Spits Loppersum blijkt ware plaag voor verdediging Zuidhorn

Zuidhorner ‘jochies’ verliezen van mannen uit Loppersum
LOPPERSUM - De trainer van Zuidhorn Kees Bouma wilde graag weten waar zijn ploeg nu precies staat na drie zeges. Welnu, het antwoord is er, al was het niet wat hij vooraf had gehoopt. Zuidhorn leed tegen Loppersum een verdiende nederlaag en keerde met een 3-2 nederlaag huiswaarts.
Net als vorige week was het ook afgelopen zaterdag schitterend en zonovergoten weer. Maar daar waar Zuidhorn en Holwierde er een zomeravondwedstrijd van maakten, viel er nu veel meer te beleven. Wat niet betekende dat het goed was, maar beide ploegen zochten de aanval en de conclusie na 90 minuten is dat Loppersum dat beter deed dan de groenhemden. Vooral het centrum van de verdediging bleek zaterdag de achilleshiel van de ploeg uit Zuidhorn.
De gelegenheidsverdedigers Ruben Kooistra en Daan Kocken kregen geen greep op de spits van Loppersum, Cees de Leij. De bewegelijke aanvalsleider maakte twee goals, maar het is vooral omdat hij zijn vizier niet op scherp had staan. Hij had er ook vier of vijf kunnen maken. Vooral zijn directe tegenstander Daan Kocken, tegen Holwierde nog een van de beste spelers van het veld, had geen antwoord op de bewegelijk- en snelheid van de nummer 9 van Loppersum. Het voert te ver om de centrumverdediger, die eigenlijk back is, daarvoor in zijn eentje verantwoordelijk te stellen. Natuurlijk gaf hij te veel ruimte weg, liet hij zich regelmatig aftroeven, maar de spits kreeg ook wel erg vaak hele fijne ballen. Dat lieten de middenvelders van Zuidhorn toe. Er werd te weinig doorgedekt waardoor Loppersum op het middenveld vaak een man meer situatie wist te creëren en de mannen van Bouma vaak een stap te laat waren. Ook de rugdekking was niet goed verzorgd. Toch begon de wedstrijd hoopgevend voor Zuidhorn want al in de 8e minuut kopte Jos Schultinga, toch niet de grootste van het veld, prachtig raak na een al even fraaie voorzet van de weer in de basis teruggekeerde Thijs Zwarteveen. Zuidhorn probeerde de wedstrijd onder controle te krijgen, zocht de aanval, creëerde een paar kleine kansen maar werd steeds onrustiger en Loppersum trok ten aanval. Het was aan de formidabele doelman Marcel Groothof te danken dat Zuidhorn lang dacht met een kleine voorsprong te gaan rusten. Loppersum trof al een keer doel, maar volgens grensrechter Jan Wim Stigter vanuit buitenspelpositie. De scheidsrechter nam het advies over. Het venijn zat echter in de staart. De centrumverdedigers van Zuidhorn hadden geen antwoord op een slim balletje die achter de verdediging werd gelegd. Ze reageerden te laat en Groothof was kansloos op het harde schot van dichtbij: 1-1. Dat gebeurde in de 44e minuut, maar toch ging Zuidhorn de rust in met een voorsprong. De aanval direct na de aftrap werd door spits Jaap Jacobs op zeer kundige en bijna verbluffende wijze met het hoofd afgerond. Na een afgemeten voorzet van Wouter de Boer torende hij weer hoog boven zijn tegenstander uit en plaatste de bal in een vrijwel onmogelijke verre hoek: 1-2. Een geflatteerde tussenstand, zo gaf ook trainer Bouma naderhand ruiterlijk toe.
