Prima zege Buitenpost, Bergum veel te sterk voor TVC’28

Nieuws

Amateurvoetbal

REGIO – Buitenpost boekte zaterdag in Winsum een prima zege op Viboa: 3-1. Ook de zege van Harkemase Boys op het sterke CSV Apeldoorn (3-2) mocht er wezen, net als de ruime overwinning van Bergum op TVC’28: 5-1.

Harkemase Boys beslist de uitwedstrijd tegen CSV Apeldoorn in de laatste minuut. Toen prikte Gersinio Constantia de 2-3 tegen de touwen. Lang leek het duel door doelpunten van Klaas Schotanus en Arton Musliu namens de gasten en Hoekstra en Van Es van Apeldoorn op 2-2 uit te draaien. De ploeg van trainer Willem Brouwer had nu eens een keer geluk, toen de grillige Constantia in de laatste minuut de winnende maakte: 2-3. Buitenpost versloeg in Winsum Viboa met 3-1. Op de zege viel helemaal niets af te dingen. Buitenpost was simpelweg beter en had ook nog eens pech toen een glaszuivere treffer (de bal was na een schot onderkant lat duidelijk achter de lijn) geannuleerd werd. Nu bleef het bij doelpunten van Dorjan Berisha (0-1), Danny Boersma (de 1-2) en Joran Olijve, die vanaf de strafschopstip scoorde. Marcel Pannekoek (ex Harkemase Boys) scoorde namens Viboa. In dezelfde klasse kreeg BCV verrassend klop van Oeverzwaluwen (2-1). De ploeg uit Koudum pakte zo de eerste driepunter van het seizoen. Trynwalden verloor op eigen veld met 2-1 van Veenwouden. De nederlaag was ongelukkig, want de thuisclub kreeg minstens zoveel mogelijkheden. Al na zeven minuten zette Rince Procee de gasten op 0-1. Nog voor de rust deed Marco Lekkerkerker wat terug: 1-1. Daarna was met name Paul Westra een aantal keren dichtbij de 2-1. Uiteindelijk besliste een ongelukkig eigen doelpunt van Sjoerd Bauke Plantinga het duel. Daarnaast werd nog een treffer van Veenwouden afgekeurd en raakten de gasten de lat. Een gelijkspel had de verhoudingen beter weergegeven. ’t Fean’58 speelde de slechtste wedstrijd van het seizoen maar won de uitwedstrijd bij SVM in Marknesse wel met 2-1. Via Andre van der Molen en invaller (zijn eerste balcontact) Imani Mchimbwa kwam de ploeg van de foeterende trainer Jacob Russchen op 0-2. Toen de beste man van de thuisclub, Arjan Janse, wat terugdeed, werd het nog spannend ook. De bezoekers hielden het doel verder schoon en boekten ondanks pover spel wel een prima zege. En alleen dat telt. Kollum won op het oog eenvoudig met 8-3 van Waterpoort Boys. Wie de wedstrijd echter gezien heeft, zag een duel tussen twee gelijkwaardige ploegen. Waterpoort Boys was zeker niet minder. Het verschil was de effectiviteit. Vrijwel alle kansen van Kollum leverden doelpunten op. De treffers werden gemaakt door Pascal Vellema, Joop Pijnacker (3), Marinus Hoekstra, Gerard van Zonneveld (2) en Wiebe Postma. Kollum keek overigens twee keer tegen een achterstand aan deze wedstrijd, hetgeen wel iets zegt over het wedstrijdbeeld. De wedstrijd Rijperkerk – CVVO eindigde in een 1-1 gelijkspel. Joute van der Meulen zette Rijperkerk op 1-0, daarna was het woord echter aan de sterke gasten uit Lemmer. Na een uur spelen werd het gelijk en ook daarna kregen beide ploegen – CVVO wat meer- kansen op de zege. Rijperkerk vormde zaterdag een hecht collectief en dat leverde een dikverdiend punt op. Rottevalle won zaterdag met 3-2 van Dokkum. Dokkum was minstens gelijkwaardig maar kon niet voorkomen dat de thuisclub de eerste zege van het seizoen boekte. Grote man bij de thuisclub was