Zuidhorn met opgeheven hoofd de nacompetitie in

|
| Foto: |

DOKKUM – Met bussen waren ze naar Dokkum afgereisd. Wie niet beter wist zou denken op een Gronings sportpark in Friesland beland te zijn. Een Zuidhorns sportpark om precies te zijn. De stand in de klasse 2I voorspelde een zinderende ontknoping van de competitie. De promovendus uit Zuidhorn had tot op de laatste speeldag nog uitzicht op het kampioenschap en de bijbehorende tweede promotie op rij. “Boven verwachting”, aldus de trotse voorzitter Hessel Brandsen die nerveus zijn sigaren wegpafte. Daarvoor moest wel alles meezitten. In eigen hand had Zuidhorn het niet. De vele meegereisde supporters hadden naast de wedstrijd dan ook vooral oog voor hun mobieltjes. Wat zou de concurrent VEV’67 doen in Harlingen? Zouden de Zeerobben hun sportieve plicht vervullen? Maar bovenal, was hun eigen ploeg in staat het sterke Be Quick Dokkum op eigen veld terug te wijzen en de drie punten mee terug te nemen naar Zuidhorn?

Met de na blessureleed geteisterde spitsen Frederik Eilander en Jaap Jacobs op de bank begon Zuidhorn om klokslag half drie aan de missie die hopelijk het kampioenschap zou opleveren. Tegelijkertijd begon de klok te lopen in Harlingen waar de Zeerobben een goed resultaat moesten halen tegen de Leeksters van VEV’67. Een grote druk op de schouders van het jonge team uit Zuidhorn. En dat bleek ook in de eerste helft van de wedstrijd. Geplaagd door de sterke tegenwind op het Dokkumer sportpark Tolh?spark hadden de groenhemden moeite om in het ritme van een kampioenskandidaat te komen. Be Quick Dokkum startte fel aan de wedstrijd en was de bovenliggende partij. Al in de tweede minuut lieten de Friezen zien niet mee te willen werken aan een Zuidhorns feestje. Met knikkende knieën wisten de manschappen van trainer Kees Bouma een vroege achterstand te voorkomen. Daarbij kreeg de ploeg ook hulp van het Friese houtwerk dat na tien minuten werd getest door de thuisploeg. De bal spatte in de tiende minuut van de binnenkant kruising terug het veld in waardoor doelman Marcel Groothof niet hoefde te vissen. Het slordig spelende Zuidhorn wist pas na een kwartier in het doelgebied van de thuisploeg te komen. Jos Schultinga kwam net een teen tekort om de goede voorzet van Daan Kocken te promoveren tot doelpunt. Diezelfde Daan Kocken kwam na een half uur spelen goed weg na een harde overtreding op het middenveld. Scheidsrechter Karacaoglan streek over zijn hart en liet de charge onbestraft. Een minuut later zag Zuidhorn Ruben Kooistra geblesseerd uitvallen. Trainer Bouma bracht de van een blessure teruggekeerde Fred Eilander in het veld om Kooistra te vervangen. Nog voor rust moest ook Kevin van der Kooi er geblesseerd vanaf en moest Zuidhorn noodgedwongen zijn tweede wissel van de wedstrijd gebruiken. Doordat Be Quick Dokkum het overwicht in de eerste helft en de bijbehorende kansen niet wist te verzilveren werd met een 0-0 ruststand de kleedkamers opgezocht.

Na rust had de uitploeg de wind in de rug en legde beter veldspel op de mat. Zeker nadat de tussenstand in Harlingen was doorgedrongen tot de spelers op het veld, zette Zuidhorn de jacht op de winst in. De Zeerobben hadden de gelijkmaker op het scorebord gezet waardoor Zuidhorn bij winst een beslissingswedstrijd zou afdwingen tegen de Leeksters. Twee goede kansen van Peter Janse en Jos Schultinga werden nog gemist, maar drie keer was scheepsrecht. Nadat trainer Bouma Jaap Jacobs in het veld had gebracht voor Peter Janse, wist Fred Eilander in de zeventigste minuut het net te vinden. Eilander strafte een slippertje van de Dokkumer doelman af en schoot onberispelijk de 0-1 op het scorebord. Een golf van opwinding ging door het groene gedeelte van het sportpark. Zeker nadat vanuit Harlingen werd getweet dat de Zeerobben weer hadden gescoord. Helaas bleek het om een grappenmaker te gaan die was ‘vergeten’ erbij te vermelden dat de Zeerobben weliswaar hadden gescoord, maar dan wel in eigen doel. Vlak daarna kwam ook de 1-3 van VEV’67 door in Dokkum waarna de geest uit de Zuidhornse fles leek te verdwijnen. De gelijkmaker van Be Quick Dokkum in de 87ste minuut kwam niet als een verrassing en deed er ook niet meer toe. VEV’67 wint het kampioenschap in de klasse 2I en Zuidhorn finisht op een verdienstelijke tweede stek en plaatst zich voor de nacompetitie.

“Wij hadden het niet in eigen hand”, vertelt voorzitter Hessel Brandsen. “VEV’67 heeft gedaan wat het moest doen en wij richten ons nu op de nacompetitie. Teleurgesteld? Nee, natuurlijk niet. We hebben een superseizoen gehad en zijn veel hoger geëindigd dan we vooraf hadden verwacht. Dit seizoen is een sprookje en met de goede prestaties van het tweede elftal en onze fantastische jeugd gaan wij een mooie toekomst tegemoet. Zuidhorn staat er goed op en we gaan onze uiterste best doen om ook naar de eerste klasse te gaan.” Over de wedstrijd was Brandsen duidelijk: “Deze 1-1 is een terechte uitslag. De eerste helft was niet goed van onze kant, de tweede helft beter. Wij gaan met opgeheven hoofd de nacompetitie in.”