Niekerk in evenwicht met VVK; eindelijk weer winst OKVC

STREEK – Het was een druk programma voor de voetballers. In het paasweekend moesten sommige clubs twee keer. Evenwicht bij de derby BCV-Buitenpost. Ook de topper Niekerk-VVK eindigde onbeslist. ’t Fean ’58 leed een uiterst pijnlijke nederlaag bij Nijland. De streekderby Opende-Grijpskerk werd een verrassende Peender zege (zie verslag elders in dit nummer).

De drukbezochte derby op het Koningsland tussen de ‘roden’ van BCV en de ‘blauwen’ van Buitenpost eindigde gelijk. “Het was meer spannend dan goed en we hebben twee punten verloren”, vond Rene van der Weij. “We wisten dat we het moeilijk zouden krijgen omdat BCV de zaak verdedigend goed op orde heeft”. Buitenpost liet op haar beurt nogal wat kansen liggen. Joop Pijnacker brak na rust de score open, waarna Simon Schreiber de 0-2 op de schoen had, maar trof de paal. Het gevaar van BCV was de counterattaque. Daaruit viel de 1-1. De Blauwkes probeerden de winst alsnog te forceren. Jan Oppedijk kreeg een ultieme kopkans, zonder resultaat. ’t Fean ’58 verloor met het kleinst mogelijke verschil van Nijland. En dat ook nog in de allerlaatste seconde. De nederlaag was volgens vriend en vijand volstrekt onverdiend. De gasten hadden het beste van het spel. Maandag en volgende week zaterdag wachtten de thuisclub cruciale thuisduels in de strijd om behoud van het tweede klassersschap. Hardegarijp en De Wâlde zijn dan de tegenstander. FC LEO had weinig in de melk te brokkelen tegen Wykels Hallum. LEO werd geteisterd door een aantal blessures en schorsingen en moest daardoor te veel inleveren tegen het kwalitatief betere Wykels. Na twintig minuten stond het al 0-3 en dat konden de Leensters niet meer goed maken. Bij rust was het al 0-4. In de tweede helft hield LEO de schade beperkt: 0-6. Lichtpuntjes waren tweedejaars B Erik Smits, die het vertrouwen kreeg en in de basis mocht beginnen en de andere jongeling Justin Fledderman die vlak voor tijd inviel. LEO richt de pijlen nu op Marum. Dit duel is verplaatst naar dinsdagavond. Dit vanwege de vele festiviteiten in het paasweekend. De topper Niekerk-VVK was een aantrekkelijke wedstrijd die in 1-1 eindigde. In de eerste helft veel mogelijkheden voor Niekerk, dat niet ver voor rust via Wilco Noordhof de leiding nam. Maar nog voor beide ploegen aan de thee konden gaan was het de ongelukkige Patrick de Pender die een voorzet in eigen doel kopte. In het tweede bedrijf ging het in hoog tempo heen en weer, met weer de beste kansen voor Niekerk. Aan het eind was VVK nog een keer gevaarlijk. Het bleef bij 1-1. OKVC was niet op zijn paasbest, maar pakte wel weer eens de overwinning tegen een niet representatief Drogeham. Usai scoorde al snel de 1-0. Vervolgens verzuimde OKVC meer goals te maken. Na de 1-1 was het good old Henk Haaksma die de Oldehovers weer aan de leiding bracht. OP het einde maakte Timo van der Helm nog de 3-1. “We hebben moeite met scoren. Dan begint het overal te piepen en te kraken”, meldde Wim Nubé, die uiteraard wel blij was met de winst. VVSV’09 kon in de thuisbeurt tegen VVT aanvankelijk mee en kreeg ook enkele goede kansen, waar slordig mee om werd gegaan. Dat gold ook voor VVT, dat het in het tweede deel beter deed en daardoor ook verdiend won: 0-3. Met dit resultaat heeft de blauwe formatie van Jaap van der Ploeg de rode lantaarn weer in bezit. Zeester maakte het kampioenskandidaat Haulerwijk aardig lastig. In de eerste helft deelde Zeester enkele venijnige speldenprikken uit, zonder tot score te komen. De gasten scoorden wel en namen door onder meer een gelukkig doelpunt- dankzij de harde wind- een 3-0 voorsprong mee de kleedkamer in. Het duel was gespeeld. Het werd uiteindelijk nog 4-0. Surhuisterveen speelde ook zaterdag al en scoorde er lustig op los in Makkinga: 1-6. Lammert Veenstra en Bart Cazemier namen ieder twee doelpunten voor hun rekening. De ploeg uit Achtkarspelen blijft derde, maar heeft wel meer wedstrijden gespeeld.