OKVC droogt FC LEO af, SC Leovardia maatje te groot voor Grijpskerk, Zuidhorn niet langs Glimmen

STREEK – Guur weer afgelopen weekend met regenval en hevige windstoten. Niet ieder veld was daartegen bestand, waardoor de wedstrijden van ’t Fean ’58, GSVV en de streekderby tussen Zeester en Ezinge werden terug getrokken. De overige clubs moesten wel aan de bak. OKVC verraste vriend en vijand door het hooggeplaatste FC LEO even met 6-2 omver te blazen. Grijpskerk ging ten onder bij topper SC Leovardia en Zuidhorn bleef steken op een 3-3 gelijkspel in eigen huis tegen Glimmen.
In de 3e klasse zaterdag gingen alle wedstrijden van de clubs binnen het verspreidingsgebied van De Streekkrant door. In 3B pakte Niekerk een punt bij Waskemeer. Althans, dat was de bedoeling volgens het programma. De wedstrijd werd echter gespeeld in Niekerk in plaats van in Waskemeer, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Trainer Roy Kamps legt uit: ,,Het veld in Waskemeer werd afgekeurd. We hebben de wedstrijd omgedraaid. In Niekerk hebben we een kunstgrasveld. We wilden dolgraag voetballen en voor het ‘echie’ gaan, dus hebben we voorgesteld de ontmoeting in Niekerk af te werken. Alle partijen gingen akkoord, waarna we het aan de KNVB hebben doorgegeven”. Op het eigen kunstgrasveld zette Dennis Zwier uit een klutssituatie Niekerk voor rust op een 1-0 voorsprong. Daarmee deed de ploeg zich in die fase van het duel ietwat tekort, Niekerk bleek niet koel genoeg voor het vijandelijke doel en vergat zichzelf daarmee ademruimte te verschaffen. Na rust ging Niekerk onzorgvuldiger te werk: veel balverlies en verkeerde keuzes. De scheidsrechter hielp ook niet echt mee. ,,Die floot veel in hun voordeel”, vond Kamps. Waskemeer stichtte in de omschakeling veel gevaar en het was aan de uitblinkende doelman Marijn Ottens te danken dat de ploeg niet over de knie werd gelegd. Toch kon ook hij niet voorkomen dat Waskemeer nog op gelijke hoogte kwam in de tweede helft. ,,Uiteindelijk ben ik blij met een punt”. Door het gelijkspel blijft Niekerk vooralsnog hekkensluiter. Er is echter nog geen man overboord, het verschil met nummer negen, Grijpskerk, is slechts drie punten. ,,We missen dit seizoen scorend vermogen en krijgen te veel doelpunten tegen. Sprake van paniek is er niet, we doen onszelf tekort. We hebben een jonge ploeg, we hebben even wat tijd nodig”, aldus Kamps, die Niekerk na dit seizoen zal verlaten.
Grijpskerk kon het goede optreden een week eerder tegen Rijperkerk (2-0 winst) afgelopen zaterdag bij titelfavoriet SC Leovardia geen vervolg geven. In Leeuwarden ging de ploeg van trainer Jan Faber met 4-0 onderuit. ,,SC Leovardia is gewoon te goed voor ons. Tegen zo’n ploeg moet het meezitten en dat zat het helaas niet”, blikt Faber terug. Een ogenschijnlijke onschuldige schouderduw van Pieter Kars van de Kamp werd vlak voor het rustsignaal door de scheidsrechter bestraft met een penalty voor SC Leovardia, waaruit de thuisploeg de score opende. ,,Een cruciale beslissing”. Na rust keek Grijpskerk al snel tegen een 2-0 achterstand aan. Stephan Reker raakte nog de lat, waarna SC Leovardia uitliep naar een 4-0 zege. ,,We hebben terecht verloren, maar het zat ons ook tegen. We hebben leuk meegevoetbald en kansen gecreëerd. Ook de toeschouwers van SC Leovardia vonden ons leuk voetballen”. Komende zaterdag speelt Grijpskerk de laatste wedstrijd voor de winterstop op eigen veld tegen directe concurrent Ropta Boys. ,,Een zes punten wedstrijd”, stipt Faber aan.
