Wethouder Van der Sluis vormt een nieuwe werkvoorziening

0
144

GROOTEGAST – Wethouder Harmke van der Sluis (VVD) gaat de commissie leiden die onderzoek gaat doen naar de mogelijke nieuwe vorm voor de sociale werkvoorzieningen in het Westerkwartier en de gemeente Noordenveld. Samen met gemeentesecretaris Anne Doornbos van de gemeente Noordenveld en een ambtenaar van de gemeente Marum zal onderzocht worden wat haalbaar is. De plannen moeten in januari gepresenteerd worden.

“De laatste maanden heeft commissie Van Bekkum in samenwerking met Radar onderzoek gedaan naar de huidige situatie van de sociale werkvoorziening in het Westkerwartier en Noordenveld,” vertelt Van der Sluis. “Nu de Wet Werken Naar Vermogen controversieel is verklaard, staat dit wel op losse schroeven.” Toch hebben de gemeenten samen besloten om door te gaan op de ingeslagen weg. Deze ingeslagen weg houdt in dat de gemeenten steeds meer mensen vanuit de sociale werkvoorziening proberen onder te brengen bij bedrijven in de regio.

Belangrijk bij de aanpak vindt de wethouder de werkgeversbenadering. “Met vijf gemeenten moeten we nu iets gaan bouwen, waarbij werkgevers benaderd worden. Nu doet elke gemeente dat nog voor zich en dan zijn er ook nog legio particuliere bedrijfjes. Als werkgever wordt je dus bestookt door organisaties die hun mensen kwijt willen. Wij willen als gemeenten deze krachten gaan bundelen.”

Hoe deze nieuwe organisatie ingericht zal worden, weet Van der Sluis nog niet te zeggen. Wel is het volgens haar denkbaar dat er één werkbedrijf voor de vijf gemeenten zal komen. “Wij zullen in januari met een voorstel komen over hoe dit het beste ingericht kan worden. Daarvoor zullen gesprekken we voeren met de gemeentebesturen, ISD en Novawork. Wij staan in de modus om iets op te bouwen.”

Hoewel de nieuwe vorm vooral gericht zal zijn op het naar buiten plaatsen van werknemers, zullen er ook een aantal hun beschutte werkplek houden. “We kunnen die mensen niet laten zwemmen. Daar ben ik faliekant tegen,” vindt Van der Sluis. “Er zal zeker beschut werk overblijven, maar het kan best zijn dat we dat bijvoorbeeld onder gaan brengen bij De Zijlen.”

De stap van Van der Sluis is enigszins opmerkelijk. In januari stapte zij nog na een aantal bestuursproblemen uit het bestuur van Novatec. Nu keert ze min of meer terug. “Ik voel nog steeds de verantwoordelijkheid. Wat we nu gaan doen is heel toekomstgericht en het wordt zeker geen nieuw Novatec. Er ligt een behoorlijk opdracht.” De stuurgroep moet in januari bepalen of zij meegaan in de plannen. Daarna zijn de vijf gemeenteraden aan zet.