Degradatiezorgen Buitenpost nemen toe; Zuidhorn weet weer wat winnen is

Afbeelding

Buitenpost kon afgelopen zaterdag de negatieve spiraal waarin het zit, niet doorbreken. In Arnhem was de thuisclub MASV in het eerste deel van de wedstrijd de betere en kwam daarin met 2-0 voor te staan. Door een benutte strafschop van Kian Visser vond Buitenpost nog voor het rustsignaal weer aansluiting. Het gebrek aan scorend vermogen brak Buitenpost in de 2e helft op. Een verdiend punt bleef daardoor uit. Buitenpost staat momenteel op een nacompetitieplaats en zal alle zeilen bij moeten zetten om de nacompetitie voor handhaving te ontlopen. Een overwinning komende zaterdag tegen hekkensluiter Pelikaan S lijkt derhalve absolute noodzaak. Ook daarna zullen er nog een paar finales volgen om het vege lijf te redden.

FC Surhûsterfean ging in Emmen tegen titelkandidaat Drenthina met 4-1 ten onder. Surhûsterfean kreeg volgens trainer Gert van Duinen drie goede mogelijkheden om op 0-1 te komen, maar daarna was het volgens hem niet goed genoeg wat zijn ploeg op de mat legde. Rond de 20e minuut scoorde Drenthina maar liefst drie keer en daarmee was het geloof in een goed resultaat bij zijn team kennelijk weg. Kort voor rust moest Drenthina na twee keer geel voor dezelfde speler met tien man verder, maar dat wist Surhûsterfean niet uit te buiten. Na de 4-0 in de 2e helft deed Michel Weisser nog wat terug, maar dat doelpunt was alleen voor de statistieken. Door de nederlaag zijn de ‘Feansters’ het contact met de top-drie wat kwijtgeraakt. Maar er kan in het restant van de competitie uiteraard nog van alles gebeuren.

Grijpskerk wist in de thuiswedstrijd tegen LTC een vroeg in de wedstrijd opgelopen 0-2 achterstand toch nog om te draaien en won uiteindelijk met 3-2. ‘In het begin van de wedstrijd stonden er een paar te slapen’, aldus trainer Rini Jurna. ‘Maar ze hebben zich daarna goed hersteld. Jelle Schoenmaker scoorde in de eerste helft de 1-2 en was na rust ook verantwoordelijk voor de 2-2. Rond de 70e minuut wisselde Jurna in één keer drie spelers en dat pakte goed uit. Eén van hen, Jos Hazenberg kroonde zich tot matchwinnaar, door in de slotfase de 3-2 te scoren. Grijpskerk kan door de overwinning nog steeds naar boven blijven kijken.

Opende speelde volgens trainer Albert Wijbenga thuis tegen degradatiekandidaat Wykels Hallum niet goed genoeg om aanspraak te kunnen maken op de winst. Omdat hij niet de beschikking had over zijn beide doelmannen in de selectie, haalde hij Eddie Pijpker van stal en die keepte een prima wedstrijd. Remco Wijma scoorde halverwege de 1e helft de 1-0, maar Wykels Hallum maakte kort daarna weer gelijk. In de 2e helft kregen beide ploegen kansen, maar gescoord werd er niet meer. ‘Ik hoop dat mijn spelers van de wedstrijd hebben geleerd, dat ze iedere week het maximale in de wedstrijd moeten stoppen’, zo oordeelde Wijbenga.

Zuidhorn boekte in de wedstrijd thuis tegen WVV een verdiende en ook broodnodige overwinning. Zuidhorn wil uiteraard wegblijven van de degradatiezone en kon de driepunter daarvoor goed gebruiken. Trainer Jeroen van Wijk zag zijn team al snel in de wedstrijd door een goal van Corné Zuidema op voorsprong komen. De verdediging van Zuidhorn gaf in het verdere verloop van de wedstrijd nauwelijks iets weg. In de 2e helft maakte Coen Klat de tweede goal voor de thuisclub en kon Zuidhorn de wedstrijd gedisciplineerd uitspelen. Zuidhorn won derhalve met 2-0.

‘Een prestatie van het collectief’, zo keek trainer Edwin Prins terug op de uitwedstrijd van Aduard 2000 tegen titelkandidaat Groen Geel. Zijn team had het in de beginfase even moeilijk, maar kwam daarna beter in de wedstrijd. In de slotfase van de 1e helft scoorden Bart Star en Lars Terpstra, met een 0-2 voorsprong bij rust tot gevolg. In de 2e helft werd Groen Geel dreigender, maar verder dan de 1-2 liet Aduard het niet komen. Door de overwinning blijft Aduard bovenin 3C meedoen.

