Grote verbouwing Maranthaschool gaat voorlopig niet door

0
132

GROOTEGAST/KORNHORN – De grote verbouwing van de Maranthaschool in Kornhorn gaat zoals het nu lijkt niet door. De gemeente Grootegast stelt geen geld beschikbaar tot het nieuwe huisvestingsplan af is. In dit plan, dat voor zowel het Westerkwartier als de Drentse gemeente Noordenveld gemaakt wordt, komt onder andere een visie over hoe de scholen er in de toekomst uit moeten zien.

Jarenlang was de nieuwbouw van de school onderdeel van het MFA in het dorp. Nadat de school hier weer uit losgekoppeld werd, is de school gaan werken aan nieuwbouwplannen. In deze nieuwe plannen zou de school compleet opnieuw ingericht worden. Lokalen zouden veranderen en eigenlijk alleen de buitenkant zou zijn uiterlijk behouden. Raadsleden reageerden kritisch op het plan, dat in totaal € 500.000,- zou gaan kosten. Vraagtekens werden vooral gezet bij de vraag hoe lang de school nog open zou kunnen blijven en of er dus geen geld in een sluitende school gestoken zou worden.

Wethouder Van der Sluis ging met de kritiek terug naar Penta Primair en uiteindelijk werd samen met andere gemeenten besloten dat in combinatie met de schoolbesturen gekeken zou worden naar een huisvestingsplan. “De vraag die we hierbij stellen is vooral waar de scholen zitten en hoe groot ze zijn. Aanvankelijk wilden we de plannen voor deze zomer af hebben, maar omdat we eerst een onderzoek laten doen naar het huidige leerlingenaantal, verwachten we dat het voor de zomer van 2013 pas af zal zijn”

Bij dit nieuwe huisvestingsplan worden ook zaken als de nabijheid van passend onderwijs en de uiteindelijke gevolgen voor het voortgezet onderwijs meegenomen. “Wanneer je een krimp op stijging bij de basisscholen hebt, mag je verwachten dat het daar ook geldt,” zegt Van der Sluis.

Wat wel doorgaat, is het grote onderhoud aan de school. Zo zullen er nieuwe toiletten komen en worden ook andere kleine zaken aangepakt. “De toiletten stinken. Wat we nu gaan doen is puur onderhoud dat misschien al eerder had moeten gebeuren.” De totale kosten hiervoor komen op € 86.627,-