. We gaan met een goed gevoel naar de volgende mooie wedstrijd: aanstaande zaterdag de kwartfinale van de beker uit tegen Nieuw Buinen”, aldus Van der Weij.
De wedstrijd begon een kwartier later omdat de spelersbus uit Hoogeveen moest omrijden. Zo was er ook voldoende gelegenheid om vrijwilliger Popke Hoekstra net voor het eerste fluitsignaal te huldigen tot erelid van de club. Buitenpost mistte in het topduel de geschorste Halbe Mossel. De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd. Het leidde in de tiende minuut tot een goede kans van Jorrit Terpstra op aangeven van Martijn van Roeden. Zijn schot werd echter gekeerd door de keeper. Hierna bleef Buitenpost de bovenliggende partij. HZVV moest al vroeg de geblesseerd geraakte Maurice Mulderij wisselen voor Reza Hosseini. In de 24ste minuut mocht Marco van Leijen een vrije trap nemen net buiten het strafschopgebied. Zijn schot belandde in de muur. Berend Schootstra pikte de afgeslagen bal echter op en schoot hem hard in het doel: 1-0.
De sterke ploeg uit Hoogeveen gaf zich niet zomaar gewonnen. Na een half uur kon een afstandsschot van HZVV door Buitenpost-doelman Robert van der Laan ternauwernood tot hoekschop worden verwerkt. Zes minuten voor rust maakte HZVV’er Breukelman in het strafschopgebied van Buitenpost een vliegende tackle op Schootstra. De goed leidende scheidsrechter Robert de Wit trok hiervoor direct de rode kaart. Net voor het rustsignaal kreeg topscorer Frank Strijker nog een open kans om de gelijkmaker te scoren, maar Aaron Boekhout greep op het laatste moment goed in.
In plaats van te profiteren van de man meer situatie, schakelde HZVV een tandje bij en creëerde de ploeg een optisch overwicht. Waar HZVV probeerde de gelijkmaker te forceren, ging Buitenpost meer op de counter spelen. Net na rust konden Rik Weening en Van Roeden bijna profiteren van de ruimte achter de verdediging, maar Hidde Streutker keepte een uitstekende wedstrijd. In de open tweede helft waarin het spel heen en weer golfde, kregen de gefrustreerde Drenten moeilijk vat op de hardwerkende thuisploeg. Nadat Weening nog een 100% kans had gehad die Streutker met zijn voet onschadelijk wist te maken, was het Rudmer Loonstra die de 2-0 maakte.
Buitenpost leek te schrikken van de riante voorsprong en durfde niet meer vooruit te voetballen. HZVV scoorde op dat moment ook terecht tegen via Marlon Luchtenberg. Buitenpost kreeg vervolgens in de omschakeling nog verschillende mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden via invaller Joop Pijnacker en Van Roeden, maar er werd niet meer gescoord op De Swadde. Foto’s: Hans Zwamborn, www.kiepie.nl.
Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Chiel de Jong, Marco van Leijen, Danny Boersma, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra, Jorrit Terpstra (61/Simon Schreiber), Rob Dijkstra, Martijn van Roeden (88/Joran Olijve), Rudmer Loonstra en Rik Weening (74/Joop Pijnacker).
Opstelling HZVV: Hidde Streutker, Erwin Breukelman, Yannick Manusiwa, Arjan Akkerman, Marlon Luchtenberg, Frank Strijker, Jan Hup, Kelly Joao, Maurice Mulderij (12/Reza Hosseini), Stan Ypenburg (61/Daymen Doldersum) en Jordi Beeksma.
Gele kaart: Danny Boersma, Simon Schreiber (Buitenpost), Jan Hup, Daymen Doldersum, Frank Strijker (HZVV).
Rode kaart: Erwin Breukelman (HZVV)
Scoreverloop: 24. Berend Schootstra (1-0), 73. Rudmer Loonstra (2-0), 78. Marlon Luchtenberg (2-1)