Haptotherapeute Jacqueline Kok opent dependance in Zuidhorn

0
394
Groningen uitgelicht Haptotherapeut-1

“Je leert mensen voelen wat er is en via dat bewustzijn dingen te veranderen”

ZUIDHORN – Jacqueline Kok werkte ooit als fysiotherapeute, maar had soms de behoefte om klanten nét een stapje verder te kunnen helpen. In 1997 begon ze met de basisopleiding haptonomie en ze werkt nu ongeveer vijf jaar officieel als therapeute. Sinds kort heeft ze een dependance van haar Paramedische praktijk Noorderhoogebrug te Groningen in Yogapraktijk De Bron te Zuidhorn gevestigd, waar ze op dinsdagmiddag beschikbaar is.

“Dingen met voelen blijven in het vage”, beaamt Jacqueline als ze begint haptonomie te beschrijven. “Maar niks is minder waar, het gaat eigenlijk om de dingen van alledag. Als haptotherapeute leer je mensen voelen wat er is. Van kleins af aan leer je al via je lichaam te voelen, pas later komt het denken erbij. Maar er zijn mensen die heel veel voelen en daardoor in war zijn, wat ze precies voelen of niet meer weten wat ze zelf voelen en wat van een ander is. Er zijn ook juist mensen die alleen maar geleerd hebben te denken, die weer kunnen leren voelen.”

En dat leert Jacqueline haar cliënten op hele praktische manieren. Spanning loslaten? Probeer maar eens je been te laten vallen. “Het gaat om bewustwording van je lijf. En het unieke van haptonomie is de directe aanraking.” Letterlijk aan den lijve ondervinden dus “. Hoe werken dingen en wat doe je met je lichaam als je bijvoorbeeld onder druk staat. De nadruk ligt op het ervaren. En als je dan bewust bent van wat je voelt, dan kan je ook dingen veranderen als je dat wilt.”

Mensen die overspannen zijn of bijvoorbeeld met chronische pijn kampen, maar ook mensen met echtscheidingsproblemen of die moeite hebben met het verwerken van het overlijden van iemand, kunnen baat hebben bij haptonomie. “Ja, want als je emoties kunt niet verwerken kan dat een lichamelijke uitwerking hebben en je kan lichaam en geest niet uit elkaar halen.” Cliënten leren weer contact te maken met zichzelf. “En dan kan je weer worden wie je bent, met al je leuke en minder leuke kanten.”

De dependance in Zuidhorn is geopend op dinsdag van 13.00 tot 19.00 uur. Voor meer informatie: 06-33972211, praktijkkok@gmail.com of www.haptotherapeutgroningen.nl.