Negende overwinning Zuidhorn; Niekerk op weg naar subtop

Voetbaloverzicht

STREEK - Extreme regenval maakte de velden voor de tweede achtereenvolgende keer onbespeelbaar. Zelfs kunstgrasvelden kunnen dergelijke hoosbuien niet aan. De KNVB heeft intussen maatregelen genomen (paniekvoetbal?) door clubs te verplichten naar kunstgras uit te wijken. Kreeg de verslaggever vorige week nog te horen van de bond dat er genoeg inhaaldagen zijn, deze week werd op internet gemeld dat ‘het aantal inhaalmomenten beperkt is’. Ook werd het verschil in wedstrijden niet gezien als competitievervalsing. District Noord wijst nu wel op het verschil in wedstrijden. Het zijn ook de aandachtspunten die clubs constant aangeven. Het probleem zit in de ellenlange nacompetitie, waardoor het schema nijpend wordt. Een eenvoudiger nacompetitie zal veel helpen.

“Nee, winnen verveelt nooit”, sprak de vrolijk gestemde Cees Bouma van Zuidhorn op de terugreis na de zoveelste ( de negende) zege) bij Heerenveense Boys. Weliswaar is er een groot verschil op de ranglijst (De Friezen staan tiende, Zuidhorn vierde), maar toch. “Gezien de stand hoop je op een zege en we waren ook beter”. De ruststand was nog blanco. Zuidhorn kreeg kleine kansjes en een grote via Jaap Jacobs. Meteen na rust grote missers aan Zuidhorn-zijde. Kevin van der Kooi faalde vanaf de stip. Bart Brandts Buys miste in de rebound. Even later dan toch de 0-1 dankzij Jos Schultinga die een van richting veranderd schot in het doel zag verdwijnen. De thuisclub scoorde vervolgens de gelijkmaker. Het veerkrachtige Zuidhorn stelde een kwartier voor tijd de overwinning veilig. Op aangeven van Wouter de Boer was Van der Kooi nu wel trefzeker. Vlak voor tijd bepaalden twee invallers (de twee Peters, Peter Schultinga en Peter Janse) de eindstand op 1-3. De Joh. Smitpark-bewoners staan daardoor nog steviger op de vierde stek. Komende zaterdag wacht VEV’67. Zal Zuidhorn zich ook kunnen meten met de absolute top? In 3B deed Grijpskerk goede zaken. Grijpskerk versloeg middenmoter Rottevalle. Grijpskerk was de meest gelukkige ploeg. De rood-witten scoorden op de juiste momenten. Na een kwartier spelen had Ron Stoutmeijer succes. Teie van der Hoek verdubbelde de score, waarna de Friezen de spanning terugbrachten: 2-1. Een kwartier voor tijd was het Wiebe Loonstra die Grijpskerk definitief in veilige haven schoot. “ “Ik ben tevreden over het resultaat, nu moeten we nog stappen maken in de speelwijze”, vindt trainer Mark Kroese. “We zijn in ieder geval goed de winterstop uitgekomen en houden druk op de bovenste clubs.” Grijpskerk bezet voorlopig de zesde plaats en staat maar drie punten achter nummer twee Marum, al heeft de streekgenoot nog een wedstrijd in te halen. Aduard 2000 hield het superieure VV Groningen aardig in toom. VVG was wel beter op het gras (!) van Aduard, dat als een van de weinige velden prima bespeelbaar was. Het weer sterk georganiseerde Aduard gaf weinig weg. Vlak voor rust kreeg het toch nog de 0-1 om de oren door een vrije trap van oud-OKVC-speler Jasper Ludema. In de tweede helft hadden de gasten Aduard op een riante achterstand kunnen zetten, maar hadden pech in de afwerking. Het werd wel 0-2. Rob Vliek bracht in het laatste deel nog enkele aanvallende wissels. Het leidde nog net niet tot een stiekem punt. Verder dan een doelpunt van Michel Haaksema kwam Aduard niet: 1-2. “We hebben naar onze mogelijkheden gespeeld. Als we dit niveau vast kunnen houden spelen we ons veilig”, weet Vliek zeker. Niekerk won voor de vierde keer op rij. De rood-witten versloegen Amicitia VMC in eigen huis. Bij rust keken de Westerkwartierders nog tegen een 2-0 achterstand aan. Jasper Siepelinga (twee keer) en Edwin Zwier bogen de achterstand om in een 2-3 voorsprong. In de tweede helft liepen de rood-witten verder uit dankzij Dennis van der Velde en Hidde Kijf. Niekerk deed goede zaken. De stadjers stonden bovenaan en zijn gezakt naar de vierde plaats. Niekerk steeg van de achtste naar de vijfde positie. Trainer Marcel Hiemstra heeft overigens bijgetekend bij de club van Eekeburen. Mineur bij De Lauwers over de wanvertoning bij VIOD: 9-3. “Ik heb ‘zeer slechte zin’, begon Oedse Pauw (trainer Gerlof Kootstra was niet bereikbaar voor commentaar). Naar verluid circuleerden van te voren berichtjes als ‘geen zin’ en ‘hoop dat het afgelast wordt’. Geef ze eens ongelijk, al zet je daarmee de technische staf wel in zijn hemd. Op het B-veld (wel gras) scoorde de koploper uit Driesum er lustig op los. Na de 5-1 kwamen de gasten terug tot 5-3. “Nu zullen we het beleven”, dacht Pauw. “Man, de jongens hebben geen kopduel gewonnen”, foeterde Pauw na. Enige positieve waren de drie treffers van Jeffrey Brink. Het zal deze week wel even knetteren in het Meertenust. Surhuisterveen moest vanwege de verplichting van de KNVB uitwijken naar kunstgras. Tegenstander Smilde’94- nummer drie van de ranglijst- was daardoor in het nadeel. Niettemin speelde Surhuisterveen een goede wedstrijd en legde de basis voor de overwinning in het eerste deel. Sjoerd Veenstra opende de score na een kwartier. Een kwartier later was het Joeri Feenstra die de 2-0 maakte. In de tweede helft werd niet gescoord. De thuisclub kwam verder niet in problemen. Surhuisterveen blijft goed meedoen in de vierde klasse. Eenrum, dat in de winterstop wederom twee spelers (Milan Rutkowsky met een chronische rugblessure en Dennis Tromp vanwege een studie in Amerika) zag afhaken ging op bezoek bij Westerwolde. De Marnebewoners hielden het een klein half uur vol, maar werd daarna naar een ruime nederlaag gespeeld. Het werd op het kunstgras in Vlagtwedde uiteindelijk 6-1. De eretreffer kwam op naam van Tim Veenstra. De inhaalthuiswedstrijd van volgende week, tegen lijstaanvoerder HFC ‘15, vindt plaats in Hoogkerk.Kloosterburen boekte een benauwde zege op Froombosch. Het was een wedstrijd van de gemiste kansen. Acht minuten voor tijd stond Kloosterburen nog met 3-2 achter, vervolgens werd het gelijk. Heel Kloosterburen verzoende zich al met het gelijkspel. In de 87e minuut liet Jasper Wiersum Westerklooster in extase achter: 4-3. “Hij heeft het doelpunt niet eens gezien. In een scrimmage kreeg Jasper de bal tegen zijn lichaam aan”, beschreef Hans Bolt de krankzinnige slotfase. De stemming zat en komt erin, want het carnaval staat voor de deur in Kronkeldörp, waar volgende week de gedachten even niet bij voetbal zijn. .