Buurtbewoners gaan eigen dierenweide aanleggen

0
170
Dierenweide Visvliet

Kippen, konijnen en een geit in Visvliet

VISVLIET – Terwijl vrijwel alle voorzieningen langzaam uit het dorp lijken te verdwijnen, krijgt Visvliet toch nog iets nieuws. Vier families hebben van de gemeente Zuidhorn toestemming gekregen om op een stuk onverkoopbare grond een dierenweide in te richten. Op de dierenweide komen meerdere dieren, die de bewoners nu nog in hun achtertuin hebben. Ook is er ruimte voor volkstuintjes.

Het stukje gras, waar de dierenweide komt, ligt midden in het dorp. De lege plek is ooit ontstaan na een brand in de Nieuwjaarsnacht, waarbij een woning geheel uitbrandde. Later liet de gemeente het slopen, maar tot ongenoegen van de omwonenden bleef het jarenlang een troep. “Met al die hekken er omheen leek het wel een gevangenis,” vertelt overbuurvrouw Tiny Boersema. “Ja, Ter Apel was er niks bij,” voegt Henny Boscha toe.

Nadat ook de troep opgeruimd was, lieten de buurtbewoners hun dieren er grazen. Zo stond er tijden een geit, die veel aandacht van de kinderen uit het dorp kreeg. “Ik ben er ook wel eens met de heggenschaar langs geweest, omdat het gras wel een meter hoog stond,” vertelt Johannes Boscha over die periode.

De families Boersema, Boscha, Gutman en De Vries kwamen uiteindelijk met een plan, waarbij de ruimte gebruikt zou gaan worden voor een dierenweide. Het geheel werd op papier gezet en al snel werd steun gevonden bij het Plaatselijke Belang. Met de plannen in de hand ging de groep in overleg met de gemeente Zuidhorn. Deze was enthousiast over de plannen, maar had wel als eis dat de buurtbewoners het geheel netjes zouden bijhouden. “Het valt me nog mee hoe snel dat gegaan is,” vertelt Johannes. “Volgens mij zaten we er nog geen kwartier en toen was het huurcontract al rond.” Rense Boersema vult hem aan: “We wilden het langs de legale weg doen en hebben verschillende voorstellen gedaan. Onder andere over een parkeerplek en als laatste pas de dierenweide. Dat deden we bewust, omdat we wisten dat dit dan de meeste kans zou maken.”

Op de dierenweide komen enkele kippen, konijnen en een geit te lopen. Meer dieren worden er eerst niet aangeschaft. “Het moet wel een beetje beheersbaar blijven,” vindt Rense. “Als je iets doet, dan moet je het goed doen. De dieren kunnen zo de juiste zorg krijgen. Ook houden we ruimte over en dat kunnen we gebruiken voor de aanleg van volkstuintjes. Daarvoor hebben we toestemming van de gemeente gekregen. Zo zie je maar dat je met wat overleg echt wel iets voor elkaar kunt krijgen.”

De bedoeling is dat de dierenweide zelf opgezet en onderhouden wordt. Wel krijgen de omwonenden materialen van de gemeente, waarmee ze een afrastering kunnen maken. Dit werk wordt overgelaten aan Johannes, die al enige tijd met de VUT is. Het enige risico dat de groep heeft, is dat de grond uiteindelijk verkocht kan worden. In het huurcontract staat dat de families de grond dan binnen twee maanden weer terug moeten brengen naar de huidige staat. Toch verwachtten ze niet dat dit snel gaat gebeuren. “De kavel is maar klein en er zit nog behoorlijk wat puin onder de grond dat dan afgegraven moet worden,” weet Rense.