Maria’s Mooie Mensen 10”16

In navolging van mijn column van vorige week waarin mijn enorme oppot- en aankoopwoede eens helder beschreven is, leek het me wel tijd de andere lijstjes die huize Wijnands beheersen ook maar eens te benoemen. Want alsof het niet gewoon genoeg is om een tweeling te krijgen en daarvoor al van alles in orde te moeten maken, zitten manlief en ik ook weer eens volop in de verbouwing. Van een babykamer is nog geen sprake, alhoewel er na de nodige ruwbouw en de werkzaamheden van de stucadoor er nu wel iets dergelijks lijkt te verrijzen. Maar helaas: voor ik eindelijk de kleertjes frisgewassen in de kast kan hangen, zal manlief eerst nog even aan de bak moeten. Er moet nog een behangetje op de muur en uiteraard kan roze verf niet ontbreken. Na het leggen van een isolerende ondervloer moet hij zich nog op het laminaat storten en dan zijn er nog twee wiegjes, een commode en kledingkasten die in elkaar moeten worden gezet. Ik droom nog van die schattige huisjes om aan de muur te hangen en in plaats van die duur kant en klaar aan te schaffen weet ik zeker dan manlief die als hij zijn handige handjes laat wapperen in no-time een stuk voordeliger voor mij in elkaar zet. Moet hij daar nog wel even tijd voor vinden. Want het leek ons ook handig direct de gang maar mee te nemen in onze verbouwingsdrift, dus ook deze is net gestuct en moet nog wel ‘even’ geverfd worden. Beneden is een nieuwe tegelvloer gelegd die inmiddels wel gevoegd is, maar ook nog geïmpregneerd behoord te worden en boven moet er ook op de overloop nog laminaat gelegd worden. Volgende op het lijstje zijn de stijlen om de deuren en dat alles inclusief de deuren zelf in de lak. Een klusje dat wij wellicht laten liggen totdat er meer tijd is. Want er moeten ook lampen worden opgehangen, beneden weer een box neergezet en twee nieuwe kinderstoelen. Ik denk dat het rond die tijd ook wel zaak wordt voor mij elke dag dat de dames nog in mijn buik zitten te koesteren en me mooi rustig te houden. Betekent dat het eigenlijk aan manlief is om tegen die tijd te zorgen dat dochterlief wel uit bed wordt gehaald – nu we het daar over hebben: het liefst uit een nieuw bed welke dan ook nog even aangeschaft en in elkaar gezet moet worden – en een beetje zinnig de dag doorkomt. Ik heb net gelezen dat vrouwen die zwanger zijn van een tweeling extra ontspannen en relaxed zijn doordat ze van bepaalde hormonen meer hebben. Nu ik dit lijstje hierboven zo lees, is dat geen overbodige luxe. Alleen voor manlief werkt het even anders. Ik vraag me af of hij na al deze klusjes nog wel in staat is voor ons te zorgen als ik in het kraambed lig of dat we dit kraambed dan moeten omdopen tot het herstelbed waarin ook hij een plekje moet krijgen.