De tweede helft zou Loppersum gaan stormen. De gebroeders Kooistra, Gideon kwam in het centrum naast broer Ruben spelen als invaller voor Kocken moesten het centrum bewaken en de snelle spits onschadelijk maken. De missie mislukte. Ook nu geldt dat niet alleen de centrumverdedigers hiervoor verantwoordelijk waren. Het jonge team mist af en toe vernuft en routine maar ook fysieke kracht die nodig zijn om wedstrijden te winnen. Loppersum won steeds meer fysieke duels en trok zowel slordig als met veel passie ten strijde. Ook nu hield doelman Groothof Zuidhorn lange tijd op de been maar en na een klein kwartier moest hij buigen. Ruben Kooistra probeerde zijn tegenstander De Leij ter hoogte van de middenlijn kort te zetten. Die draaide handig weg en wist zich vrijwel ongemoeid  een weg door de verdediging van Zuidhorn te banen om uiteindelijk dodelijk af te werken. Zuidhorn was de weg kwijt want twee minuten daarna moest keeper Groothof de bal alweer uit het net halen toen de bal vanaf links in de verre bovenhoek werd geschoten. Een meer dan fraaie goal, maar stevig ingrijpen van de verdediging had deze treffer simpel kunnen voorkomen. Al snel daarna moest Zuidhorn met 10 man verder omdat Jos Schultinga zijn tweede gele kaart kreeg en kon vertrekken. Een weinig slimme actie en deed het vertrouwen in een goede afloop bepaalt geen goed. Toch streden de mannen uit het Johan Smitpark voor wat ze waard waren. Met de nodige risico’s werd alles op alles gezet de gelijkmaker te forceren. Spits Jaap Jacobs, die een sterke wedstrijd speelde kreeg te weinig ondersteuning van zijn kompaan naast hem, Jan Peter Steenbergen, maar was nog wel af en toe dreigend. Een vrije trap zeilde net over de lat, maar dat was het dan ook wel. Loppersum verzuimde opnieuw dankzij de sterke Groothof de wedstrijd te beslissen en zo bleef het tot het einde toe spannend maar werd Zuidhorn wel op de eerste en verdiende nederlaag getrakteerd door kampioenskandidaat Loppersum. De manier waarop de laatste kwartier het offensief werd ingezet verdient respect. Met deze instelling en moed, en met een fitte selectie moet dit team instaat een rol van betekenis te spelen in de poule.
Op de nederlaag valt weinig aan te merken, was de conclusie van trainer Bouma. “Maar als je bij rust voor staat dan heb je natuurlijk mogelijkheden. Die voorsprong was inderdaad geflatteerd. Zij hebben wat meer ervaring, zijn fysiek sterker en hoewel wij ook een hele goede spits hebben, maakte hun spits vandaag wel het verschil.”
Jos Schultinga kreeg een rode kaart. Niet zijn eerste, waarschijnlijk ook niet de laatst. “Het was dom,’ Bekende de maker van de eerste goal na de wedstrijd schuldbewust. “Normaal pak ik vaak kaarten door praten tegen de scheidsrechter. Dat was nu niet het geval. De eerste kaart was een te harde tackel en bij de tweede was ik te laat. Beide keren had ik wel de intentie om vol voor de bal te gaan. Natuurlijk besef ik dat ik het team hiermee dupeer. Dat vind ik ook echt zwaar kloten en ben er echt mee bezig me in te houden en minder kaarten te pakken. Het is niet zo dat het me allemaal niet interesseert, juist niet. Deze tackles hadden vooral te maken met mijn wil om te winnen en fanatisme. Maar onder aan de streep blijft het klote.” Foto gemaakt door Arend Jan Zwarteveen.
Opstelling en cijfers Zuidhorn: Groothof (8) Kocken (4) R Kooistra (5) S. Smit (5) De Boer (5) Sikkema (5) Zwarteveen (6) M. Smit (5) Schultinga (6) Jacobs (7) Steenbergen (4) wissels: Gideon Kooistra (6) voor Daan Kocken Tom Spijkerman (6) voor Thijs Zwarteveen Thom Wijnands (-) voor Aart Sikkema. Man van de Wedstrijd: Marcel Groothof