Periode voor FC LEO ondanks halve wedstrijd; Fc Grootegast pakt de kop

Voetbaloverzicht

STREEK – De winterstop nadert. Fc Grootegast heeft nog een belangrijke slag gewonnen: winst op ONT en daardoor hebben de groenhemden de kop overgenomen. Voor Grijpskerk en FC LEO krijgt de competitie nog een staartje. Door het uitvallen van de scheidsrechters werden de wedstrijden tegen respectievelijk De Pelikanen en Ropta Boys halverwege gestaakt. Desondanks kon LEO de periodetitel alvast vieren doordat Opende in de fout ging.  Zondag beet ook GVB zich stuk op kampioensploeg Surhuisterveen (zie verslag elders).
Fc Grootegast sloeg toe in het hol van de leeuw, in Opeinde, tegen ONT, dat daarmee afstand moest doen van de troon. Grootegast won verdiend. Maar de winst moest van ver komen. De thuisclub zette Grootegast vast en daardoor kwamen de gasten niet aan voetballen toe. Grootegast leek met een 1-0 achterstand de rust in te gaan. Een rake rebound van Bennie Kits leverde nog de gelijkmaker op. Na rust meer voetbal in de Grootegast-equipe, maar ook het wegvallen van Paolo Francisco die rood kreeg na wraak nemen op een overtreding. Met tien man had Grootegast verrassend genoeg volledig de overhand, kreeg kans op kans, de verdediging had weinig te doen en na een perfecte  aanval scoorde Bennie Kits de winnende 1-2. Grijpskerk-De Pelikanen werd na 45 minuten gestaakt doordat de scheidsrechter onwel werd. De Enk-formatie leidde op dat moment met 1-0. Grijpskerk speelde aardig en het was Ron Stoutmeijer die de Smalruggen op 1-0 zette. Maar het had evengoed 4-2 kunnen zijn gezien de uitgespeelde kansen van Grijpskerk en de klutsballen van de gasten, waaruit scoringskansen ontstonden.  En daar bleef het bij. “We moeten maar zien wanneer we deze wedstrijd moeten inhalen. Dan moeten we het maar afmaken”, aldus Henk Buikema, die zoals bekend Grijpskerk aan het eind van het seizoen gaat verlaten. “Ik heb het hier prima naar mijn zien, maar Loppersum kwam op mijn pad”. Pikant detail: wanneer Loppersum degradeert komt het volgend seizoen wellicht Grijpskerk tegen. Aduard 2000 versloeg het onderaanstaande Helpman met 1-0. Haye van der Werff werd matchwinner door al na drie minuten te scoren uit een goed uitgespeelde aanval. Daar bleef het ook bij. Een ‘Italiaanse’ zege dus. “Het was verder tegenhouden en we speelden tegen onszelf. We presteren heel goed, maar het spel moet beter”, oordeelde trainer Rob Vliek. De paars-witten handhaven zich desondanks in de top, waarin het ongemeen spannend is. Aduard staat gelijk met Zuidhorn, dat een beter doelsaldo heeft en dus hoger op de ranglijst staat. De promovendus doet het fantastisch. De ploeg van Ton Rozema begon tegen Noordwolde ook heel goed en kwam via Peter Janse aan de snelle 1-0. Erik Beeftink maakte na een kwartier de 2-0. In de tweede helft had Noordwolde meer balbezit, maar Zuidhorn had meer aandeel in de kansen. De 3-0 kwam echter op naam van een speler van de gasten, die in eigen doel kopte. Doordat Stadspark een punt verspeelde naderde Zuidhorn de koploper tot op een punt. Komende zaterdag is er de kraker tegen Grijpskerk. Dan op sportpark De Enk. Ropta Boys-FC LEO werd bij de stand 0-1 vier minuten voor rust gestaakt. Reden was net als bij Grijpskerk de scheidsrechter, alleen ging het hier om een blessure.  En dus geen uitslag bij deze regelrechte topper, waar veel publiek op afkwam, waaronder veel Leensters die de periodetitel wilden vieren en mochten vieren. Dankzij Opende dat verloor.
