Niekerk houdt HFC’15 van periode af; eerste overwinning Fc. Grootegast

|
| Foto: |
STREEK – Het gure (Sinterklaas) weer zorgde voor tal van afgelastingen, met name in de vijfde klasse. Fc. Grootegast boekte dan eindelijk de eerste zege. ’t Fean ’58 heeft na acht speelronden nog altijd niet verloren.
Buitenpost zorgde weer eens voor een surprise door Oranje Nassau te kloppen: 1-0. Robin Huisman de Jong was de gevierde man bij de ‘Blauwkes’, die ‘gewoon’ weer tweede staan.  Zuidhorn ging kopje onder bij De Weide. Bij rust zag de wereld er nog rooskleurig. Jaap Jacobs kopte de 0-1 binnen, uit een voorzet van Jodi Schuiling. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar in de tweede helft scoorde de ploeg uit Hoogeveen in tien muinuten drie keer. Tussendoor liet Jos Schultinga een levensgrote kans liggen. Maar na de 3-1 speelde Zuidhorn een verloren wedstrijd. “Het had niet gehoeven”, oordeelde Kees Bouma. Fc. Grootegast boekte een dikverdiende overwinning bij De Griffioen. “Dat het maar 1-2 is gebleven was het enige minpuntje”, vond Jan Haan. “We misten een bizar groot aantal kansen. Zo werd de bal drie keer van de lijn gehaald”. Na een 1-0 achterstand boog de groen-witte ploeg de wedstrijd snel om. Het was Rick Buma, die nog maar een minuut op het veld stond, en de bal van 25 meter stijf in de kruising joeg: 1-2. In het slot had het ook 2-2 kunnen worden. “Dat was gelukkig, maar we dwongen het ook af. De ontlading was enorm. Dit was een positieve zaterdag.”  ’t Fean ’58 is nog steeds ongeslagen. De Feansters maakten ook geen misstap bij Rijperkerk: 2-3. ’t Fean ’58 is nu al vijf punten los van de achtervolgers. Niekerk (foto) hield HFC’15 van de periode af. “We hebben terecht gewonnen”, vond Roy Kamps. Jasper Siepelinga opende de score. Een Sinterklaascadeautje betekende weer evenwicht. Jeroen Beerlings tekende vlak voor rust voor 2-1 en Edwin Zwier kopte Niekerk naar 3-1. Na de 3-2 leek Niekerk de 4-2 te maken, maar de scheidsrechter zag niet dat de bal een meter over de lijn ging en de grensrechter hield zijn vlag omlaag. Smetje was een supporter van Niekerk die de lijnrechter bespuugde. “Los van het feit of die bal over de lijn was, dit is niet waar Niekerk voor staat”, aldus Kamps. Aduard 2000 wees Onstwedder Boys terug: 4-2. Binnen tien minuten zat Aduard op rozen: 2-0. Daarna zakte Aduard wat weg en werd het 3-2. Maar Aduard stelde snel orde op zaken: 4-2. Grijpskerk versloeg Waskemeer. Het was de wedstrijd van Ron Stoutmeijer in een matige wedstrijd. Stoutmeijer maakte zijn vijftigste voor Grijpskerk en maakte na de 2-0 van Jorin de Boer ook nog de 3-0. Opende verloor op eigen veld met 3-1 van De Sweach. Een zeer matig en onmachtig Opende moet nu oppassen. Donkere wolken komen nu echt boven de Olde Wierden. FC LEO kreeg een pak slaag  van Poolster: 8-1. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Een 4-5 had in het eerste deel niet misstaan. Bij rust stond het echter 3-1. In de tweede helft was ieder schot op het doel van de 16-jarige Niels Zijlstra raak. Zo scherp en zo geplaatst, daar kon de keeper niets aan doen. “LEO viel niet veel te verwijten. Na de 5-1 was het geloof wel weg en waren we minder scherp”, vond Arjen Fledderman. OKVC nam de drie punten mee uit Westerlee. Drie belangrijke punten. Jelmer Korff zorgde vlak voor rust voor 0-1. Binnen de minuut had Danny Mollema de zege veilig kunnen stellen, maar twijfelde in de afronding. Westerlee ging na rust op jacht naar de gelijkmaker. Invaller Sander Drijfhout voltrok het vonnis over de thuisploeg, bij een van zijn eerste balcontacten. De Lauwers was niet opgewassen tegen Noordpool UFC: 5-1. Na een 1-0 ruststand werd het 2-0. Het meegereisde Lauwers-publiek veerde op toen Wouter Broers de achterstand verkleinde. Maar daarna voerde het technisch vaardige Noordpool de score hoog op. “Een verdiende nederlaag. We kwamen steeds een stapje te laat”, vertelde Nico Roorda. Zondag werd er amper gevoetbald. Surhuisterveen versloeg Bedum met 1-2. Een op basis van de eerste helft verdiende Feanster overwinning. De harde wind maakte het voetbal moeilijk. Na een blanco ruststand opende Bart Casemier de score: 0-1. Dennis de jong verdubbelde de score. Zes minuten later werd het 1-2 en nog even billenknijpen voor de Achtkarspelen-ploeg, die de winst wel over de streep trok. Kloosterburen moest tegen Amboina uitwijken naar het kunstgras van LTC en was niet voorbereid op nepgras. De ploeg uit De Marne was ook nog eens gehavend. Kloosterburen zag een veel druk zettend Amboina tegenover zich en hield zich staande. Het werd ‘maar’ 1-0 doordat Amboina veel kansen miste. “Ik heb in tijden niet zo’n strijdend Kloosteburen gezien”, sprak Robert Benes..