Leerlingen De Woldborg leren over zang en rap

0
186
Opende Barontheater Les-1

GROOTEGAST – De Impuls, het muziekproject waaraan alle scholen in de gemeente Grootegast deelnemen, loopt bijna op zijn einde. Vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is de Impuls brede scholen sport en cultuur opgestart. Er zijn middelen beschikbaar voor gemeentes om een brug te maken tussen de cultuursector en de scholen. Doelstellingen: jeugd tot en met 18 jaar vertrouwd maken met één of meer kunstvormen en jongeren stimuleren voor actieve kunstbeoefening. De gemeente Grootegast benaderde Jappie Kuipers: kunnen we hier iets mee? En of. Jappie zette een groot muziekproject en de Streekkrant heeft het project gevolgd.

Ook de Woldborg in Grootegast werd benaderd voor het project. Jan Veen gaf tot vorig jaar muzieklessen op de school, maar is hier inmiddels mee gestopt. “Er zijn dit jaar geen muzieklessen meer, maar we hebben het muziekonderwijs verweven in een aantal projecten. Deze formule waar Jappie mee kan, is een hele mooie formule.”

De leerlingen van de klassen 1 en 2 hebben donderdagochtend in het BaronTheater deelgenomen aan workshops. Ze werden per sessie verdeeld in twee groepen. “De ene groep ging bezig met zang. Met daarop vanzelfsprekend ook: hoe presenteer je, want er komt veel meer bij dan het zingen op zich”, vertelt Veen. “Eigenlijk hebben ze in sneltreinvaart in anderhalf uur allerlei ontdekkingen gedaan. Uiteindelijk studeerden ze een popnummer in. De tweede groep hield zich bezig met rap. Naast een stukje geschiedenis, leerden ze over hoe een tekst gemaakt wordt en waarmee je daarbij rekening moet houden. Ze maakten uiteindelijk zelf een rap.” Beide groepen presenteerden aan elkaar wat ze hadden ingestudeerd aan het einde van de sessie. Op het podium van het BaronTheater was het net een echt optreden.