Schrijfster uit Aduard brengt nieuwe dichtbundel uit

Kleintje Cultuur - Coby Poelman

ADUARD – Auteur Coby Poelman-Duisterwinkel heeft onlangs een nieuwe gedichtenbundel uitgebracht: ‘Velden vol melodieën’. Vorig jaar bracht ze ‘Granaatjes met een gouden slot’ uit, waarvan na twee maanden de eerste oplage uitverkocht was en er inmiddels een vierde druk is verschenen. “Volgens mijn uitgever is dat uniek voor een gedichtenbundel”, lacht ze. “Daarom gaan we nu een veel grotere oplage drukken.”

Poelman-Duisterwinkel is in 2006 begonnen met dichten. “Ik heb mijn eerste gedicht geschreven na het overlijden van mijn moeder, op de eerste verjaardag dat ze er niet meer was. Ik ben naar de woonhaven gefietst waar zij de laatste jaren werd verzorgd en toen ben ik op gaan schrijven wat ik heb beeld. Dat gedicht heb ik laten lezen aan mijn zussen, en die waren zo onder de indruk dat ze vonden dat ik ermee door moest gaan.”

Hoewel de aanleiding voor het beginnen met dichten minder leuk is voor Poelman-Duisterwinkel, is ze blij dat ze ermee is begonnen. “Ik vind het mooi dat het toen is begonnen”, legt ze uit. “Ik moest mijn moeder missen, maar ik kreeg er een prachtig cadeau voor terug. Er begon toen iets in mijn leven en dat heb ik aan haar te danken. Ze had zelf een grote voorliefde voor poëzie en mocht graag gedichten voordragen. Ze las ons ook heel vaak voor vroeger, en zo bracht ze ons de liefde voor gedichten bij. Ik vind het heel jammer dat zij het niet meer heeft kunnen meemaken, maar er is iets heel moois voor in de plaats gekomen.”

In de gedichtenbundel ‘Velden vol melodieën’ staat van alles wat, vertelt Poelman-Duisterwinkel. “Van religieuze gedichten tot dingen die ik op straat meemaak en van gedichten over mijn kleinzoon tot situaties waar ik heel hard om moest lachen. Vooral in dit laatste boek lopen de onderwerpen heel erg uiteen, maar het zijn vooral vrolijk situaties. Veel gedichten hebben met muziek te maken, maar ook met de natuur.”

Poelman-Duisterwinkel doet vaak mee met opdrachten en wedstrijden van gedichtensites. “Elke paar maanden vragen zij of mensen een gedicht in willen sturen over een bepaald thema of een gedicht in een bepaalde vorm, zoals een sonnet of een limerick. Je leert dan nieuwe dingen, want je gaat uitzoeken hoe dat dan werk. Dat vind ik echt heel erg leuk. Ik zit in de auto of op de fiets, pak m’n kladblok en dan stromen de gedachten binnen. Dan schrijf ik het direct op. Het dichten is een groot deel van mijn leven geworden. Het geeft heel veel voldoening en leuke reacties”, vertelt ze enthousiast. Een van die reacties zal haar altijd bijblijven: “Er was laatst een mevrouw die mijn e-mailadres had opgezocht en mij een mailtje stuurde. Ze had mijn boek gekocht en ze vertelde dat mijn dichtenbundel haar heel veel goeds had gedaan. Ze vertelde dat wanneer ze verdrietig was, ze mijn boek pakte en de gedichten las, dat tilde haar dan boven het verdriet uit. Dat is graag wat ik wil, dat de dingen die ik schrijf mensen vrolijk en blij maakt, omdat er al zoveel toestanden in de wereld zijn. Daar wil ik iets tegenover zetten.”

Naast de gedichtenbundels die Poelman-Duisterwinkel heeft uitgebracht, bracht ze ook twee kinderboekjes uit en ziet ze zeker de mogelijkheid voor nog een dichtbundel. “Ik heb alweer een heleboel gedichten klaar”, lacht ze. “Maar naast het uitbrengen van bundels ben ik ook bezig met programma’s, omdat ik vaak wordt gevraagd als spreker. Zo heb ik bijvoorbeeld een heel programma voor Kerst en Pasen, de mensen hoeven niks te doen, alleen maar te zitten en te luisteren. Daarnaast ben ik ook gevraagd of ik workshops wilde geven, dus dat kan ik nu ook.”

De dichtbundel van Poelman-Duisterwinkel is te krijgen bij elke boekhandel door het hele land.

“Heel veel gedichten komen tijdens het fietsen tot stand, en er zitten veel elementen uit de natuur in. Veel natuurliefhebbers zullen zich erin herkennen”, vertelt de schrijfster. Ook online worden haar gedichten goed bekeken, ze publiceert maar liefst op 25 websites haar gedichten.