“Nederlands Elftal heeft behoefte aan frisse wind”

0
140
Zuidhorn Oranje_-2

Vesna Veltrop ziet droom uitkomen door transfer naar Ajax

ZUIDHORN – De Oranjemannnen stuntelen in de Oekraïne en kunnen na drie nederlagen alweer gedesillusioneerd naar huis. Vesna Veltrop uit Zuidhorn ziet het met lede ogen aan. Ze voelt zich verbonden met de mannen van Van Marwijk; immers Vesna komt uit ook uit voor het nationale team, het Oranje, maar dan in de vrouwelijke versie. De eerste wedstrijd tegen Denemarken keek ze thuis in Zuidhorn. Helemaal alleen. “Mijn ouders waren naar een café te kijken. Daar had ik geen zin in, veel teveel lawaai. Ik wil de commentator kunnen horen en de wedstrijd goed kunnen volgen.”

Vesna is het eens met de veelgehoorde kritiek. “Oranje speelde tegen de Denen inspiratieloos en zetten veel te laat en onsamenhangend druk. Ik vond Van Bommel toen nog wel aardig voetballen. Maar het spelen met twee controleurs op het middenveld is achterhaald, het werkt niet. Tegen Duitsland zijn we helemaal van het kastje naar de muur gespeeld en ook tegen Portugal was het niet best. Ondanks een goede start. Het was te laat en de nederlaag had nog veel hoger uit kunnen vallen. Het is tijd voor een frisse wind. Ik denk dat het tijd wordt om afscheid te nemen van een aantal spelers. Jongens als Van Bommel, Heitinga en Matthijsen zijn toe aan vervanging. Maar ook Robben en Van Persie hebben het niet waar kunnen maken.” Over Van Marwijk is Vesna mild. “Ik denk dat als hij een aantal nieuwe spelers inbrengt en verjongt dat hij het wel weer op de rails krijgt. Het probleem dit toernooi was denk ik vooral dat er een groot aantal spelers waren die geen wedstrijdritme hadden, niet fit waren, maar dat hij wel te veel aan zijn systeem heeft vastgehouden.”

Terwijl Nederland ontgoocheld weer het gewone leven oppakt ziet het leven van Vesna en rooskleurig uit. Ze zag een droom de afgelopen weken uitkomen. Een transfer naar Ajax. Het grote Ajax van Marco van Basten en Johan Cruijff. “Het is echt super! Ik heb de laatste jaren hard getraind en gewerkt om me te ontwikkelen en alles uit mezelf te halen”, vertelt de middenvelder. “Het was altijd een droom van me om uit te komen voor een echte professionele club. En dan Ajax. Ik kon ook naar Heerenveen of ADO Den Haag. Maar als Ajax interesse toont, dan is de keuze toch snel gemaakt. Echt zo tof!” Vesna straalt van oor tot oor. Ze gaat vanaf volgende maand trainen op de toekomst. Stapt het veld op als Frank de Boer, Vermeer, Vertongen(?), Anita, Sulejmani en De Jong van het veld stappen richting de douche. Dat klinkt eerder als een mooi jongensboek dan een droom van een meisje die uitkomt.

Inmiddels mogen we trouwens niet meer spreken van meisjes of dames. Vanaf 18 jaar is het officieel vrouwenvoetbal. En die leeftijd heeft het Oranje Talent inmiddels bereikt. “Het zal eerst best een beetje onwerkelijk zijn, maar ik heb er super veel zin in. Ik woon al een poos in Amsterdam, heb mijn Havo diploma net gehaald en wil me nu een heel jaar vooral op voetbal richten. Ik ga even niet leren of studeren. Een soort time-out.” Een basisplaats zal er voorlopig niet inzitten. De Zuidhornster, die tot dit moment uitkwam voor de plaatselijke vv Zuidhorn heeft een enkelblessure opgelopen, waarvan nog niet duidelijk is hoe ernstig het is. “Ik zal eerst proberen fit te worden. Ik krijgt sterke concurrentie, dat ben ik me bewust. Ze zullen me daar voorzichtig brengen. Eerst herstellen, veel trainen en dan via invalbeurten verder kijken. Natuurlijk ga ik uiteindelijk voor een basisplaats. Dat is een droom van me en daar zal ik alles aan doen die te laten uitkomen. Ik geloof er in!”

Ouders Vesna: “We zeggen het nooit, maar zijn apetrots
De vader van Vesna, Cees Veltrop is een nuchtere man, maar als het over zijn dochter en Ajax gaat komt daar toch de brede glimlach. “We zeggen het eigenlijk nooit tegen haar, maar we zijn hartstikke trots. Vesna heeft het al jaren over de drie A’s. Amsterdam, Ajax en Amerika. In Amsterdam woont ze al een poos. Dat was een droom. Nu Ajax, dat is de tweede droom die uitkomt. Nu Amerika nog.” "We genieten er van te zien hoe ze haar dromen najaagt. Ze heeft een groot doorzettingsvermogen en discipline. Ze heeft in dit drukke jaar ook nog eens haar Havo diploma gehaald. Nu gaat ze het eerst maar eens wat rustiger aan doen, dat heeft ze wel verdiend," glundert moeder Gea.