WTOC laat het in de eerste helft liggen in derby tegen Dokkum

| Foto: |
geen categorie

Vincent Muskee

Twee totaal verschillende helften in Oudwoude

OUDWOUDE - Tsja. Zeg het maar. Was de 2-1 overwinning van Dokkum uit bij WTOC nou terecht of niet? Ja, op basis van de eerste helft waarin de ploeg van trainer Wichard de Haan de thuisclub alle hoeken van het veld liet zien, en nee op basis van een belabberde tweede helft waarin de thuisclub heer en meester was. Al met al had een remise de verhoudingen wellicht water beter weergegeven, al hadden de gasten het duel al voor de rust moeten beslissen. WTOC kon zich achteraf de nederlaag alleen zichzelf aanrekenen. Wat de geel-blauwen voor de rust lieten zien, zeker defensief, was brandhout.

Dokkum heerste in de eerste helft op werkelijk alle fronten. De ploeg was veel agressiever en was met name de ontstellend zwakke defensie van de thuisclub telkens de baas. Op rechts snelde Martijn Jongeling keer op keer langs zijn directe tegenstander, op spits Gerrit Jan Tacoma kreeg WTOC ook al nooit vat en linkerspits Minne Zijlstra was in die fase ook een plaag voor WTOC, dat te pas en vooral te onpas op buitenspel speelde. Keer op keer ging dat mis, waardoor de gasten voor de rust zeker zes dotten van kansen kregen. Uiteindelijk wisten de gasten in die fase slechts twee keer te scoren. Met name de eerste goal was prachtig. Jongeling ging alleen op WTOC doelman Geofry Hoiting af en in plaats te schieten legde hij de bal schitterend breed op Tacoma: 0-1. Na 27 minuten werd het 2-0 voor de gasten. Andreas Gelderman schoot toen een vrije trap ineens achter de wat laat reagerende Hoiting: 0-2. De thuisclub kreeg in het eerste bedrijf geen kansen. Verloor ook al de slag op het middenveld, waar de niet snelle maar wel lepe spelmaker Anne Olivier de lijnen uitzette. Pas vlak voor rust schoot WTOC tussen de palen. Het rollertje werd eenvoudig opgeraapt door doelman Patrick van der Velde, die behoudens wat terugspeelballen niets te doen kreeg.

Bovendien: leek WTOC eens kansrijk te counteren, dan was daar continu de grensrechter van de gasten, die een voorschot nam op vlaggetjesdag en werkelijk overal voor vlagde. Grensrechters, ze zouden wat meer respect voor de buitenspelregel op moeten brengen. Dit leek namelijk nergens op. Na de thee, - met wat mensen van WTOC in de rug- vlagde de beste man overigens wat beter. Toen echter dacht de grensrechter van WTOC dat het allemaal wel wat scherper kon. Het wordt tijd dat clubs daar eens iets aan gaan doen. Vlaggen als het een twijfelgeval is, dat snapt iedereen. Wat beide grensrechters zaterdag lieten zien, was tenenkrommend.

De thuisclub bleek in het tweede bedrijf over veerkracht te beschikken. Niet dat er groots gevoetbald werd, maar alle duels werden gewonnen, er werd veel fanatieker gespeeld en de wil om er toch nog iets van te maken was er ineens. De dadendrang van de thuisclub- of was het de gemakzucht van Dokkum? - leverde in de 65e minuut zowaar de aansluitingstreffer op toen Jaap de Bruin uit de kluts scoorde. Meteen daarna had het 2-2 kunnen zijn. Het venijnige schot van Erik Jan Dijkstra spatte echter op de lat uiteen. WTOC heerste ineens op alle fronten. Op het middenveld werd Olivier nu overlopen door met name Berend Jan Prins, die ineens een prima voetballer bleek. Centrale verdediger Taede van der Ploeg schoof veelvuldig in en was na rust toonbeeld van onverzettelijkheid. De gelijkmaker hing dan ook in de lucht. Er werd geschoten, er kwamen voorzetten, Dokkum leek hands te maken in de zestien en een schot van Prins ging net over. Dokkum kreeg kansen om te counteren, maar de ploeg van De Haan was geen schim meer van de zo sterk spelende ploeg in het eerste bedrijf. Het eindsignaal van scheidsrechter Johan Wever uit Meppel klonk Dokkum dan ook als muziek in de oren, want uiteindelijk gingen de drie punten - met bloed, zweet en tranen- mee naar Dokkum. Terecht of niet.

WTOC - Dokkum 1-2 (0-2)

Tacoma 0-1, Gelderman 0-2, Van der Ploeg 1-2. Scheidsrechter: Wever. Toeschouwers: 32. Geel: Van der Ploeg en Prins (WTOC) en Tacoma (Dokkum)

Ster van het veld

Taede van der Ploeg (WTOC)

Speelde voor de rust pover. Na de thee liet hij de centrale verdediger zich echter van de beste kant zien. Hij schoof in, bleek een goede voortzetting te hebben, was aanvallend gevaarlijk en ging voorop in de strijd. Blijft echter de vraag waarom ook hij voor de thee zo matig speelde. Een goede Van der Ploeg is overigens bruikbaar voor alle ploegen  in de derde klasse.