Grijpskerker ondernemers zetten zich in voor gezondheid chauffeurs

0
190
gezondheid chauffeurs

GRIJPSKERK – Met een nieuw project bij sportschool Sport je Fit in Grijpskerk zullen de komende jaren honderden chauffeurs gestimuleerd worden om meer te gaan sporten en gezonder te eten. Volgens sportschoolhouder Martin Tillema is dit nodig om veilig op de weg te blijven. Ondernemers zien ook voordelen in de cursus. Zo kan langdurig ziekteverzuim vermeden worden.

De oproep om iets te doen aan de gezondheid van medewerkers kwam van de Grijpskerker ondernemer Fré Oosterhof en zijn bedrijf OWG. Oosterhof had zelf een aantal jaren daarvoor een hartinfarct gehad en merkte dat veel chauffeurs een ongezond leven leiden. Volgens hem zou hier dan ook wat aan gedaan moeten worden. Bijkomend voordeel is dat alle chauffeurs aan de ‘Code 95’ moeten voldoen. Deze code schrijft voor dat iedere chauffeur per vijf jaar 35 uur aan nascholing moet doen.

Door samenwerking met de organisatie HOC Training van Hilda Bolhuis werd gewerkt aan een traject waarbij ook een sportcursus onder deze regeling zou vallen. Nu deze landelijke goedkeuring er is, mag Sport je Fit vanaf 30 juni als één van de weinige sportscholen in Nederland deze cursus geven. “De dag staat in het teken van sporten en gezonde voeding,” legt eigenaar Marcel Tillema uit. “De mensen komen binnen en na een kort gesprekje gaan we samen sportief aan het werk. Daarna volgt een lunch met allerlei gezonde producten, waarna we weer verder gaan met sporten. Omdat de conditie per chauffeur nogal verschilt, passen we het schema op iedereen afzonderlijk aan.”

Door middel van de training moet de levensstijl van de chauffeur veranderen. Het team doet er alles aan om de mensen sportief oud te laten worden. Ook kan er op deze manier aan het beeld over de chauffeur gewerkt worden. “Chauffeurs hebben altijd het imago van dikke mensen, die gehaktballen eten en roken. Door deze cursus kunnen ze daar van af komen,” meent Oosterhof. Hij stuurt zijn chauffeurs dan ook naar de sportschool toe. “Als ondernemer ben ik er ook bij gebaat dat die dikke buiken eraf gaan. Veel chauffeurs hebben een veel te hoge bloeddruk. Daar moeten we gezonde mannen van maken.”

De bedoeling is dat het project eerst op zaterdagen gaat beginnen. Voor deze dag is gekozen omdat de meeste chauffeurs dan vrij zijn. Bolhuis: “Er zijn al een aantal bedrijven geïnteresseerd. In deze omgeving wonen en werken honderden chauffeurs. Zij moeten allemaal hun uren maken om aan de Code 95 te voldoen. Op deze manier kunnen ze dat op een sportieve manier doen. Een chauffeur zal namelijk niet snel uit zichzelf zeggen dat gezonde voeding lekker is.”

Oosterhof ziet veel kansen voor de cursus. Achter de schermen lobbyt hij al bij andere grote transportbedrijven als Koopman in Noordhorn, om chauffeurs naar het sportcentrum van Tillema, die zijn schoonzoon is, te lokken. Oosterhof: “Als bedrijven gezonde chauffeurs hebben, hebben ze veel minder last van ziekte. Dat scheelt tienduizenden euro’s per jaar. Zo’n cursus is dus een kleine investering, maar het levert uiteindelijk veel op.”