Oud vv Zuidhorn doelman Gerrit Dijkstra geeft Oranje weinig kans

0
116
Gré Parelmoer bal in het net

“Achterhoede is gatenkaas

ZUIDHORN – Allemaal zijn we vol verwachtingen over ons ‘Oranje’. Hoe gaat de equipe van Van Marwijk het doen in de Oekraïne en Polen? Gaan we eindelijk weer eens Europees kampioen worden? De oud doelman van de vv Zuidhorn, Gerrit Dijkstra heeft geen al te hoge verwachtingen. “De achterhoede is een gatenkaas. Ik wil de verdediging nog net geen zakken met hooi noemen, maar met mensen als Vlaar, Heitinga en Matthijsen win je echt geen EK.” Ook voor Bouma heeft Dijkstra maar weinig lovende woorden: “Hij wordt al weggespeeld door de spits van FC Utrecht en zit daardoor bij PSV op de bank. Dat kan nooit in Oranje spelen.” Heitinga vindt Dijkstra niet geschikt voor de absolute top. “We hebben een aantal topspelers, maar het is geen team. Het stroomt niet. Bij balverlies ben ik altijd ongerust, hoe loopt dit af? Ik zal niet de enige zijn. Ook de spelers zijn natuurlijk hartstikke bezorgd bij balverlies. Dat kost zelfvertrouwen. Tegen Duitsland zijn we in de voorbereiding helemaal scheel getikt. Tegen Bayern Munchen ook. En daarvoor hoefden die ploegen niet eens vol gas te geven. Een beetje druk op onze verdediging en er vallen goals.”

Dijkstra ziet het ook niet zo zitten in doelman Stekelenburg. Zelf wordt hij de beste doelman uit de Zuidhorner geschiedenis genoemd en hij heeft dus enig recht van spreken. “Ik denk dat Tim Krul op dit moment de betere doelman is. Ook Vorm is niet geschikt voor het hoogste niveau. Stekelenburg is een beetje halfzacht.”

Hoe zou het dan moeten? “Het punt is dat we niet beter materiaal hebben. Van de Wiel is een aardige rechtsback, kan goed opkomen, maar is verdedigend ook bepaald niet sterk en Schaars op linksback, dat kan internationaal echt niet. Daar zou ik één en ander neerzetten. Desnoods Drenthe. Op het middenveld zou ik van Bommel weghalen. Die man is te gemeen, maar ook te traag en verdedigd altijd achteruit. Sneijder en Van de Vaart zou ik daar zeker wel laten spelen en misschien dan nog met De Jong voor om de verdedigende zaakjes op te knappen. Voorin zou ik altijd met Huntelaar spelen. En met Robben en Affelay op de vleugel. Dan hebben we vanaf het midden een team dat internationaal kan meedoen, maar nog altijd niet overdreven goed is. Sneijder voetbalt al een heel seizoen nauwelijks en voor Affelay geldt hetzelfde. Of dat allemaal ongestraft kan, vraag ik me af. Misschien moet Van Marwijk eens nadenken over een ander systeem, zodat onze twee beste spelers, Huntelaar en Van Persie samen kunnen functioneren.”

Dijkstra, in Zuidhorn en omstreken een bekende om zijn dagelijkse rondjes op zijn sportieve fiets, “ik fiets 300 kilometer in de week”, kijkt in zijn vrije tijd veel voetbal. “Ik werk graag in de tuin en zie zoveel mogelijk voetbalwedstrijden. Op Sport 1 zijn vaak mooie internationale wedstrijden te zien. Als ik dan ons Oranje zie, hou ik mijn hart vast. En ik moet eerlijk bekennen dat ik de tv ook wel eens uitzet. Het is soms een ware irritatie hoe de mannen zich over het veld bewegen. Ik denk dat geld het voetbal kapot heeft gemaakt. De spelers zijn allemaal multimiljonair en zijn vooral bezig met hun eigen wedstrijd en de kritieken van de pers. Vroeger speelden we echt met het hart en voor volk en vaderland. Dat is niet meer. Niet alleen bij ons nationale team. Dat zie je ook in de nationale competities terug. En nu blijkt ook nog eens dat de voetbalwereld vol zit met corruptie. Misschien dat dit het begin van het einde van voetbal als geldindustrie kan inluiden. Dat zou voor het voetbal een zegen zijn. Vroeger was heus niet alles beter maar het voetbal van 1974 en 1978 was dat wel. Het team heeft vooral geluk nodig. Een snelle goal tegen Denemarken kan plotseling zelfvertrouwen geven, waardoor het in eens gaat lopen. Ik hoop niet dat de trainer van de Denen vanaf de eerste minuut vol druk zet op onze verdediging. Dan zie ik het somber in. De bal achterin weghouden en dan hopen dat de aanvallers er af en toe één inschieten.” Het zal geen verrassing zijn dat Dijkstra het Nederlands Elftal de volgende ronde niet ziet halen. “Of we moeten dus geluk hebben dat het gaat draaien. Maar zelfs dan zie ik ze tegen de Duitsers niet winnen. Tegen de Denen en Portugezen zal het moeten gebeuren.”