TLC (za) en Boerakker nu wel naar finale

|
| Foto: |

B-toernooi Leekster Voetbalgala

LEEK – TLC (za) en Boerakker hebben zich geplaatst voor de finale van het B-toernooi van het 29e Leekster Voetbalgala. Vorig jaar struikelden beide ploegen in het zicht van de haven.
Het B-toernooi bestond uit vier poules van vier ploegen.  Met een eerste smetje. Marum (zon) werd niet toegelaten. Het team, uitkomend in res. 3e klas, is in het veldvoetbal ingedeeld in  A-categorie). Het team zou verschijnen met spelers van Marum Zaterdag 2 (uitkomend in de res. 2e klasse , ook A-categorie).  Uitkomend op zaterdag én zondag in de A-categorie kan niet volgens de regels. De club is hier over geïnformeerd, maar kon geen team meer op de been brengen.  Alle tegenstanders kregen daardoor een 4-0 reglementaire overwinning.
In Poule A werd GVB winnaar. De Grootegasters verslikten zich in Wispolia (2-1 verlies), maar zetten dit recht door zowel van Yde Punt als Donkerbroek te winnen.  Desondanks een betere prestatie dan vorig jaar, toen het slechts een punt in de poule behaalde.  In Poule B was TLC (za) ongenaakbaar. De fusieclub uit Leek en Tolbert won onder meer met 4-2 van Haulerwijkse Boys en 7-0 van Ezinge.  De halve finale ging tussen TLC (za) en GVB.  Favoriet TLC had het lastig met het sterk verdedigend GVB dat ook de nodige kansen kreeg. Guido Bos vond dan toch het gaatje: 0-1. Een solo van Ralph Twijnstra betekende 0-2. Ondanks behoorlijke kansen voor Emiel Geling, Frank Vening en Robert Kits namens GVB bleef het 0-2.  TLC de eerste finalist.
Vrijdagavond werden de resterende poulewedstrijden gespeeld. In Poule C bleek ODV verreweg de sterkste. De Wilper Boys eindigde als tweede, voor Peize (za), dat de rentree maakte maar het toernooi niet al te serieus nam, met als gevolg een 13-1 nederlaag tegen ODV.  Een deel van het team gaf de voorkeur aan een sportquiz. Poule D was een prooi voor Boerakker dat alle wedstrijden won. De geel-zwarten hadden alleen moeite met Fochteloo: 5-3. Debutant De Sweach eindigde zeer verdienstelijk tweede. OKVC werd laatste. OKVC verloor onder andere met 8-1 van Boerakker. “Dat is beter dan 10”, sprak Gerd Groenewoud. “We hebben er enkele nieuwe jongens bij. Ze hebben een neusje voor de goal, maar vergeten om te schakelen”.  De formatie van Wim Nube-die langer in het Middag-Humsterland blijft- eindigde puntloos onderaan. In de halve finale had Boerakker het niet eenvoudig tegen ODV, dat schrik aan joeg met een eerste schot tegen de paal. Topscorer Rutger van der Veen brak de ban. Na de 3-1 bleef ODV dreigen, maar kwam toch tekort tegen de individuele klasse van Boerakker: 6-2. De finale om de ‘Duurt Louwes’-trofee gaat dit jaar tussen Boerakker en TLC (za). Boerakker won het B-toernooi twee jaar geleden en verloor vorig jaar in de halve finale van Pelikaan S. TLC (za) werd in de vorige editie in de halve finale geklopt door SVMH. Boerakker en TLC hebben zich ook geplaatst voor het A-toernooi. Boerakker is ingedeeld bij onder meer…Pelikaan S, terwijl TLC onder meer ONR ontmoet.