Nederland verliest openingsduel met 1-0 van Denemarken

0
132

Een afknapper

REGIO – ‘We’ waren er helemaal klaar voor. Alles was oranje. Denemarken zou slechts een voorproefje zijn, ene smakelijk aperitiefje. Hoe anders liep het. In Charkov verloor Oranje met 1-0 van Denemarken. De ooit bij Ajax weggestuurde Michael Krohn Dehli (ook ex RKC Waalwijk) besliste de wedstrijd door zich eenvoudig voorbij de Nederlandse defensie te kappen en doelman Stekelenburg met een schuiver te verschalken.

Natuurlijk, Nederland miste veel kansen. Van Persie nam een bal helemaal verkeerd aan, Robben raakte de paal, Heitinga kopte over, Van Persie (weer hij..) trapte naast de bal en Oranje had zeker een strafschop verdiend. Het mocht zaterdag blijkbaar gewoon niet zo zijn. Aan de andere kant: de energie spatte er ook niet echt van af. Zeker in de slotfase kon Nederland geen offensief ontketenen. Bovendien waarom werd Dirk Kuyt eigenlijk ingebracht? Was een extra kopper (Luuk de Jong) niet logischer geweest?

Een ding is na het echec tegen de Denen zeker. Er is geen weg meer terug. Nederland zal – hoe dan ook- van Duitsland moeten winnen. Zal alle zeilen bij moeten zetten om niet na woensdag al uitgeschakeld te zijn. Hoe dat zal gebeuren, is de grote vraag die Nederland bezighoudt. Weer met Van Persie, of krijgt Huntelaar nu echt een kans? Mag de op zijn laatste benen lopende Van Bommel weer opdraven, of komt Van der Vaart in het elftal? Mag Afellay weer spelen en hoe is het met de knie van Sneijder?

Vragen waarop de bondscoach snel een antwoord dient te vinden. Er moet iets gebeuren, zoveel is duidelijk. Overigens: ook Duitsland haalde zaterdagavond niet het gewenste niveau. Toch werd gewonnen en werd achterin de nul gehouden. Oranje wacht derhalve een loodzware opgave. Er is geen weg terug!

De cijfers van Oranje

Stekelenburg 5, Willems 7, Vlaar 5, Heitinga 5, Van der Wiel 4; De Jong 6, Van Bommel 5, Affelay 6, Sneijder 7, Robben 5, Van Persie 5.