Onthulling eendenhuis markeert overdracht Poeldiep Grijpskerk

0
144
Grijpskerk Eendenhuis -4

GRIJPSKERK – De gemeente Zuidhorn heeft het Poeldiep in Grijpskerk en de vijvers aan de Sportlaan te Zuidhorn overgedragen aan het Waterschap Noorderzijlvest. De onthulling van een nieuw eendenhuis in het Poeldiep moest de overdracht markeren.

Wethouder Fred Stol en bestuurslid Harry Ruben van het Waterschap kregen afgelopen vrijdag deze opdracht voor hun kiezen. Leerlingen van het Lauwerscollege in Kollum knapten het oude eendenhuis op en aan de twee mannen was de eer deze te onthullen. En waar medewerkers van de gemeente verstandig waren en het eendenhuis op het droge inpakten, kregen Stol en Ruben deze mogelijkheid niet en moesten zij in een bootje het Poeldiep op. Na wat gemanouvreer kon dan toch het nieuwe eendenhuis onthuld worden. De leerlingen werkten er ongeveer twee maanden aan. “Meneer gaan we nu een rondje varen?”, klonkt het. Hun leraar kreeg een waardebon van de gemeente en de jongens werden niet verblijd met een rondje varen, maar een rolmaat.

Er werd besloten om het wateronderhoud over te dragen, omdat het waterschap dit efficiënter kan uitvoeren. Dit is het gevolg van een afspraken die gemaakt zijn in het Nationaal Bestuursakkoord water tussen Rijk, provincies, gemeentes en waterschappen. Eén van de afspraken is dat waar het waterschap het onderhoud efficiënter kan uitvoeren, het beheer en onderhoud worden overgedragen aan het waterschap. “Dit kwam met wel een bruidsschat”, lichtte Fred Stol nog toe. “Eén van de voorwaarden was dat de gemeente de waterpartijen schoon oplevert. Daarom zijn ze afgelopen winter uitgebaggerd.”