Wereldwinkel Zuidhorn staat stil bij twintigjarig bestaan

0
128
Zuidhorn Jubileum Wereld Winkel-1

ZUIDHORN – Twintig jaar geleden gingen de deuren van de Wereldwinkel in Zuidhorn voor het eerst open. Alle 36 vrijwilligers die samen de winkel draaiende houden, vierden dit afgelopen week uitgebreid.

Garma Been is één van de 36 vrijwilligers. Zij is al 14 jaar actief voor de Wereldwinkel en draait daar winkeldiensten, zit in het bestuur en coördineert de inkoop. “Het doel van de Wereldwinkel is een duurzame waarborg bieden voor de producent dat de producten die hij maakt ook weer verkocht worden. Zo stelt de importeur bij afname van producten al geld beschikbaar, zodat de producent weer verder kan. En wij betalen alles wat we inkopen op voorhand.” Daarom draait de winkel dan ook op vrijwilligers. “Gemiddeld draaien ze twee uur per week in de winkel. Verder zijn ze bijvoorbeeld penningmeester, boekhouder of klusjesman.”

Tijdens een feestavond in het CCZ afgelopen donderdag werden drie bijzondere vrijwilligers in het zonnetje gezet. “Anneke Kuiper, Sietske Holwerda en Alie Smit zijn alle drie vanaf het begin bij de Wereldwinkel betrokken. Alie kon helaas niet aanwezig zijn, maar Anneke en Sietske werden gehuldigd met een mooie corsage.” Naast een woord van de voorzitter was er ook ruimte voor Tinie van den Brink deze avond. “Zij is importeur van artikelen uit Sri Lanka, en doet daar ook heel veel goed werk. We verkopen haar producten en we hebben net drie jaar lang een project van haar ondersteund.”

Er is genoeg veranderd de afgelopen twintig jaar. “Absoluut, zo zijn de producten veel mooier geworden”, beaamt Garma. “Dat komt vooral doordat de eisen veel hoger zijn. Al het speelgoed bijvoorbeeld, wordt nu getest. Vroeger lag de nadruk veel meer op levensmiddelen. Tegenwoordig kan je veel daarvan ook in de supermarkt krijgen. Daarom verkopen we nu vooral kunstnijverheid; leuke en bijzondere cadeautjes.”

De hele maand zijn er aanbiedingen in de winkel om het jubileum te vieren. Ook is er een etalagepuzzel met de dieren van Sri Lanka.