Buitenpost wint na tumultueuze tweede helft van Pelikaan S

Afbeelding
Sport Wedstrijd van de week

BUITENPOST – De opdracht voor Buitenpost, om in de laatste zes wedstrijden van het seizoen wederom een plaats in de landelijke 4e divisie veilig te gaan stellen, begon zaterdag met een thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Pelikaan S. Zoals bekend doet de club uit Oostwold (Westerkwartier) na dit seizoen vrijwillig afstand van haar plaats in de 4e divisie, omdat het prestatievoetbal wordt beëindigd. Maar dat wil niet zeggen dat de sportieve plicht niet meer wordt vervuld en de punten zomaar worden weggegeven. Dat was ook zaterdag geen sprake. Na een 0-1 tussenstand in het voordeel van Pelikaan S, werden de rollen in een tumultueuze 2e helft omgedraaid en besliste Buitenpost de wedstrijd met 3-1 in haar voordeel.

Buitenpost speelde de eerste helft ronduit slecht. Pelikaan S, dat veel ervaren spelers in het elftal heeft, was in de eerste helft de betere en vooral ook de slimmere ploeg. Buitenpost oogde aanvallend onmachtig. Het was vooral een zorgvuldige eindpass waaraan het veelal ontbrak. Doelman Erwin Oosterhof, die bij Pelikaan S de geblesseerde Stefan van der Lei onder lat verving, werd dan ook nauwelijks getest. Na ruim 20 minuten spelen mocht Pelikaan S op ruim 25 meter van het doel een vrije trap nemen. Omar Kamak nam plaats achter de bal en met een geweldige uithaal trof hij via de onderkant van de lat doel. Vanaf de kant leek het alsof doelman Kevin van der Meulen minimaal een hand tegen de bal had moeten krijgen, maar dat leek door de kracht van het schot toch ook wel weer onmogelijk. Hoe dan ook, Buitenpost moest in de achtervolging en daar bakte de ploeg van het trainersduo Waalderbos/ van Zwol in het verdere verloop van de eerste helft maar bitter weinig van. Kevin van der Meulen voorkwam bovendien met een prima redding in een één-op- één situatie een 0-2 achterstand voor Buitenpost. Scheidsrechter Barry Huizinga, die warrig en zeker niet consequent floot, deelde voor rust aan beide teams een gele kaart uit. David Kazimier incasseerde na een overtreding op Jeroen Haan een terechte gele kaart en Haan kreeg tegelijkertijd ook een gele kaart. Haan reageerde namelijk op de overtreding door Kazimier bewust te raken.

2e helft

In de rust was al duidelijk, dat trainer Waalderbos zou gaan ingrijpen. David Albert Villalta en Bernd Douma liepen zich warm en bij de hervatting werd duidelijk, dat het voor David Kazimier en Willem de Boer einde wedstrijd was. Buitenpost begon met goede bedoelingen en met beter spel aan de 2e helft. Er kwamen ook kansen, maar het vizier stond daarbij nog niet op scherp of de schoten werden geblokt. Na ongeveer een uur spelen beging Ashraf Hezam van Pelikaan S een oliedomme en onnodige overtreding, door opzichtig na te trappen. Het logische gevolg was een rode kaart. Buitenpost wist kort daarop gelijk te maken. Het was de energiek spelende Edwin Schaafsma, die na een hoekschop van dichtbij de bal binnen wist te werken. Buitenpost probeerde meteen door te drukken en de 2-1 hing ook daadwerkelijk in de lucht. Opnieuw leek Pelikaan S daarbij een handje te helpen. Het was Jeroen Haan, die binnen de zestien met gestrekt been een overtreding op David Alberta Villalta beging en daarmee zijn 2e gele kaart incasseerde. Het betekende dat Pelikaan S een strafschop tegen kreeg en met slechts negen man verder moest. De koud voor Rik Weening ingevallen Sam Wormmeester belastte zichzelf met het nemen van de strafschop. Het duurde overigens wel even voordat deze genomen kon worden, want de gemoederen raakten over en weer wat verhit. Scheidrechter Huizinga zag hierin aanleiding om enkele spelers wegens duw- en trekwerk een gele kaart te geven. Vervolgens wist Wormmeester het buitenkansje niet te benutten, want hij schoot de strafschop via de buitenkant van de paal naast. Met Durk de Haan voor Nouredine Boutzamar en Jarno Westerhof voor Jort van der Meulen, ging Buitenpost op jacht naar de zo noodzakelijke overwinning. Met nog maar weinig officiële speeltijd op de klok, maakte de mee opgekomen Youri Sletering de voor Buitenpost bevrijdende treffer. Nadat de doelman van Pelikaan S eerst twee fantastische reddingen liet zien, verkeek hij zich op het schot van Sletering. Kort daarna spoelde Sam Wormmeester na een mooie individuele actie de nare smaak van de door hem gemiste strafschop weg, door uit de rebound vanuit een moeilijke hoek de 3-1 te maken. Ook de 4-1 was daarna nog dichtbij, maar belangrijker dan dat waren de drie punten, welke Buitenpost aan het duel overhield. Youri Sletering was blij dat hij door het maken van de 2-1 belangrijk kon zijn voor zijn ploeg: ‘Ik kreeg de bal aangespeeld door Durk de Haan en besloot op doel te schieten. Hun doelman leek de bal te kunnen keren, maar dook er gelukkig overheen’. Assistent-trainer Anton van Zwol analyseerde de wedstrijd als volgt: ’De eerste helft was van onze kant niet goed. Kevin, onze doelman verrichtte bij de stand 0-1 een cruciale redding, want anders was het nog een stuk lastiger geworden. In rust hebben we aangegeven dat de ruimtes grootgehouden moesten worden en ook dat we moesten proberen de ruimte achter hun laatste linie te benutten. Onze backs gingen wat hogerop spelen. De rode kaarten voor Pelikaan S waren medebepalend voor het verdere verloop van de wedstrijd, die we gelukkig wisten te winnen. We krijgen nog een paar finales, maar zijn met elkaar vol vertrouwen om ons te gaan handhaven’.

Man van de wedstrijd: Edwin Schaafsma.

Opstelling Buitenpost: K. van der Meulen, J. van der Meulen (Westerhof), Janzen, Schaafsma, Sletering, Kazimier (Douma), Boutzamar (de Haan), de Boer (Villalta), Verbree, Visser, Weening (Wormmeester)