’t Fean ’58 wint degradatiegevecht; jubilaris GSVV dieper in zorgen

STREEK – Aan de zegereeks van Zuidhorn komt maar geen einde. De Zuidhorner debutant versloeg ook Broekster Boys (zie verslag elders in dit nummer). ’t Fean’58 won het degradatiegevecht met ONT. FC Grootegast behoudt de koppositie na de lastige hindernis in Rijperkerk: 1-2 winst. Grijpskerk kon lang mee met Wykels Hallum, maar ging toch de boot in. Ook Opende verloor maar net, tegen het sterke Dokkum. Niekerk blijft het uitstekend doen: 4-2 overwinning op Scheemda. De streekderby GSVV-De Lauwers werd een zege voor De Lauwers: 0-2. De derby BCV- Buitenpost werd afgelast, evenals FC LEO-Marum en Eenrum-Pekelder Boys-. Zondag leverde Surhuisterveen andermaal een topprestatie door Gorredijk te verslaan.

’t Fean ’58 won het degradatiegevecht van ONT. De Feansters lieten het beste voetbal zien en kwamen ook op riante voorsprong door Andre van der Molen en John Notebomer (enorme pegel stijf in het kruis). In de tweede helft kwamen de gasten een paar keer goed weg en scoorden in het slotkwartier nog een keer: 0-3. “Hier heb ik twee dagen plezier van. Maar dan is het vizier weer op zaterdag gericht”, sprak Yko de Boer in de euforie. “Eerste doel is twee clubs onder ons houden, zodat we niet rechtstreeks degraderen”. FC Grootegast overwon de lastige hobbel Rijperkerk. De groene brigade nam in de eerste helft een comfortabele voorsprong door doelpunten van Johan Beute en Arjen Veenstra: 0-2. Grootegast verzuimde verder afstand te nemen en dat brak de ploeg in de tweede helft nog bijna lelijk op. Rijperkerk kreeg het geloof in een gelijkspel, maar kwam niet verder dan 1-2. “Ik ben blij met deze overwinning. Wykels won hier ook maar net. Het is knap dat je met zo’n gehavende ploeg kan winnen”, was Johannes Douma vooral positief gestemd. In 3 B speelde Grijpskerk zeer verdienstelijk tegen Wykels Hallum. Mark Kroese noemde het de beste ploeg in de klasse. Bij rust stond het nog steeds 0-0. Net na rust viel de ongelukkige en uiteindelijke 0-1. Was de eerste helft voor Wykels, in het tweede deel was er meer evenwicht. “We hebben te weinig gecreëerd. Maar dit biedt zeker aanknopingspunten voor de komende weken”, weet Kroese zeker. Aduard 2000 bedwong het niet complete SC Stadspark. Grote man aan Auwerter zijde was Leon Smit die in de eerste helft twee keer scoorde. “Enige smetje was dat we er meer uit hadden kunnen halen, maar ik ben blij met de vierde zege in dit jaar”, aldus Rob Vliek. Aduard nadert de middenmoot. Opende leek op weg naar een sensationele overwinning op het sterke Dokkum. De roodhemden kwamen met 1-0 voor dankzij Jarno Westerhof die een hoekschop in een keer in het doel schoot. Uit eveneens een corner, maar vervolgens scrimmage, viel de gelijkmaker en even later de 1-2. Opende joeg nog vol op de 2-2, maar had het geluk niet mee. “We hebben de wedstrijd door onachtzaamheid in vijf minuten verloren”, vatte Jan Dikkers de wedstrijd samen. “Het was onze beste wedstrijd, we hadden een punt verdiend, maar staan wel met lege handen. Maar dit biedt wel weer perspectief”, voegde Dikkers eraan toe. Niekerk won wederom verdiend, tegen SC Scheemda, de hekkensluiter van 4C. Niekerk schrok wel even van de eerste de beste scoringskans voor de gasten, maar waren daarna oppermachtig. Na een half uur opende Edwin Zier de score en verdubbelde snel daarna Jasper Siepelinga de stand door een elfmeter te benutten. Na rust deed Niekerk het nog eens dunnetjes over (twee treffers Eelco van der Veen). Pas aan het eind lieten de rood-witten de teugels vieren: 4-2. Door de zege passeerde Niekerk Amicitia en prijkt nu vierde. GSVV verloor ook de derby van De Lauwers. Bert Jager maakte vlak voor de pauze de 0-1 en dat was funest voor GSVV. Invaller Joachim Boog verdubbelde de score in de slotfase: 0-2. Beide partijen waren het erover eens dat GSVV een punt had verdiend. “Zij benutten de kansen niet”, wist ook Oedse Pauw waar het euvel lag. Uitblinkers bij De Lauwers waren doelman Kempenaar en Sander Wilpstra, man van de wedstrijd. “Doelpunten maken daar schort het aan”, weet ook leider Jan de Vries van GSVV. “We hadden nu Erik Aling, de topscorer uit de A-junioren in de spits, maar ook hij kon de kansen niet afmaken. Ik hoop het jubileumjaar niet te vieren met een degradatie”. OKVC kende nogal wat personele problemen in Noordbergum en dat brak de ploeg op in het laatste deel. OKVC stond 25 minuten voor tijd met 2-1 voor door treffers van Edwin Sieperda en Pieter Sieperda. Vervolgens zakten de gasten door het ijs: 4-2. De nederlaag was over het geheel wel terecht. Door het verlies deed de zwart-witte club geen goede zaken in de periode, na drie winstpartijen op rij. VVSV’09 was niet opgewassen tegen kampioenskandidaat Eastermar. Binnen een kwartier stond het al 2-0 en hetzelfde gebeurde in de tweede helft: 4-0. VVSV’09 kreeg desondanks wel kansen, maar was niet doeltreffend. Buurman Zeester verloor eveneens ruim, thuis tegen Boornbergum: 1-4. Ook Zeester kwam met 2-0 achter. Na rust ging Zeester een op een spelen, maar binnen 20 seconden lag de bal in het eigen net: 0-3 en volgde direct de 0-4. De rood-witten waren daarna wel beter, zonder veel kansen te creëren. Alleen wel een eretreffer: 1-4. Zondag wederom een klinkende 4-1 overwinning voor Surhuisterveen, dat het gevecht om de derde plek won van Gorredijk. De thuisclub was effectief en stond achterin als een huis. De topscorer van Gorredijk werd aan banden gelegd. Een hoofdrol was weggelegd voor Jorrit Veenstra, die niet getraind heeft, maar wel twee keer scoorde. Surhuisterveen deelt de tweede plaats met Mildam. Komende zondag de kraker in Harkema. “Ik heb uitgesproken dat we voor een prijs gaan, daar moet ik me aan houden”, aldus trainer Andre de Vries. Een niet super gemotiveerd GVB werd in de pan gehakt door Fochteloo: 11-0. Na de rode kaart voor Harm Visser die na een overtreding aanmerkingen had op de leiding was het prijsschieten voor de ‘parelhoenders’. Doelman Heine Scheerhoorn voorkwam dat het 20-0 (!) werd. Ook Kloosterburen kreeg een flink pak slaag van laagvlieger Woltersum: 6-1. Een historische nederlaag. En dat terwijl de bezoekers met 0-1 aan de thee gingen. In de tweede helft wist leider Hans Bolt niet wat hij zag: “Het elftal stortte als een kaartenhuis in elkaar en Woltersum schoot uit alle hoeken raak. Ongelooflijk.” Bolt wees wel op het gemis van een half elftal. Maar dan nog. “Niks lukte. Ik snap er niks van”.