Thuisclub moet Friezen na rust laten lopen: 1-4

|
| Foto: |

Kollum prikt door ‘jonge kaas’ Grijpskerk heen

GRIJPSKERK - Het verjongde Grijpskerk bleek zaterdag niet bestand tegen het krachtvoetbal van Kollum. In de eerste helft kon de ploeg van Henk Buikema nog aardig mee, maar na rust was er geen houden aan. De 1-4 einduitslag was volkomen verdiend.

“Als alle velden kunstgras worden houd ik het voetbal voor gezien”, mopperde een aanhanger van Kollum, die een sliding in de modder de charme van het voetbal vindt. Grijpskerk houdt juist niet van het ‘veldvoetbal’ van Kollum, meer krachtvoetbal. Onder toeziend oog van Minne Modderman, de begeleider van scheidsrechters die de hele wereld over reist en het gerenoveerde sportpark- met kunstveld- van Grijpskerk een lust voor het oog vindt. Comfortabel zittend in de bestuurskamer: “In Duitsland hebben de amateurclubs niet eens bestuurskamers”. Na een minuut-stilte, als eerbetoon voor het overlijden van Ubel Jelsma en Gerrit Meijer, trouwe supporters die zeer betrokken waren bij de club van rood en wit, begon het streekduel- a la Van Gaal wensten de Friezen de opstelling niet vroegtijdig te prijs te geven- spetterend, met in de beginfase een hoop kansen aan beide kanten. In de vijfde minuut was het ‘alarmfase 1’ - toevallig scheurde op dat moment een ambulance met gillende sirenes voorbij- in de doelmond van Grijpskerk, wat resulteerde in liefst drie scoringskansen, maar tot ongeloof van iedereen ging de bal er niet. Kollum had in deze fase een licht veldoverwicht; het doelpunt viel aan de andere kant. Danny Khoenkhoen, een van de jongelingen, werkte de bal na een een-tweetje en de kluts met enig geluk in het net: 1-0. Vervolgens werd het projectiel met de borst klaargelegd voor Ron Stoutmeijer, die echter zwak afwerkte. Het was een bijzonder attractieve eerste helft, met bijzonder zwakke momenten in de verdediging van de thuisclub, die veel weg had van jonge kaas, waar de tegenstander- Kollum weet van wanten als het om kaas gaat- keer op keer doorheen prikte. Met name Ruud Oosting had het moeilijk. Grijpskerk kwam zwaar onder vuur en de bal moest zelfs van de lijn gered worden. Al kreeg Grijpskerk zelf ook kansen. Stoutmeijer kwam in kansrijke positie, schoot voor de stuit, maar kon de bal niet laag houden. Dat het nog steeds 1-0 was toch een wonder. Het Kollum van ex- Heerenveen-voetballer Ronnie Pander, dat vorige week indruk maakte met een 5-1 winst, deed zichzelf nu te kort.

In de tweede helft- trainer Henk Buikema liet zijn elf staan- werd al vroeg de bal opnieuw van de doellijn gehaald. Dit kon niet goed gaan voor Grijpskerk, dat overigens net als Kollum behoorlijke kansen omzeep hielp. Een goed aangesneden vrije trap van Erik Lourens, waar Teie van der Hoek goed op anticipeerde, maar laatstgenoemde schoot onzuiver over. In de 57e minuut een machtig schot van de sterke spits Joop Pijnacker, op de vuisten van Douma. Het zei veel over het krachtvoetbal van Kollum. Maar even later was Pijnacker de verdediging wel de baas. De aanvaller kreeg een crosspass in de voeten en schoot hard onder Douma door: 1-1. Vervolgens Hein van Marrum die door alles en iedereen wurmde en de hoek kon uitzoeken. Via de keeper belandde de bal naast. In het slotkwartier sloegen de bezoekers genadeloos toe. Een zoveelste Kollum-aanval stuitte op Douma, die de bal echter dit keer los liet, waarna Marinus Hoekstra het laatste zetje gaf: 1-2. Een minuut voor tijd worstelde Hein van Marrum zich langs drie Grijpskerkers en dat was illustrerend voor de winnaarsmentaliteit van de Friezen. Tot overmaat van ramp werd het ook nog 1-4 nadat de bal knap aangenomen werd en nu Danny Nicolai (ex-’t Fean’58) het beslissende tikje gaf. Na afloop moest trainer Buikema even bijkomen en nestelde zich in een stoel. “Qua kansenverhouding was het in de eerste helft gelijk, maar we verliezen door persoonlijke fouten. Je moet er slimmer mee omgaan. Maar goed, we zijn een ploeg in opbouw en er stonden vijf A-junioren in de basis. Er is geen man overboord”. En het voordeel van kunstgras dan? “Dat komt nog wel”, denkt Buikema. Kollum had er niet echt nadeel van.

GRIJPSKERK- KOLLUM 1-4 (1-0); Scoreverloop: 18. Danny Khoenkhoen 1-0, 65. Joop Pijnacker 1-1, 80. Marinus Hoekstra 1-2, 89. Joop Pijnacker 1-3, 90. Danny Nicolai 1-4; Scheidsrechter: Volders (Bedum); Gele kaart: Lieuwe Boonstra (Grijpskerk), Danny Nicolai (Kollum); Toeschouwers: 260

OPSTELLING GRIJPSKERK: Stephan Douma, Ruud Oosting, Wiebe Loonstra, Jan-Jacob Posthumus, Rene Tillema, Marcel Tillema, Teie van der Hoek, Lieuwe Boonstra, Ron Stoutmeijer, Danny Khoenkhoen (70. Bert Reitsma), Erik Lourens

STER VAN HET VELD: STEPHAN DOUMA (GRIJPSKERK). De ervaren doelman in gifgroen tenue moest weliswaar vier keer vissen, maar behoedde Grijpskerk voor een desastreuze nederlaag door enkele fantastische reddingen. Met name de ontiegelijk harde pegel van klasbak Pijnacker wist hij op geweldige manier te pareren.