In 3C kwam Zuidhorn niet voorbij Glimmen. Op papier zou Glimmen geen problemen moeten opleveren voor de ploeg van trainer Kees Bouma en aanvankelijk leek het daar ook niet op, maar in het laatste kwartier werd een 3-1 voorsprong verspeeld. Glimmen opende de score, waarna de thuisploeg via Jordi Schuiling (2x) en Jaap Jacobs de wedstrijd omboog. De thuisclub liet kansen liggen om verder afstand te nemen en was tot vijf minuten voor tijd virtueel koploper (concurrent SC Loppersum stond achter tegen SC Stadspark, maar wist op het nippertje toch nog te winnen). Met het nodige opportunisme wist Glimmen nog langszij te komen: 3-3. ,,Wij hadden moeite met hun lange ballen op de sterke spits Tim Oosterhof”. Komende zaterdag speelt Zuidhorn een belangrijke wedstrijd bij mededinger Groen Geel. Koploper SC Loppersum speelt bijna tegelijkertijd bij achtervolger Be Quick 1887. ,,Het zou mooi zijn geweest als we met dit programma voor de boeg twee punten meer hadden gehad. Er kan nog van alles gebeuren. We gaan ervoor komende zaterdag”, aldus Bouma.
In diezelfde competitie blijft Aduard 2000 kwakkelen. LTC uit Assen kwam zaterdag op bezoek in Aduard en nam niet geheel verdiend de drie punten mee naar huis: 0-2. In de eerste helft speelde Aduard 2000 volle bak tegen de wind in. De ploeg hield het compact tegen het makkelijker voetballende LTC en wist de ploeg uit Assen redelijk onschadelijk te maken. In de openingsfase was spits Leon Smits dichtbij de openingstreffer, zijn schot werd echter ternauwernood op fraaie wijze door de LTC-goalie uit de kruising getikt. Een kopbal van Remco van Merode vloog rakelings voorlangs, waarna een 0-0 ruststand werd genoteerd. Na rust zat het Aduard 2000 tegen. De scheidsrechter liet in een buitenspelsituatie doorspelen, waardoor de Assenaren in de 60ste minuut de score opende. De thuisploeg ging wel op zoek naar de gelijkmaker, maar het mocht niet baten. LTC maakte 0-2 en was daarmee de gelukkigste ploeg van de middag. Aduard 2000-trainer Henk Alssema: ,,LTC heeft weinig kansen gecreëerd, maar scoort wel twee keer. Bij ons viel het allemaal net niet goed. Dat heeft met vertrouwen te maken. Als we een keer weer winnen, dan kan het zo weer anders zijn”.
Ook Fc. Grootegast kende een onplezierige middag. Tegen het betere Groen Geel werd nipt met 2-3 verloren. Rolf Hazenberg en Rick Buma scoorden namens de thuisploeg.
In 4C beleefde OKVC zaterdag in Oldehove een heerlijke middag. Het sterker geachte FC LEO, dat derde stond, werd met 6-2 afgedroogd door de mannen van trainer Bert de Vries. In de eerste helft speelde de thuisploeg tegen de wind in. ,,Complimenten aan mijn ploeg. We zaten er kort op en hebben uit omschakelmomenten keihard toegeslagen”, blikt De Vries terug. Bij rust stond OKVC al met 3-0 voor via Ennio Mos en Johan Niemeijer (2x). Vlak na rust deed FC LEO nog wat terug, maar na de 4-1 van opnieuw Johan Niemeijer en een rode kaart aan de kant van FC LEO was de wedstrijd wel gespeeld. Ennio Mos en Christiaan Usai zorgden respectievelijk voor de 5-1 en 6-1. De gasten uit Leens scoorden nog eenmaal tegen, maar eindigden de wedstrijd met negen man na wederom een rode kaart. ,,Wij hebben de beste wedstrijd van het seizoen gespeeld en sluiten daarmee de eerste seizoenshelft goed af”, vertelt De Vries. Zijn ploeg mag tot februari nog even nagenieten.
De situatie van De Lauwers in de 4e klasse C is nog onveranderd. Ook na afgelopen weekend staat de ploeg van trainer Nico Roorda onderaan met nul punten. In Warfstermolen was ditmaal ODV te sterk: 2-4. Redmar Dijkstra en Marcel Kempenar troffel doel. ,,Na de winterstop gaan we er weer hard tegenaan om van de nul af te komen”, aldus Roorda.
Bij de zondagamateurs boekte Surhuisterveen in eigen huis een 5-2 overwinning op de eilanders van Terschelling. Bert Cazemier (2x), Blend Bargzingi en Leon van Dijk vonden het net.