Expositie ter ere van overleden vader

0
140
expositie Hamsterborg

DEN HAM – Op de Piloersmaborg bij Den Ham werd onlangs een expositie gehouden door Klaas Mulder en Lies Reinink. Het duo werkt al jarenlang samen en een gezamenlijke expositie was dan ook iets wat nog op het verlanglijstje van het duo stond. Toch liep de expositie anders dan verwacht. Kort voor de opening overleed Mulder tijdens een reis in Afrika. Wel ging de expositie door.

Het overlijden van Mulder kwam als een schok. “We waren bijna een jaar bezig geweest met alle voorbereidingen,” vertelt Reinink. “Alleen de laatste dingen moesten nog gedaan worden en de ruimte moest nog worden ingericht. Klaas zei nog tegen mij dat alleen de neushoorn nog afgemaakt moest worden. Dat zou hij doen als hij terug zou komen vanuit zijn vakantiebestemming.”

Mulder kwam niet terug. Door nog steeds onduidelijke reden overleed hij op 68-jarige leeftijd. “Dat was heel onwerkelijk,” vertelt dochter Martina van den Broek. “Je wordt ineens gebeld door het gastgezin waar hij verbleef dat hij overleden is. Meteen namen we contact op met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en zij hebben alles er aan gedaan om zijn lichaam naar Nederland te krijgen.” Doordat Mulders lichaam te lang ongekoeld was gebleven, was het niet meer mogelijk om de exacte doodsoorzaak vast te kunnen stellen. “Een raar gevoel,” vindt Van den Broek.

De expositie ging toch door. “We wilden gelijk doorzetten. De nieuwe expositie zou tegelijk een eerbetoon en ook een afscheid moeten worden,” vertelt Reinink. “We hebben een combinatie gemaakt van mooie werken van hem en van mij. Ook hebben een stiltehoekje in de ruimte gemaakt waar mensen wat kunnen schrijven.”

De Piloersmaborg werd meteen vanaf het begin overstelpt met bezoekers vanuit heel Noord-Nederland. Velen wilden nog één keer een kijkje nemen bij de vele kunstwerken. Van den Broek: “Het liep als een tierelier. In het eerste weekend is meteen 80% van zijn kunst verkocht. Bij hem thuis hebben we toen nog meer kunst opgehaald om te koop aan te bieden. Velen wilden iets van hem kopen om te bewaren en de herinnering aan hem levendig te houden. Zelf hebben we ook wat gehouden, maar je kunt gewoon niet alles bewaren. Op deze manier krijgt het toch nog een mooie bestemming.”

In augustus zal opnieuw een tentoonstelling van Mulders werk plaatsvinden. Ook deze tentoonstelling was al besproken met Mulder, voor hij naar Afrika afreisde. In Galerie Noord zal na de zomervakantie samen met andere kunstenaars een expositie worden opgezet. In principe gaat ook deze tentoonstelling door, tenzij er teveel verkocht is om nog een volwaardige expositie op te bouwen.