doelman Riekele Borger, ene grote sta-in-de-weg voor Dokkum dat zodoende niet verder kwam dan treffers van Zijlstra en Tacoma. Gezien het wedstrijdbeeld hadden de gasten tenminste een punt verdiend. WTOC moest op bezoek bij Zwaagwesteinde en verloor in een prima wedstrijd met 3-2. Bijzonder: de scheidsrechter gaf in deze wedstrijd liefst vier strafschoppen, keurig verdeeld over beide partijen. Berend Jan Prins zette WTOC vanaf de stip op 0-1, daarna werd het via René Nauta (penalty) en Sven Rozendal (afstandschot) 2-1. Nauta benutte na de thee opnieuw een strafschop: 3-1. Vanaf wederom de stip maakte Prins de wedstrijd weer spannend: 3-2. In de extra tijd kreeg Jaap de Bruin namens WTOC nog een prima mogelijkheid op de gelijkmaker. Die kwam er echter niet. Be Quick Dokkum morste twee punten in Frieschepalen tegen RWF. Het duel eindigde zoals het begon. Be Quick kreeg met name in het eerste bedrijf kansen genoeg om afstand te nemen. Vooral Banga en Koopmans mochten het zich aanrekenen dat er niet gescoord werd. Ook na de thee bleven de gasten uit Dokkum de duidelijk betere ploeg, al zakte het spelpeil toen wel. Wat de ploeg van trainer Henk Konings ook probeerde, de bal wilde er niet in: 0-0. In dezelfde klasse deed Hardegarijp wél goede zaken door nipt met 1-0 te winnen van Wykels Hallum. Oostergo speelde een prima wedstrijd in en tegen koploper FC Grootegast. Het duel eindigde in 2-2 en dat was conform het wedstrijdbeeld. Na een snelle 1-0 achterstand zette Oostergo de zaken snel recht. Lieuwe Sijtsma maakte gelijk en nog voor de rust werd het door Lars de Jong 1-2. De gelijkmaker van de koploper kwam na de rust vanaf de strafschopstip. De strafschop was discutabel en daardoor voelde Oostergo zich na afloop enigszins bestolen. Anjum verloor op eigen veld met 3-1 van ASC’75. Bij rust was het al 3-0 voor de gasten door treffers van Marco de Haan (solo), Han Zwart en Joghum Vries. Na de thee herpakte het jeugdige Anjum zich wel wat. Verder dan de 1-3 van André Braaksma kwam de ploeg echter niet. Friese Boys verloor op eigen terrein in een levendige wedstrijd met 2-1 van Birdaard. Bij rust was er nog niet gescoord. Met name in de eerste helft kreeg Friese Boys genoeg kansen om de score te openen. Het vizier stond echter duidelijk niet op scherp. De gasten deden het wat dat betreft veel beter. Namens Friese Boys scoorde Sander Hoekstra. Ternaard serveerde De Lauwers af. Het werd liefst 4-0. Een overtuigende en dikverdiende zege die gestalte kreeg door doelpunten van Hotze Ferwerda, Gosse Reinder Kingma (2) en Anne Rienk Sijens.

Op zondag maakte Bergum gehakt van TVC’28: 5-1. De zege was volkomen verdiend. Doelpuntenmakers waren Klaas de Boer (2), Jeffrey Draaisma, David Voigt en Rob Schokker.

Ook Harkema Opeinde boekte een zege. Op Ameland werd Geel Wit met 2-1 verslagen. Harkema speelde allesbehalve goed, maar ging dus wel met de drie punten aan de haal. Dit en het feit dat de ziekenboeg leegstroomt, moet de ploeg toch veel vertrouwen geven voor de nabije toekomst. De doelpunten werden zondagmiddag gemaakt door Wesley de Vries en invaller Erwin Dijk. Trynwalden verloor met 3-1 van Harlingen maar Surhuisterveen haalde uit tegen THOR: 4-1. THOR was minstens gelijkwaardig maar had vooral pech. Zo raakte de ploeg drie keer het houtwerk. Namens de effectieve thuisclub scoorden Leon van Dijk en Wilbert Huitema. Ze maakten er ieder twee.