Zuidhorn (za) imponeert ook in Derde Klasse

Overzicht voetbal

STREEK – Kersvers derde klasser Zuidhorn had een droomstart tegen VV Groningen (1-5), Grijpskerk  versloeg titelkandidaat Appingedam en Aduard-Noordwolde 3-2. Een grootse start van de clubs uit de gemeente Zuidhorn. Maar ook Grootegast liet zich gelden met een 3-0 overwinning op Rottevalle, terwijl Opende een betere start kende dan vorig jaar: 4-1 zege op Ropta Boys. LEO en De Lauwers wonnen niet, maar sprokkelden wel de eerste punten.  Niekerk viel flink uit de toon (1-6 nederlaag). Zie verslag elders. Zuidhorn (zon) vierde de terugkeer met een gelijkspel.
Grijpskerk boekte een eerste zege en nog wel bij titelkandidaat Appingedam. De winnende treffer viel vlak voor rust. Ron Stoutmeijer brak op inzet door de defensie, gaf door op Teie van der Hoek die het net liet bollen: 0-1. De thuisclub voerde de druk op, maar de gasten gaven weinig kansen weg. A la Johan Cruijff zette Henk Buikema onder druk een derde spits bij, wat resulteerde in enkele kansen, waaronder drie voor open doel, die allen gemist werden. “Niet gezeurd, ain-nul is ook drai punten”, sprak Buikema buitengewoon wijze woorden. Fc Grootegast onder leiding van Johan Wardenier was oppermachtig tegen Rottevalle, wat beslist geen topploeg is. Rottevalle kreeg in de hele wedstrijd een kansje, een schot, dat de verdediging rustig kon laten lopen. Het werd 3-0.  Ite Hoolsema (penalty), Rick Buma en Bennie Kits zorgden voor de productie. “Grote winnaar is de gemeente Zuidhorn”,  gaf clubman Sietze Venema van Aduard 2000 een gratis hint mee aan het journaille aangezien alle drie gemeentelijke clubs wonnen. Groots was de prestatie van het gedegradeerde Aduard niet, want het was een moeizame bevalling tegen Noordwolde, dat bij rust nog met 1-2 leidde. In de tweede helft was het Aduard dat de klok sloeg. Een kwartier voor tijd werd de stand gelijkgetrokken, de winnende treffer kwam op naam van Eltjo Velting, die een penalty verzilverde. “Al met al verdiend, al zal Noordwolde dat prima weerstand bood, daar anders over denken”, zei Venema.  Nieuwkomer in de derde klasse, Zuidhorn, heeft geen last van plankenkoorts. De op steeds hoger niveau acterende groenen verpulverden het niet kinderachtige VV Groningen in eigen huis. Zuidhorn kwam evenwel met 1-0 achter, maar nadat de score werd omgedraaid in 1-2 ging het lopen als een trein. Verdedigend stond Zuidhorn weer als een huis, met als rustgevende factor nieuwe doelman Marcel Groothof. Het loopvermogen op het middenveld gaf de doorslag. Vier van de vijf middenvelders scoorden in de met 1-5 gewonnen partij. En VVG, geen team maar individualisten, kwam niet uit de verf. Bij Zuidhorn ontbraken vaste waarden Peter Schultinga en Peter Janse. Dat belooft wat. De Lauwers speelde geen bloedeloze 0-0 tegen Drogeham. Er gebeurde veel op ’t Meertenust. De ‘Hamsters’ waren erg fel en kregen ook een grote kopkans. Nadat de thuisclub beter in de wedstrijd kwam kreeg ook de blauw-fitte formatie van nieuwe trainer Gerlof Kootstra een kans via Luit Zuidersma. Na rust regen de kansen aaneen voor de gastheren, maar de spitsen waren niet scherp en ongelukkig in de afronding. Gezien de kansenverhouding in de tweede helft was Kootstra niet tevreden. Rowan Rozema was de grote man bij LEO met drie treffers. Opponent Anjum stelde er evenveel doelpunten tegenover. In een waar spektakelstuk kenden de Leensters een wereldstart door