FC Grootegast blijft in 4D opzien baren. Afgelopen zaterdag werd SV Haulerwijk, de nummer twee van de ranglijst, in eigen huis met 0-3 verslagen. Grootegast heeft zich vanuit de degradatiezone na de winterstop opgewerkt naar de subtop en mag zelfs aan een prijs in de vorm van een ticket voor de nacompetitie gaan denken. In de wetenschap dat de eerste nederlaag van dit kalenderjaar met de week dichterbij komt, blijft trainer Arjan Veenstra realistisch: ‘Ik ben blij en tevreden over de ontwikkeling en vooruitgang, welke we laten zien. We hadden tegen Haulerwijk, dat overigens ook wel scoringskansen kreeg, controle over de wedstrijd’. Rolf Hazenberg zorgde voor de 0-1 voorsprong bij rust. Mike Homan en invaller Maurits Stolk scoorden na rust. Stolk deed dat na een assist van de debuterende invaller Joran Westra.

Niekerk wees het bezoekende vv Westerkwartier met 3-0 terug. Trainer Henri Kramer sprak van een verdiende overwinning. Ger Ausma vond na een kwartier spelen als eerste het net vanuit een strafschop. De 1-0 werd ook de ruststand. Na rust bekroonde Hidde Kijf een over meerdere schijven lopende fraaie aanval met een doelpunt. Stef Zuiderma bepaalde diep in de 2e helft de eindstand op 3-0. De verdediging van Niekerk stond prima en gaf nagenoeg niets weg. Door de overwinning mag Niekerk nog steeds naar boven blijven kijken.

Voorafgaand aan de wedstrijd GSVV-WTOC werd één minuut stilte in acht genomen uit respect voor en ter nagedachtenis aan de eerder in de week overleden oud-voorzitter van de club Anton van der Meer. GSVV speelde in de eerste helft niet onaardig, maar vergat te scoren. Dat deed WTOC wel een keer, waardoor GSVV bij rust tegen een 0-1 achterstand aankeek. Ook in de 2e helft wist GSVV, ondanks een aantal kansen daarop, niet te scoren. WTOC deed dat wel weer een keer, met een 0-2 eindstand tot gevolg.

ASC ’75 speelde in en tegen Donkerbroek met 2-2 gelijk en zag daardoor de achterstand op koploper ONB, dat wel wist te winnen, oplopen tot 4 punten. ASC liet een goede eerste helft volgen door een veel mindere 2e helft. Tamme de Boer scoorde na 10 minuten de 0-1, maar nog voor rust boog Donkerbroek de stand om in een 2-1 voorsprong. In de 2e helft kreeg Donkerbroek de betere kansen, maar het was Nick van den Berg, die de 2-2 wist te maken. ASC hield daarmee toch nog een punt aan het duel over.

De Lauwers, dat op de derde plaats staat is aan een goede serie bezig en houdt na de overwinning bij VVT de nummers één en twee in het vizier. De Lauwers wist in de eerste helft een paar grote kansen niet te verzilveren. VVT kreeg in de gehele wedstrijd nauwelijks kansen. Het duurde tot het laatste halve uur van de wedstrijd, voordat De Lauwers het overwicht ook in de score tot uitdrukking wist te brengen. Achtereenvolgens scoorden Frans van Wieren, Arjan van Straten, Bauke-Pieter Nieuwenhuis en Wilco Sikkema. Nadat het 0-4 was geworden scoorde VVT tegen en redde daarmee alleen de eer. Komende zaterdag speelt De Lauwers thuis tegen koploper ONB. Bij winst verkleint De Lauwers het gat tot slechts twee punten.

OKVC trok in een doelpuntrijke thuiswedstrijd tegen Warffum met 4-3 aan het langste eind. Jasper Ludema opende na een kwartier de score. Nadat Warffum gelijk had gemaakt, nam OKVC door een doelpunt van David Feitsema opnieuw de leiding. Nog voor rust kwam Warffum op een 2-3 voorsprong te staan. Na rust zorgde Jasper Ludema met zijn tweede goal van de wedstrijd voor opnieuw een gelijke stand. Hierna wist OKVC ook nog de winnende goal te maken. Wie zich tot matchwinnaar kroonde is niet bekend. Met Warffum versloeg OKVC een concurrent voor de derde plaats op de ranglijst en OKVC houdt daardoor de hoop op deelname aan de nacompetitie in leven.

Ezinge werd op eigen veld overklast door Zeester. Een verslag van deze wedstrijd leest u elders in deze krant.