Zuidhorn haakt af in kampioensrace; Grootegast profiteert optimaal

Voetbaloverzicht

STREEK – Grijpskerk is in serieuze problemen nadat het ook verloor van de hekkensluiter. Grootegast heeft ONT op achterstand gezet.  De koploper profiteerde optimaal van het verrassende verlies van ONT.  Zuidhorn haakt af in de titelrace. De kampioensrace tussen FC LEO en Opende duurt voort. Beide ploegen wonnen weer. De Lauwers rekende af met ASC’75.  Niekerk kreeg een pak slaag  van Anjum: 5-1. Surhuisterveen sloeg de aanval van De Wilper Boys resoluut af (zie verslag elders). Kloosterburen profiteerde opnieuw van een slippertje van SVZ.
In de eerste klasse heeft Buitenpost de zaak weer op de rails. De blauwe trein maakte een tussenstop in Assen (LTC) en nam de punten mee naar eindstation Buitenpost.  Rob Dijkstra maakte in de eerste helft de 0-1 en halverwege het tweede deel scoorde Joran Olijve 0-2, op aangeven van Jorrit Terpstra. De Blauwkes staan fier bovenaan in de tweede periode. ’t Fean ’58 moest ook tegen  subtopper CVVO uit Lemmer buigen. Na een 1-0 achterstand, waarbij de Feansters niet thuis gaven, kwamen de bezoekers na rust beter uit de verf en kregen kansen op de gelijkmaker. Na de 2-0 was de strijd nog niet beslist. Pas bij 3-1 ging het lampje uit. Joost Nieuwenhuis maakte het enige doelpunt voor de Feansters. Doordat Hardegarijp het kelderduel won van Kollum wordt de situatie er niet beter op voor de Achtkarspelen-elf. Debutant Fc. Grootegast blijft riant aan de leiding na de moeizame winst op VIOD. “De ‘hoge druk’ van VIOD, daar hadden we het lastig mee”, sprak Bert Beute. De Fc. stond verdedigend goed; het voetbal was niet best. Maar van de zeven kansen werden er drie verzilverd. Grootegast liep drie punten uit op ONT dat al twee keer verloor. “Alle tegenstanders zijn lastig. Wij moeten het spel maken en elke keer ook nog eens 100 procent geven. Anders krijgen we het alsnog moeilijk. Vandaag gaven we 100 procent”.  In 3C heeft Zuidhorn de topper tegen NEC Delfzijl verloren. Maar Zuidhorn had moeten winnen van NEC, volgens Rozema ‘koploper onwaardig’. “We hadden met 5-0 moeten winnen, gezien de regen aan kansen”. Uit het niets viel de 1-0. Na de pauze forceerden de bezoekers de boel en dat pakte niet goed uit. Laurens Bloem trof nog wel de onderkant lat. “Volgens de scheidsrechter ging de bal niet over de lijn. Volgens mij ook niet. Al met al dure verliespunten. Zuidhorn haakt af in de titelrace.” Aduard 2000 speelde tegen Lycurgus (nummer negen) zoals het weer: barslecht. In een evenwichtige eerste helft bleef de stand blanco. Na rust een feller Lycurgus, dat nog in de race is voor de derde periode, dat meteen scoorde. In een betere fase trok Daniel Temmingh de zaak recht, maar de paars-witten werden afgetroefd op de counter: 1-3. Grijpskerk verloor ook van rode lantaarndrager Helpman. De kelderwedstrijd was niet om aan te gluren. Bij rust werd de eindstand bepaald: 1-0. “We missen veel te veel spelers. De vervangers doen hun stinkende beste, maar de finesse ontbreekt.  De lappenmand raakt steeds voller. Cedric Eeuwema viel in de wedstrijd uit, terwijl broer Jarno met een blindedarmontsteking naar het ziekenhuis moest. Het is zaak en te hopen dat de ziekenboeg leeg raakt”, zegt Henk Buikema die met zijn ploeg komende week Marum terecht en relativeren kan: “Marum is ook niet in goede doen”.  In 4B boekte lijstaanvoerder FC LEO een zeer moeizame overwinning op Drogeham. Na de gemiste penalty van Marco Rietema werd het 1-0 voor de Hamsters. Vlak voor de pauze zorgde Stan Buikema weer voor evenwicht in de strijd: 1-1. Een beter en feller LEO zette de thuisclub alsnog aan de kant. Rowan Rozema scoorde beide doelpunten: 1-3. Naaste belager Opende maakte ook geen fout, bij ASC’75.  