Ulrum herbeleeft afsplitsing kerken

0
109
Ulrum 1834

ULRUM – Het dorp Ulrum beleeft op 7 juli aanstaande opnieuw de afsplitsing van de Gereformeerde kerk uit de Hervormde kerk. Dat wordt gedaan tijdens het evenement ‘Ulrum 1834’, waarbij meerdere soldaten door het dorp zullen lopen in de originele klederdracht. Met het evenement moet de geschiedenis weer teruggehaald worden.

In 1834 was Ulrum het eerste dorp waar de Gereformeerden zich van de Hervormden afsplitsten. “Dat gebeurde onder leiding van dominee Hendrik de Kok,” weet historicus Peter van der Burg. “De eerste gereformeerde kerk is hier toen ontstaan. Binnen een paar jaar volgden nog meer plekken door heel Nederland. Ulrum was de eerste gemeente en werd daarom wel het Nazareth van het Noorden genoemd.” De nieuwe kerk was volgens Van der Burg rechtszinnig en orthodox.

De splitsing in de kerk zorgde destijds voor veel beroering in het hele land. “Er was sprake van opstandigheid en dat wilde de overheid niet. Ulrum begon als het waren te donderjagen. De regering besloot daarop om 100 soldaten naar het dorp te sturen om de vrede te bewaren.” Deze soldaten hebben een paar maanden in het dorp gezeten.

Door het evenement na te spelen wil het bestuur van de bijhorende stichting mensen een kijkje in die tijd geven. “Wel gaan we het op een eerbiedige manier doen,” vertelt Van der Burg. “We krijgen veel aandacht. Ook uit het buitenland. Je krijgt bijvoorbeeld berichten van mensen uit Canada of de Filippijnen. Families zijn daar heen getrokken en hebben daar de orthodoxe levenswijze doorgezet. Velen zijn nog geïnteresseerd in wat er toen gebeurd is.”

Om het evenement voor iedereen toegankelijk te houden worden er dan ook geen godsdienstige discussies gevoerd. “Wel geven we veel informatie en hebben we sprekers in de kerk. Het gaat allemaal op een gedegen manier, waarbij het onze bedoeling is om elk jaar iets eraan te doen.” Dit jaar gebeurt dit dus met soldaten. Hiervoor zijn enkele vrouwen al weken aan het naaien. Verschillende pakken moeten, met advies van het oorlogsmuseum, exact nagemaakt worden. “Wat hier gebeurd is, is een historisch fenomeen geworden.”

Naast de soldaten staat er die dag nog meer op het programma. Zo is er een markt met oude ambachten, die het beeld van die tijd nog meer moeten versterken. Samen met een andere vereniging wordt een rijtoer door het dorp gemaakt. Hierbij komen koetsen in actie, die nog uit de negentiende eeuw komen. Vele rijke boeren kwamen namelijk met die koetsen naar de kerk. Armen gingen te voet. “Er is een verhaal van een vrouw uit Engwierum, die iedere zondag lopend hier naartoe kwam. Ze moet dan gelopen hebben langs de zuidkant van de Lauwerzee en wel de hele dag onderweg geweest zijn, voor de twee diensten die ze bijwoonde,” vertel Van der Burg.

Om het evenement financieel mogelijk te maken, zullen de soldaten aankomend weekend al door het dorp trekken. Dit doen ze om van huis tot huis geld in te zamelen. Wie een kijkje wil nemen, kan vanaf 10:00 uur in het dorp terecht. Op zaterdag 7 juli starten de activiteiten om 11:00 uur.