‘Stopcontactvoetbal’ levert Opende eerste punt op

Hoofdrol voor leider Kees van der Molen

OPENDE - Opende is eindelijk van de hatelijke nul af. Het thuisduel tegen GSVV eindigde in een 1-1 gelijkspel en dus konden de handen zaterdagmiddag (een beetje) de lucht in. Het punt was overigens volkomen terecht. Over de gehele wedstrijd kreeg de strijdende thuisclub de beste en mooiste kansen. Wél kwam zaterdag het grote probleem van de ploeg van trainer Wietse van der Veen nadrukkelijk aan het licht. Zijn spelers willen te graag en vooral te snel. ‘Stopcontactvoetbal’, alsof de spelers continu onder stroom staan. De goede wil en de inzet, het is allemaal hartverwarmend. In het voetbal draait het echter vooral om precisie, nauwkeurigheid. En juist daar gaat het mis. Goed mis.

Voor de wedstrijd waren er wat mooie momenten. Zo werd leider en clubman pur sang Kees van der Molen door de supportersvereniging in het zonnetje gezet en werd het ‘vernieuwde’ veld heropend. Dat veld was vaak te nat. Door het voor een deel opnieuw aan te leggen, hoopt Opende van die problemen af te zijn. Kees van der Molen kreeg overigens een prachtige geste van de supportersvereniging. De mascotte van de club, een grote door Bert Eringa aangeboden witte beer, gaat voortaan als ‘Keesie’ door het leven. Over Kees van der Molen gesproken, de elftalleider zag slechts een stief kwartiertje van de wedstrijd in de dug-out. Toen namelijk vond de zwak leidende scheidsrechter Strampel uit Heerenveen het welletjes. Hij had genoeg van het (inderdaad zinloze) commentaar van Van der Molen op zijn leiding. In dat eerste kwartier was  GSVV de betere ploeg De mannen van trainer Auke Bosma ontketenden een enorm offensief, zonder dat dit tot enorme kansen leidde. Gaandeweg kreeg de thuisclub wat meer grip, zonder tot groots voetbal te komen. Daarvoor werd veel te gehaast gespeeld en ontbrak alle nauwkeurigheid. Ballen die zomaar weg werden geschoten, foutieve ingooien, vrije trappen die zomaar over de zijlijn verdwenen, het leek er in de eerste helft niet op. Het was dan ook niet verwonderlijk dat beide ploegen met een dubbelblanke stand aan de thee gingen.

Opende was na de rust duidelijk beter bij de les. Nog steeds was het allemaal veel te wild en druk, de passie, strijd en de tomeloze inzet leidde nu in ieder geval tot een aantal goede mogelijkheden. Hendrik de Zwart bijvoorbeeld, raakte in de 52e minuut de buitenkant van de paal, niet veel later dook dezelfde spits alleen op voor doelman Van der Meer. De goalie redde echter in twee instanties op werkelijk schitterende wijze. En zoals dat zo vaak gebeurt, viel de treffer plotseling én uit het niets aan de andere kant. Maker was de pas 15-jarige Wichard Alink, die pas net ingevallen was. Alink liet zien een groot talent te zijn. Op de rand van het strafschopgebied sleepte hij de bal langs wat verdedigers en schoot hij prachtig raak. Doelman Eppie Pijpker was kansloos: 0-1. Meteen daarna leek GSVV het duel te beslissen. De prachtige vrije trap van spelmaker Brandsma spatte echter op de lat uiteen.

Opende speelde daarna alles of niets. Trainer Van der Veen gebruikte al zijn wisselmogelijkheden en kansen kwamen er genoeg. Ook nu ontbrak vaak de scherpte en bovendien was doelman Van der Meer in topvorm. Tot de 87e minuut. Toen ging de goalie gruwelijk in de fout en sloeg hij een mislukte voorzet in eigen doel: 1-1. Daarna probeerde de thuisclub de winnende treffer te forceren. Dat lukte niet. Temeer daar scheidsrechter Strampel precies na negentig minuten affloot. De leidsman durfde kennelijk geen extra tijd bij te trekken. Het werd de beste man namelijk allemaal wat te moeilijk. Opende is na zaterdag eindelijk van de nul af. Gezien het spel, de inzet en de mentaliteit moet de weg omhoog ingezet kunnen worden. Maar mag het allemaal wat nauwkeuriger?

Opende – GSVV 1-1 (0-0)

63. Alink 0-1. 87. Van der Meer (e.d.) 1-1. Scheidsrechter Strampel. Toeschouwers 125. Geel: Nanning Wouda (GSVV).

Opende: Eppie Pijpker, Jacob Elzinga, Stefan van der Veen, Henry van der Wal, Wietse Eringa, Wijnand Willemsen ( Johan van der Haest), Patrick van der Molen (Wilmer Ypenga), Klaas Graansma, Hendrik de Zwart, Rick van der Veen (Ramon Kruizinga), Lowie Hartjes.

Ster van het veld

Hendrik de Zwart

Hij scoorde niet, maar ging wel weer voorop in de strijd, spits Hendrik de Zwart. De 34-jarige aanvaller is de routinier van de ploeg maar bast nog van de energie. Liep zich zaterdag letterlijk – hij moest gaandeweg schoenen van een wisselspeler aan- de gaten in de schoenen en was dé grote inspirator van de roodhemden.