Bergum haalt uit; BCV laat Urk ontsnappen

Nieuws
Amateurvoetbal

REGIO – Er hing een stunt van jewelste in de lucht zaterdagmiddag toen BCV lang met 2-0 voorstond tegen ongenaakbaar koploper Urk. Bij het scheiden van de markt stond er echter alsnog een 2-2 remise op het scorebord. De zondagvoetballers van Bergum haalden Steenwijk door de gehaktmolen. Grote man? Dat was Klaas de Boer met drie goals.
Harkemase Boys liet op eigen veld een beste veer door met 1-0 te verliezen van nota bene hekkensluiter AZSV uit Aalten. De zege voor de gasten was nog terecht ook. Beste kans namens de thuisclub was voor Heine Uuldriks in de tweede helft. Hij raakte echter de paal. Een dure nederlaag voor de Boys, die zaterdag de lastige uitwedstrijd tegen Flevo Boys spelen. Koploper ACV won wel, met 3-2 van Go Ahead Kampen. BCV speelde sterk tegen Urk, dat wel optisch beter was. Na de 1-0 van Joeke de Vries leek een kopbal van Steven Wassenaar de Urkers de eerste nederlaag te bezorgen. Niets bleek echter minder waar, want in de slotfase sloegen de gasten nog twee keer toe: 2-2. Al met al was een gelijkspel terecht en blijft BCV het gewoon (meer dan) prima doen in de eerste klasse. Buitenpost was op het eigen B-veld een maatje te groot voor rode lantaarn Oeverzwaluwen. De ploeg van trainer Patrick Zwart won met 4-0 en dat was conform het wedstrijdbeeld. De vier goals werden keurig verdeeld over beide helften en kwamen op naam van Halbe Mossel, Alex van der Veen, Jorrit Schra en Jorrit Terptra. Kollum leed een kansloze nederlaag in Harlingen tegen Zeerobben. De wind speelde weliswaar een grote rol. De gastheren waren op alle fronten de betere. Trainer Wierd Kuipers moest lijdzaam toezien hoe Daniel Kleiterp, Dylan Drent, Patrick Amels en Frank ten Hoeve de eindstand op 4-0 bepaalden. Ook Rijperkerk leed een kansloze nederlaag. Niet zo gek ook, want de ploeg speelde tegen koploper Broekster Boys. Door goals van Rozema, Dijkstra, Wijnsma en Bouma werd het 0-4. Rijperkerk moet zich wel zorgen maken, want de laatste zege dateert alweer van november vorig jaar. Beter verging het de voetballers van ’t Fean’58. Zij wonnen op eigen veld moeizaam met 2-0 van VVI. Bij rust was het 1-0 toen Joost Nieuwenhuis attent reageerde nadat de doelman van VVI een vrije trap niet onder controle kreeg. Beide ploegen kregen daarna wel kansen. In de slotfase verzekerde Wietze Vrij de winst door de 2-0 aan te tekenen In dezelfde klasse blijft Trynwalden verliezen. Nu werd het 2-0 voor Blauw Wit’34. Wellicht vergaat het de ploeg van trainer Marten van de Kamp zaterdag beter. Dan namelijk komt hekkensluiter Waterpoort Boys uit Sneek op visite. WTOC won met 3-2 van LEO uit Leens. Even leek het duel in de slotfase nog spannend te worden. Na een geruststellende 3-0 voorsprong werd het namelijk nog 3-2, de zege kwam echter niet echt in gevaar. Namens WTOC scoorden Klaas Bosma, Robert Kuipers en Sipke Bijlstra. ASC’75 verloor op eigen veld met liefst 6-0 van VCR. Rienk de Haas was de grote man bij de gasten door een glaszuivere hattrick te maken. De 6-0 doet vermoeden dat er sprake was van een eenzijdige wedstrijd, maar dat was niet het geval. De uitslag kan dan ook best geflatteerd genoemd worden. Niet geflatteerd was de 5-0 nederlaag die Ternaard leed hij Leovardia. Bovendien werd het duel in de slotfase gestaakt nadat een supporter van Ternaard iets tegen de scheidsrechter gezegd zou hebben. Het is dus maar afwachten wat de KNVB met deze zaak doet. Ternaard blijft door de nederlaag op de laatste plaats staan.
GSVV pakte op eigen veld knap een punt tegen FC Grootegast. De vaardige bezoekers namen voor rust een 1-0 voorsprong door Rick Buma. Louis Lijklema maakte in het tweede bedrijf de verdiende gelijkmaker en met wat geluk had er nog meer ingezeten, al zetten de gasten in de laatste tien minuten wel aan. Met kunst en vliegwerk bleef GSVV echter overeind. Friese Boys won door doelpunten van Sean Humphries en Erik Hilboezen- beide voor de rust gemaakt- met 2-1 van Opende. In de slotfase ging de thuisclub op jacht naar de gelijkmaker. Die kwam er – met wat geluk- echter niet. Ropta Boys verloor thuis teleurstellend met 2-1 van De Lauwers. Ropta Boys legde veel te weinig energie en wilskracht aan de dag. Na de 0-1 van Broers maakte Marcel Timmerman nog wel gelijk. Na de 1-2 van Sietse Jager was het verzet gebroken en verloor de thuisclub verdiend. Bergum liet zondagmiddag geen spaan heel van Steenwijk: 6-0. Klaas de Boer maakte er drie, de overige goals kwamen op naam van Mats Wolthuis, Kees Noordmans en David Voigt. Na vijf zeges op rij weet Harkema Opeinde weer wat verliezen is. Op eigen veld ging Leovardia er met de drie punten vandoor: 1-3. In het eerste gedeelte van de wedstrijd namen de gastheren de leiding van Danny Metz en werden veel kansen onbenut gelaten. Gaandeweg werden de gasten beter en beter en al met al was de zege voor de ploeg uit Leeuwarden wel in orde. Trynwalden liet weinig heel van Dronrijp. Het werd op kunstgras 5-1. Namens Trynwalden scoorden Roland Schweigmans (3), Rene Kalsbeek en Roelf van Foeken. Surhuisterveen moet oppassen. Zondag verloor de ploeg ondanks een treffer van Wilbert Huitema met 2-1 van Nicator. Daardoor moet de ploeg nu echt naar onderen kijken.