|
| Foto: |
geen categorie

Rijperkerk verrast ook ’t Fean’58

SURHUISTERVEEN – ’t Fean’58 verloor zaterdag op eigen veld met 2-0 van Rijperkerk. Een hard gelag voor de ploeg van trainer Jacob Russchen. Want de ambities van zijn club verschillen nogal van die van Rijperkerk, dat voor niets meer dan handhaving gaat. Op de zege was niet zoveel aan te merken. Momenten beslisten de matige wedstrijd, met daarbij een merkwaardige rol voor de zwak leidende scheidsrechter Meiring uit Groningen.

Hét moment van de wedstrijd vond plaats vier minuten voor rust. Linkerspits Imani Mchimbwa haalde toen inderdaad wat te hard door op een verdediger van Rijperkerk. Gele zou je zeggen, temeer daar de scheidsrechter de overtreding onmogelijk goed gezien kon hebben. De leidsman volgde namelijk de bal. Vanwege waarschijnlijk het luide geschreeuw van de verdediger van Rijperkerk, de reactie van de spelers van de bezoekers én van het publiek besloot hij de smaakmaker van de thuisclub maar de rode kaart te geven. Wellicht terecht, maar als je als arbiter rood geeft, moet je toch tenminste de overtreding gezien hebben.

Een ander moment waarin de weifelende Meiring een hoofdrol voor zich opeiste was vlak na de rust. Na een voorzet van een speler van de gasten vlagde de grensrechter van ’t Fean’58 voor buitenspel. Daarna raakte de bal nog de hand van een thuisclub speler. Meiring floot, en gaf tot ieders verbazing een strafschop. De eerste ‘overtreding’ was echter de buitenspelval, en dus mocht de handsbal nooit bestraft worden, temeer daar Meiring zelf nooit gezien kon hebben of er wel of niet sprake was van buitenspel. Hij stond namelijk niet op één lijn. Het recht zegevierde echter, want de strafschop van de sterk spelende Johannes Meijer werd door de getergde doelman Jelmer van der Meer uit het doel geranseld.

Op het moment van de strafschop leidde Rijperkerk overigens al met 1-0. Ietwat tegen de verhouding in overigens, want vanaf het eerste fluitsignaal was ’t Fean’58 de wat betere ploeg. Verder dan een aantal gevaarlijke voorzetten en een kopstoot van Mchimbwa kwam de ploeg echter niet. De 0-1 kwam letterlijk uit de lucht vallen toen een verre en hoge pass spits Mark Hendriks bereikte. Hendriks schoof de bal vervolgens akelig precies in de rechter benedenhoek: 0-1. Verder viel er weinig te genieten, al liet spits Johannes Meijer zien heel aardig te kunnen voetballen. Ook boeiend was de luide coaching van trainer Minno van der Werff, die zich hoorbaar ergerde aan de prestaties van zijn elftal.

Na de gemiste strafschop hoopte het thuisclub publiek dat ’t Fean’58 nog de geest zou krijgen. Dat bleek echter ijdele hoop. Het zat er zaterdag gewoon niet in en typerend was wel de manier waarop de beslissende 0-2 tot stand kwam. Jeroen Til dacht eenvoudig terug te spelen op doelman Van der Meer, die echter pardoes uitgleed. Gevolg: de terugspeelbal hobbelde tergend langzaam tegen de touwen: 0-2. Daarna ging de wedstrijd als de zo bekende nachtkaars uit. De thuisclub kon niet meer, Rijperkerk hoefde niet meer. De ploeg van Minno van der Werff- die na afsloop sprak van een ‘dramatisch slechte wedstrijd’- doet het gewoon prima. Er staat ene hecht collectief en met Meijer loopt er een uitstekende en gemakkelijke voetballende spits. ’t Fean’58 heeft ook een prima ploeg, maar Vrouwe Fortuna is even niet op de hand van de elf van Russchen. Dat komt wel weer, dat kan niet missen. Voorlopig is het echter wel even pas op de plaats. Trainer Russchen vond de rode kaart in de eerste helft hét moment van de wedstrijd. ‘Toen doofde het vlammetje bij ons’, zei hij. En zo was het precies.