Door de vroege aanvangsstijd in Augustinusga stond Opende virtueel eerste omdat LEO achter stond. Tussen de tiende en de 37e minuut sloeg Opende toe: 0-3. De hekkensluiter kwam vervolgens sterk terug  en het was Tamme de Boer die een vrije trap van richting zag veranderen (1-3). Opende was blij dat het rust was. In de tweede helft werd het 1-4 en was het over en uit. Opende-trainer Wietse van der Veen (“we kunnen weer een wedstrijd wegstrepen”) gaf de weergave van ASC:  “ASC zit in hetzelfde schuitje als wij vorig jaar: een hele jonge ploeg, die mist een speler die de regie neemt. Na het inbrengen van routinier Han Zwart en het vertrouwde 4-3-3 kwam het geloof terug.”  Niekerk kreeg een pak slaag van subtopper Anjum.  Spelers en technische staf waren daarover zeer gefrustreerd en wilden er geen woorden aan vuil maken. In plaats van 0-1 – gescoord vanaf de stip- ging Niekerk met een 2-1 achterstand de rust in. Met de wind in de rug ging Niekerk vol goede moed de tweede helft in, maar kreeg de bal als een boemerang terug in het eigen net: 5-1. Scherpschutter was Johan Boersma met drie treffers. De Lauwers stuurde GSVV met een 3-1 nederlaag terug naar Gerkesklooster en Stroobos. Het stond heel lang 1-0. De wind had een overheersende rol. In het eerste deel had de Warfstermolen-formatie de wind in de rug.  Over de hele wedstrijd was de kansenverhouding 7-3 in het voordeel van de blauw-witten. Nadat De Lauwers op 2-1 knapte het draadje bij GSVV. De doelpunten werden gemaakt door de ‘3B’s’ , verwijzend naar de voornamen: Bert (Reitsema), Bert (Jager) en Barry (Nauta). In de strijd om de derde plaats versloeg OKVC TLC met 3-1. Bij rust was de stand nog gelijk: 1-1. In de tweede helft nam OKVC het initiatief en kwam door Sander de Boer op een verdiende 2-1. Pieter Sieperda scoorde vanaf de stip 3-1. De Humsterlanders profiteerden van de uitglijder van Oosterparkers, waardoor OKVC nu gedeeld vierde is. Zeester, nummer twaalf, trof nummer elf, DIO Groningen. De wedstrijd in Zoutkamp eindigde destijds in 2-2. Het doel van Dio was duidelijk: de drie punten in eigen huis houden. Voor Zeester was er in het eerste half uur geen houden aan: 4-0. Het enige wapenfeit in de eerste helft van Zeester was een schot voorlangs. In de tweede helft herpakte Zeester zich en toonde meer inzet, maar gaf hierdoor veel ruimte weg. DIO vergat verder uit te lopen. Zeester scoorde nog wel de verdiende eretreffer: 4-1. VVSV’09 viel op eigen terrein door de mand tegen SGV: 0-4.
Zondag speelde GVB een prima en doelpuntrijke wedstrijd tegen De Sweach, maar moest aan het eind de drie punten toch laten aan de Friezen. Een slap beginnend GVB moest al vroeg in de achtervolging (0-2). Na de aansluitingstreffer hadden de gasten direct na rust weer succes, dit keer via de penaltystip. GVB kwam terug tot 3-3. De kans op de volle winst was aanwezig. Vlak voor tijd hadden de Friezen het laatste woord: 3-4.
Kloosterburen won met het kleinst mogelijke verschil van Groen Geel. Peter Reitsma was de gevierde man aan de Westerklooster, door de winnende en enige te maken. Doordat SVZ opnieuw een halve misstap maakte, kruipt Kloosterburen dichter naar de ploeg uit Zeijen. De achterstand is nog maar zes punten. Bovendien heeft Kloosterburen nog een wedstrijd in te halen.
Eenrum kende een makkelijke middag tegen het onderaanstaande Bedum. Op het kunstgras werd het na een 0-3 ruststand uiteindelijk 1-5. De doelpunten kwamen van de voeten van Milan Rutkowsky, Siebrand Solinger, tweemaal Tim Veenstra en van de debuterende Marc Snijder. De Marnebewoners staan stevig in de middenmoot geklasseerd en kunnen zorgeloos de resterende vijf duels uitspelen.