Parels van Kornhorn: grotere werkschuur en vernieuwd dorpshuis

SONY DSC

Dorpshuis en Ecohome volgend jaar klaar

KORNHORN – Nog ruim een jaar en dan heeft Kornhorn een vernieuwd dorpshuis én een plek in het Curringherveld. De plannen hiervoor werden vorige week aan het dorp getoond op een informatieavond. In het natuurgebied zal de huidige werkschuur omgebouwd worden tot een groter exemplaar. Aan het Hornhuus zal harder worden gewerkt. Deze wordt namelijk geheel verbouwd.

Voorman Willem Tel van Kornhorn Vitaal is enthousiast over de twee plannen, waar in ‘zijn’ dorp volop aan wordt gewerkt. “Voor het Curringherveld hebben we een officiele bouwaanvraag ingediend, van het dorpshuis hebben we het voorontwerp af en kijken we nu met welke materialen we gaan werken,” vertelt hij. “Voor het Curringherveld is dat wel duidelijk. We gaan daar voor volledige houtbouw en ook wordt het gebouw energieneutraal. We willen heel slim de zonne-energie gaan benutten. Ook is het plan om alles met vrijwilligers te gaan bouwen.”
Al jaren wordt er achter de schermen gewerkt aan verschillende plannen voor het dorp. “We wilden in eerst instantie een MFA met een onderkomen voor de vrijwilligers, opslag en materialen in het Curringherveld. Het moest onderdak bieden voor de school. Dat plan hebben we verlaten, omdat we daar uiteindelijk geen toestemming voor zouden krijgen van de naaste buren,” legt Tel uit.
“Toen zijn we teruggegaan naar de basis. De bedoeling is dat de huidige werkschuur gestript wordt. Het riet gaat eraf, maar de verbintenissen blijven wel. Hij wordt verlengd en iets breder gemaakt. Een deel daarvan kan straks verwarmd worden. In de zomer is dat niet nodig, maar in de winter wel.”
Het gebouw moet zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden, ook wil Tel niet dat er allerlei gebouwtjes in het natuurgebied komen te staan. “De afvoer van het toilet doen we met een speciaal filter, waardoor het hele sanitaire deel weer terugkomt in de natuur. Voor de watertoevoer ligt er ergens een leiding, dus dat moet ook geen issue zijn. De architect heeft er een technisch hoogstandje van gemaakt.”
Over ruim een maand moeten de werkzaamheden starten. “We beginnen met de bouw als de vergunning is afgegeven, ik hoop half november. Dan willen we ook graag los, want de handen van alle vrijwilligers jeuken. De theorie is om de komende winter het Curringherveld helemaal klaar te maken.” Bang voor weersomstandigheden die roet in het eten gooien, is hij niet. “Als je met hout bouwt kan het zelfs met een paar graden onder nul. Min twee graden, harde grond en een zonnetje: dat is het allermooiste. Het wordt een pareltje voor het Westerkwartier.”

Wanneer de werkzaamheden in het Curringerveld afgerond zijn, wil de groep doorgaan met het dorpshuis. “Er komt een enorm grondige renovatie aan te pas. De gymzaal wordt vergoot en verhoogt. Er wordt zwaar ingezet op het energiezuiniger maken van het gebouw, want de energiekosten drukten afgelopen jaar zwaar op de exploitatie. Aan de voorkant komt er een verdieping op om het wat mooier in het straatbeeld te laten passen. Daar boven willen we ook een jeugdsoos maken.” Wat verandert is dat de sporters straks via de achterkant binnenkomen. Daar komen ook de kleedkamers.

De bouw moet vooral gedaan worden door vrijwilligers uit het dorp. Onlangs ging de organisatie bij alle huizen langs om te kijken wie mee wil helpen. “Daar is ruimhartig op gereageerd,” vertelt Tell. Een deadline heeft de groep zichzelf al gesteld. “Volgend jaar willen we de kersnachtdienst in het nieuwe gebouw hebben. Daar nodigen we het hele dorp voor uit. Voor januari 2016 hebben we de gemeente Grootegast uitgenodigd om hun nieuwjaarsreceptie te houden.”

hornhuuskornhorn