150 jaar De Lelie gevierd met meerdere hoogtepunten

0
203
EENRUM / 1-6-2012 / Molen De Lelie in Eenrum viert 150 jarig jubileum met het uitbrengen van een jubileum boek geschreven door vrijwillig molenaar Johan van Dijk (witte jas) en een KO voor vrijwilliger Tom Baars. oud molenaar Lammert Bakker haalde de molen 'van de vang' en liet de molen draaien om daarmee de festiviteiten te openen. / Foto: Omke Oudeman

EENRUM – Op 1 juni werd het 150-jarig bestaan van Korenmolen De Lelie in Eenrum gevierd. Oud molenaar Lammert Bakker haalde de molen ‘van de vang’ en liet de molen draaien om daarmee de festiviteiten te openen. En festiviteiten waren er genoeg!

De oud molenaar gaf met de opening het startschot van een heuse draaimarathon die duurde tot zondagmiddag 16.00 uur. De molen draaide met zeilen die beschilderd zijn door vier kunstenaars uit Eenrum: Jelmer Dijkstra, Margreet Doornbos, Gerda van Drunen en Theo Onnes.

Vrijwillig molenaar en historicus Johan van Dijk presenteerde tijdens de opening zijn boek ‘De Veurste Meuln’. Hierin wordt de Eenrumer molengeschiedenis en dan natuurlijk de 150-jarige geschiedenis van De Lelie in het bijzonder belicht.

Tom Baars, die zich al sinds 1980 als vrijwilliger inzet voor De Lelie, werd ook nog eens verrast met een Koninklijke Onderscheiding. Hij is al jaren als vrijwillig molenaar werkzaam op De Lelie en was in 1995 intensief betrokken bij de restauratie van de molen en het opzetten van de permanente expositie "van maalderij tot bakkerij". Verder heeft de heer Baars de website voor de molen ontworpen en een aantal jaren beheerd. Nog steeds bakt hij met regelmaat op zaterdagochtend en bij bijzondere gelegenheden brood in de molen. De molen is trouwens niet het enige waarvoor hij zich inzet. Tom was ook vele jaren actief voor de Vereniging van Volksvermaken Eenrum. Hij is nog steeds lid van de kermiscommissie die de jaarlijkse kermis organiseert en bestuurslid van de Vereniging Dorpsbelangen Eenrum.

EENRUM / 1-6-2012 / Molen De Lelie in Eenrum viert 150 jarig jubileum met het uitbrengen van een jubileum boek geschreven door vrijwillig molenaar Johan van Dijk (witte jas) en een KO voor vrijwilliger Tom Baars. oud molenaar Lammert Bakker haalde de molen 'van de vang' en liet de molen draaien om daarmee de festiviteiten te openen.  / Foto: Omke Oudeman