Hogeland Wijzer moet meer mensen naar de regio trekken

0
1020
Hogeland wijzer

WARFHUIZEN – Bij camping de Roode Haan in Warfhuizen werd vorige week donderdagmiddag de Hogelandwijzer gepresenteerd. Met de wijzer kunnen toeristen, maar ook andere belangstellenden naar zeven attracties in de regio. De wijzer is een idee van de verschillende ondernemers, die op deze manier meer mensen naar hun activiteiten willen trekken.

Ton van der Made van DoeZoo uit Leens is één van initiatiefnemers van het plan. “Ik ben heel trots dat wij hier nu met z’n allen mogen staan,” trapt hij de presentatie af. “We zijn begonnen met negen ondernemers, maar uiteindelijk durfden twee het niet aan. De rest heeft samen flink de schouders eronder gezet en zie het resultaat wat er nu ligt.” Van der Made hoopt met de wijzer mensen door het gebied te kunnen loodsen. Bij elke bezochte attractie wordt 20% korting gegeven en wie uiteindelijk zeven stempels heeft, maakt kans op een weekendje in het gebied.

Volgens Van der Made moeten ondernemers elkaar helpen in deze tijden. “We hebben elkaar nu nodig. Mensen gaan niet tien keer naar dezelfde plek voor een dagje uit. Met deze wijzer kunnen we ze naar elkaar sturen. Ik hoop dat de mensen die niet meegedaan hebben, zich dan ook achter de oren krabben als ze straks zien hoe groot het succes is.” Eén van de attracties die niet meedoet is bijvoorbeeld de zeehondencrèche in Pieterburen, die zich na een aantal vergaderingen terugtrok.

Namens de gemeenten De Marne, Winsum en Eemsmond sprak wethouder Herwil van Gelder. “Dit is een mooi contrast waarin ondernemers elkaar opzoeken. We hebben allemaal gelezen dat de verbinding met Friesland lastig te leggen is en vragen ons af wat het VVV Lauwersland ons nou eigenlijk oplevert. Deze wijzer kan het Hogeland echt op de kaart zetten en misschien kunnen in de toekomst nog wel meer organisaties meedoen.”

Voor de openingshandeling was een acteur ingehuurd, die alles aan elkaar praatte. Samen maakten de wethouders een puzzel, door middel van stukken die zij van voorbijgangers aangereikt kregen. Zo waren er een boer, hardloper en kanovaarder, die de wethouders een stuk van de puzzel kwamen brengen. De Hogeland Wijzer is in de gemeente De Marne verkrijgbaar bij de DoeZoo in Leens, het Theemuseum in Warfhuizen, de borg Verhildersum in Leens en het Visserijmuseum in Zoutkamp.