Nederland eindigt als laatste in ‘poule des doods’

0
178

Uithuilen en opnieuw beginnen

Wat niemand voor mogelijk had gehouden, is toch gebeurd. Nederland ligt na de poulefase uit het EK. Sterker nog: de Nederlanders verloren alle drie hun poulewedstrijden. Zondagavond bleken Ronaldo c.s. een stevig maatje te groot voor de zwalkende elf van Oranje. Slechts het eerste kwartiertje was goed, daarna kreeg Nederland alle hoeken van het veld te zien.

Rafael van der Vaart bracht Nederland na tien minuten in extase door van afstand schitterend raak te schieten: 1-0. Daarna kregen de Nederlanders een lesje in modern voetbal. Op alle onderdelen van het voetbalspel legden de mannen van coach Van Marwijk het af. Op snelheid, op fysiek, op conditie en zelfs op techniek. Nederland voetbalde vierkant. Verdedigend maakte het met het kwartet Willems, Vlaar, Mathijsen en Van der Wiel (vooral hij) een armetierige indruk. Ook opbouwend, want niet zelden leek het alsof Willems en Van der Wiel niet goed wisten bij welk land ze eigenlijk hoorden. Sneijder, De Jong en Van der Vaart probeerden het zondag wel, ook de bewierookte Sneijder kon zijn stempel niet op het duel drukken. Robin van Persie deed wel mee, maar voegde verder niets toe. Datzelfde gold voor Robben, al kreeg die amper bespeelbare ballen. Datzelfde gold zeker ook voor Klaas Jan Huntelaar, die zich zoveel had voorgesteld van zijn eerste optreden als basisspeler. Kortom: Nederland kwam op alle fronten te kort en meteen na het laatste fluitsignaal werd ook duidelijk dat dit Oranje nooit een hecht team geweest is.

En nu? Uithuilen en opnieuw beginnen. Met fris elan naar Brazilië, waar over twee jaar het WK gespeeld gaat worden. Dat zal waarschijnlijk gebeuren zonder de routiniers Van Bommel en Mathijsen en zonder de bondscoach. In het circuit zingt de naam Ronald Koeman al nadrukkelijk rond. De toekomst zal uitwijzen wie straks de kar zal gaan trekken.

Duidelijk lijkt wel dat spelers als Anita, Emanuelson, Narsingh en straks ook Van Rijn een echte kans verdienen. Net als spits Huntelaar. Wellicht moet de nieuwe keuzeheer overwegen om bepaalde zogenaamde vedettes voortaan maar thuis te laten en een selectie samen te stellen met spelers die er echt voor wil gaan. Want dat leek er dit toernooi duidelijk aan te ontbreken.

De cijfers van Oranje tegen Portugal

Stekelenburg 7, Willems 4, Vlaar 4, Mathijsen 5, Van der Wiel 3; De Jong 6, Van de Vaart 6, Van Persie 3, Robben 5, Huntelaar 4 en Sneijder 6.