‘Nederland had geen Plan-B’

0
1537
Paul Raveneau

Analyticus Paul Raveneau

RODEN – Voetbaltrainer Paul Raveneau analyseert voor de Krant het EK Voetbal. De Roner verbaasde zich – toch wel- over het Nederlands Elftal. ‘Er was geen Plan-B’, zegt Raveneau, die in het eerste gedeelte van de wedstrijd overigens genoot van Oranje. Voor het duel tegen Duitsland pleit de trainer van FC Groningen A1 voor basisplaatsen voor Dirk Kuyt en Klaas Jan Huntelaar. ‘Er moet gif in de ploeg’, zegt hij.

‘Het eerste gedeelte van Oranje was gewoon goed. Het oogde fris, geconcentreerd, de passing was in orde en de linies zaten kort op elkaar. Als we in die fase gescoord hadden, dan hadden we de wedstrijd ongetwijfeld gewonen. Na de 1-0 van de Denen viel alles weg. Het veld werd te groot, de middenvelders kwamen te zwemmen. Dat heeft me wel verbaasd. Als je naar de individuele spelers kijkt, dan haalden Willems, Sneijder en ook Robben dikke voldoendes. Van der Wiel speelde dramatisch, datzelfde gold voor Van der Wiel. Ron Vlaar is nationale top. Hij komt op dit niveau echt te kort. Willems verraste me zeker. Van Persie? Nou ja, in oranje glijdt hij altijd uit, laat hij de bal net even van zijn voet springen. Heeft ook met de speelwijze te maken. In Oranje speelt hij teveel in de bal. Toch denk ik dat de bondscoach hem niet zal laten vallen.’

Raveneau komt toch wel verrassend met Dirk Kuyt op de proppen voor de wedstrijd tegen Duitsland. ‘Dirk’s rendement is hoog, en daar draait het toch om. Bovendien werkt hij hard en verdedigt hij goed. Huntelaar moet spelen, dat lijkt me duidelijk. Hij heeft iets wat andere spelers helemaal niet hebben: torinstinct. Of we kans hebben? Kans heb je altijd. Duitsland speelde ook niet geweldig tegen Portugal. De verschillen zij ze klein. Bovendien; Nederland zal toch geleerd hebben van de ruime oefennederlaag?’

De trainer geniet van het EK. ‘Rusland speelde geweldig. Heel fris, tussen de linies en dynamisch. Polen opende sterk, Kroatie speelde ook aardig, in een bijzonder systeem. De Ieren? Die horen niet thuis op het EK. Spanje speelde best aardig, al hadden de Italianen de zaken goed voor elkaar. Cassano speelde geweldig trouwens, bij de Italianen.. Overigens zei ik vorige week dat Portugal geen toernooivoetballers zijn. Ik heb echter even wat onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat ze nog nooit in de poulefase gesneuveld zijn. Nederland spelt dus echt in de poule des doods.’