Titel voor Zuidhorn uit beeld na nederlaag tegen groen geel

Wedstrijd van de Week Sport Wedstrijd van de week

ZUIDHORN – ‘Het wordt vanmiddag aanhaken of afhaken’, zo blikte voorzitter Tjeerd Smit van de vv Zuidhorn in de bestuurskamer voorafgaand aan de wedstrijd tegen titelkandidaat Groen Geel vooruit. Het werd afhaken. Nu kan er in het voetbal en dit seizoen zeker in de 3e klasse C nog van alles gebeuren, maar feit is dat Zuidhorn na de 0-1 nederlaag tegen Groen Geel ver verwijderd lijkt van eventuele directe promotie naar de 2e klasse. Groen Geel gold vooraf al als een geduchte tegenstander. Het relatief oude elftal van trainer Willem den Hartogh bestaat uit ervaren spelers, krijgt weinig goals tegen en is in staat om geduldig te wachten op scoringskansen om daaruit toe te slaan. Dit werd precies het scenario, zoals zich dat afgelopen zaterdagmiddag op het kunstgras van het Johan Smitpark in Zuidhorn voltrok.

In de eerste helft gebeurde er maar weinig. Beide verdedigingen bleven daarin zonder veel moeite overeind en zowel doelman Iddo Kooistra als zijn collega van Groen Geel, werden niet echt getest. In verband met het ontbreken van het vaste centrale verdedigingsduo gunde trainer Jeroen van Wijk de jeugdige Wouter Klat zijn basisdebuut in het hart van de verdediging. Klat speelde overigens naar behoren. Pas na ruim een kwartier kwam er iets van een doelpoging, toen Jermo Verbeek namen Groen Geel van net buiten de zestien zijn schot over het doel van Iddo Kooistra zag zeilen. Beide teams mochten in het verdere verloop van de eerste helft enkele hoekschoppen nemen, maar konden ook daaruit geen gevaar stichten. Bij Zuidhorn was de eindpass telkens niet goed genoeg verzorgd, maar dat was ook de verdienste van de verdediging van Groen Geel, welke steeds goed gepositioneerd stond. Kort oor rust zorgde doelman Jager nog even voor een schrikmoment, toen hij een terugspeelbal niet goed raakte. De bal rolde daarbij net langs de voor Zuidhorn goede kant van de paal over de achterlijn. Ook tikte Kooistra nog een voorzet vanaf links met één hand over de deklat. Opnieuw kon ook Groen Geel uit de aansluitende hoekschop niet gevaarlijk worden. De rust brak aan met de logische brilstand.

Hoewel het spelbeeld niet drastisch veranderde, bood de 2e helft wel wat meer vermaak. In de 50e minuut had Zuidhorn de pech, dat de scheidsrechter na een overtreding de voordeelregel niet toepaste. Een aanvaller van Zuidhorn kreeg meteen na die overtreding balbezit en de weg naar het vijandelijke doel lag helemaal open. Bij Zuidhorn kwam vervolgens Ruben Buursema in het veld voor Mikea Vladi. Kort daarop kreeg Thijs Zwarteveen bij een dreigende doorbraak van Zuidhorn net niet voldoende controle over de bal. Groen Geel nam het balbezit over en schakelde meteen om richting het doel van Iddo Kooistra. De bal kwam vanaf links bij de tweede paal voor de voeten van Jerno Verbeek en die trof vervolgens doel met een schot in de korte hoek. Groen Geel had daarmee de voorsprong te pakken en kon nog wat meer gaan leunen op de goed georganiseerde verdediging. Nadat Groen Geel kort daarop een volgende kans niet wist te benutten, ging Zuidhorn uiteraard op zoek naar de gelijkmaker. Het aanvalsspel van de thuisploeg bleef echter onder de maat en tot echt grote kansen leidde dat dan ook niet. Groen Geel kwam minder vaak in de buurt van het doel van Zuidhorn, maar was als dat wel gebeurde wel een stuk dreigender. De 0-2 was dan ook dichterbij dan een gelijkmaker van Zuidhorn. Die 0-2 viel overigens ook, maar deze werd door de scheidsrechter op een curieuze wijze geannuleerd. De assistent-scheidsrechter Bert Broekhuis van Zuidhorn kreeg acuut last van een hamstringblessure en stopte met meelopen en eventueel vlaggen. Vanaf de kant werd de scheidrechter daarop gewezen, maar hij hoorde en zag het kennelijk niet. Groen Geel was op dat moment bezig met een aanval en deze werd bovendien doeltreffend afgerond. De scheidsrechter had het doelpunt al goedgekeurd, maar ging toch ook nog in gesprek langs de zijlijn. Omdat het oordeel over een eventuele buitenspelsituatie niet kon worden gegeven, besloot hij dat het doelpunt niet bleef staan. Ook na afloop van de wedstrijd bleven de meningen over deze beslissing verdeeld en niemand wist met zekerheid uitsluitsel te geven over de in een dergelijke situatie geldende spelregel. Ook uw verslaggever moet het antwoord daarop schuldig blijven. Toen de 0-2 niet werd toegekend, reageerde Groen Geel geagiteerd en Zuidhorn bleef hopen op toch nog een punt. Dat laatste kwam er dus niet meer van. Groen Geel kreeg ook in de slotfase de betere mogelijkheden en doelman Kooistra voorkwam met twee prima ingrepen een tweede tegengoal. Zuidhorn kreeg welgeteld nog één kansje, maar de ingevallen Coen Klat kwam daarbij niet tot een schot op doel. Trainer Jeroen van Wijk reageerde na afloop als volgt: ‘We hebben vandaag te weinig gecreëerd. Groen Geel heeft een meer ervaren en geduldige ploeg en verstaat de kunst om uit weinig kansen voldoende rendement te halen. Ze hebben verdiend gewonnen. Wij zijn op dit moment niet in beeld voor de titel. De kans daarop verspeel je natuurlijk niet in één wedstrijd’.

Opstelling Zuidhorn: I. Kooistra, G. Kooistra, W. Klat, van der Steege (C. Klat), Cruiming, Rozema, van Dam, Zuidema (Stad), Zwarteveen, Jacobs, Mikea (Buursema)