al na drie minuten te scoren. Het was verder een gelijkwaardige partij. Na 0-2 liet LEO de thuisclub terugkomen (2-2). In de open strijd kregen beide ploegen de kans op de volle winst. Anjum leek de drie punten te grijpen, maar Rowan Rozema dacht daar anders over: 3-3. Opende kende een aanmerkelijk betere start dan vorig seizoen toen het met 6-0 de bietenbrug opging tegen VCR. De 4-1 zege op Ropta Boys geeft hoop. Niet alleen de uitslag ook het voetbal kon Kees van der Molen bekoren. “Het tikvoetbal was een genot om te zien.”. Alleen de score viel aanvankelijk tegen. In de tweede helft had Opende even een slechtere fase, waardoor Ropta terugkwam tot 2-1. De verlossende goal van de 40-jarige Silco Hiemstra en Arjan Veenstra- uit de mooiste aanval-  leverden een prima eerste resultaat op: 4-1. OKVC deelde de eerste punten met GRC Groningen. Het was even wennen voor de spelers met een andere trainer (Wim Nubé) en zijn andere systeem, de Groninger opponenten en het kunstgras. Toch konden de zwart-witten aardig uit de voeten op het andere gras en leken zelfs met de winst aan de haal te gaan nadat Christiaan Usai (spits Christaan Koopman was afwezig) de 1-2 op het bord zette. Een gelukkige tegentreffer betekende de 2-2 eindstand.  VVSV’09 is met Jaap van der Ploeg aan het roer slecht van start gegaan. Het ‘samenwerkingsverband’ dat vorig seizoen twee keer met ruime cijfers won van Holwierde moest zaterdag een 0-2 nederlaag slikken.  In de andere vijfde klasse, maakte Zeester een herstart. De rood-witten werden in Groningen door Amicitia VMC,  vorig seizoen onderin de vijfde klasse, op een 6-1 nederlaag getrakteerd. Heel opzienbarend is deze uitslag niet, aangezien de stadjers ambitieuze plannen hebben en de ‘vissers van Soltkamp’  pas weer zijn begonnen.  Zondag maakte debutant Eenrum het sterk geachte Hoogkerk bijzonder lastig. De roodbaadjes kwamen snel met 1-0 achter, maar Sybrand Solinger maakte de 1-1. Solinger mikte weergaloos van 35 meter over de keeper. De score ging heen en weer. Eenrum leek de langste adem te hebben. Maar een kwartier voor tijd viel de gelukkige 3-2 voor de thuisclub. GVB onder leiding van Bart Leistra kwam een remise overeen met ODV, in een voor het publiek attractieve wedstrijd. Over het geheel was de 3-3 terecht. De Grootegasters kwamen echter tot drie keer toe voor en gaven de goals ook weer weg. “We hadden geen recht op de volle winst, maar er had zeker meer ingezeten.We hebben in ieder geval niet verloren. Ik heb er dan ook vrede mee”, meende Leistra. Het weer afgedaalde Kloosterburen begon met een 2-1 zege op SVZ. Een overwinning met een nare bijsmaak. Volgens SVZ was vriend en vijand verbaasd over de partijdigheid van de scheidsrechter die in de eerste helft een rode kaart gaf voor de keeper van SVZ, die de bal buiten zijn gebied zou hebben beroerd. Bij een identieke situatie in de tweede helft van de kant van Kloosterburen bestrafte de arbiter de keeper met geel. Hoe dan ook, de eerste drie punten zijn voor de Westerkloosters. Na een jaar afwezigheid (te weinig spelers voor een elftal) doet het zondagteam van Zuidhorn weer mee. De Zuidhorners eindigden in het seizoen 2012/2013 als zesde in 4C. Dit seizoen moet het helemaal opnieuw beginnen, dan in de vijfde klasse D. De groenhemden kwamen thuis tegen Farmsum een 2-2 gelijkspel overeen. Saillant detail: de laatste wedstrijd was ook tegen Farmsum en eindigde in een doelpuntenfestijn: 6-4.