Opende-Drogeham was Reus tegen Klein Duimpje. De rode lantaarndrager won van de runner-up. Voorzitter/leider Jan Dikkers weet het toch aan een stukje onderschatting. “Wietse van der Veen zag dat er niet scherp getraind en probeerde de jongens te prikkelen door LEO te noemen als tegenstander”.  Opende had wel een overwicht, maar had geen antwoord op het spel van ‘de Hamsters’ die in een soort Nederlands elftal-systeem (vijf man achterin en een spits) opereerden. Na de 0-1 diep in de tweede helft trok Drogeham zich nog massaler terug. Opende miste na de 1-1 nog een penalty. In de slotfase scoorden de gasten nog twee keer: 1-3. Lichtpuntjes waren twee A-junioren, die er wel voor streden.  Niekerk werd in eigen huis ruim verslagen door Friese Boys, dat tot nu toe moeizaam scoort. In Niekerk zat het voor de bezoekers mee. De beginfase was voor de Eekeburen-formatie, maar drie kansen op rij waren niet aan Dennis van der Velde besteed. Een penalty hielp de Friezen in het zadel en galoppeerden nog voor rust naar 0-2. Het werd uiteindelijk 0-4. Niekerk kreeg ook in de tweede helft kansen, maar had het geluk- met name Jeroen Beerlings- niet mee.  OKVC stond voor de vierde keer op rij achter in de eerste helft. Ondanks beter spel scoorde opponent Potetos twee keer. Na rust een – net als de laatste weken- ontketend OKVC. Dankzij Danny Mollema werd het 1-2, waarna de ‘postbodes’ in paniek raakten. Edwin Slopsema zorgde voor 2-2. Beide ploegen maakten jacht op de winst. Doordat beide keepers zich onderscheidden bleef het bij de remise. Zeester hield de schade net als tegen Velocitas beperkt. Net als vorige week werd het 2-5, in het voordeel van runner-up Boerakker. Voor de troosteloos onderaanstaande ploeg van Gezinus Oosterhuis zit het jaar erop. In 2015 nieuwe ronde, nieuwe kansen. VVSV’09 leed een desastreuze 8-1 nederlaag bij TEO. VVSV heeft even mogen ruiken aan de zoete overwinning (0-1), maar toen kwam de stoomwals. TEO walste de uitgebluste kobaltblauwen helemaal plat. De keeper uit de B-junioren voorkwam een 15-1 nederlaag. “Voor Sinterklaas spelen is leuk, maar hoort niet thuis op een gevecht om de drie punten voor de tweede periode”, stelde Jaap van der Ploeg duidelijk. Voor de kobaltblauwen is de eerste helft van het seizoen teleurstellend verlopen. VVSV prijkt elfde, terwijl het vorig jaar bovenin eindigde.
Eenrum speelde in en tegen Meeden met 1-1 gelijk. Wederom waren de Marnebewoners de beter voetballende ploeg, maar het gebrek aan een echte spits kost veel punten. Voor rust kwam Meeden één keer gevaarlijk voor het doel en dat betekende direct de 1-0. Tim Veenstra zorgde er een kwartier voor tijd met een kopbal voor dat de roodbaadjes niet geheel met lege handen huiswaarts keerden. Volgende week de laatste wedstrijd van de eerste competitieronde, tegen één van die andere negen ploegen, Engelbert, bepalend voor de winterstopblik naar boven of naar beneden. De topper Kloosterburen-FVV eindigde onbeslist. Het was een gelijkopgaande strijd met een uitslag waar iedereen vrede mee had. Kansen over en weer met als einduitslag 2-2. Goals Kloosterburen Peter Reitsma en William de Lange. De Westerkloosters blijven tweede, achtervolgd door vijf andere clubs. Zuidhorn versloeg het nietige Woltersum met 5-2 en blijft in de top van het klassement. De Zuidhorners maken deel uit van een grote groep subtoppers. Zuidhorn staat voorlopig vierde.